Főoldal > AKTUÁLIS > Valóban csak a nőkön múlik a drámai népességfogyás?

Valóban csak a nőkön múlik a drámai népességfogyás?

anyasággyermekgyermekvállalásnépességfogyásnépszaporulatterhességvárandósság
0

Írta:

Népszaporulati témában főleg nőkről szóló statisztikákat olvashatunk, így ha kimondatlanul is, őket okoljuk a népességfogyásért. Holott statisztikák szerint a párok 50%-ánál, újabb szülészorvosi tapasztalatok szerint a párok 60%-ánál a férfi megtermékenyítő képességével van baj.

Nemrég jelentek meg a női termékenységről szóló hazai adatok. Néhány pozitív tendencia mellett számos eredmény riasztó. Jó tendenciát mutat a terhességmegszakítások tartós csökkenése, míg 1990-ben 90 ezer terhességmegszakítás volt hazánkban, mára ez a szám a harmadára csökkent. Ezzel szemben elkeserítő adat, hogy a 25 éves gyermektelen nők aránya az 1990-es értékről a 2,5-szeresére emelkedett, a 30 évesek aránya pedig háromszorosára.

2001 és 2013 között Magyarországon 25,1 évről 27,7 évre emelkedett az anyák első gyermekvállalásának életkora. Az Európai Unióban 2013-ban a világra jött gyermekeknek több mint a fele (55%) 30 éves vagy annál idősebb anyától született.  Manapság nem ritka, hogy az első gyermek vállalása 35 éves kor utánra tolódik, amely még párkapcsolatban élőknél is ugyancsak rontja a testvérvállalás esélyét, hiszen az életkor előrehaladtával egyre jobban mérlegelik a szülőnők, hogy kockáztassák-e a karrierjüket, egészségüket, a gyermekük egészségét,  hiszen az életkor előrehaladtával csökken a természetes fogamzásra való hajlam – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk. A gyermekvállalás náluk is későbbre tolódott. Az édesapák átlagos életkora az összes gyermekükre számítva több, mint 5 évvel emelkedett a rendszerváltás óta. Az átlagos életkoruk 1990-ben 28.6 év volt, 2013-ra 34.0 év lett. Ennek oka lehet, hogy míg korábban nagyjából egyensúlyban lévő kettős elvárás volt a férfiakkal szemben: családi szerep, és kenyérkeresés, addig mostanra a kenyérkeresés lett a dominálóbb egy kérdőíves felmérések szerint. Ebben szerepet játszik, hogy a stabil egzisztencia elérése is későbbre tolódott a férfiaknál.

A népszaporulat csökkenésében a csökkenő gyermekvállalás mellett jelentős szerepet játszik a meddőség (nehezen kialakuló vagy akár elmaradó fogamzás) mind gyakoribb előfordulása. A köznyelv már nem kizárólag női, vagy férfi meddőségről, hanem meddő párokról beszél. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a gyermekáldás késlekedéséért a meddőnek tűnő párok 60%-ánál a férfi megtermékenyítő képességével van baj.  Az elmúlt 80 év során a férfiak spermiumszáma világszerte drasztikusan romlott, 30-40 évente feleződött. Ezért nem mindegy, hogy a férfiak mikor válnak apává, idősödéssel nemcsak a megtermékenyítőképesség gyengül, de a spermiumok oxidatív gyökök általi sérülése a babák veleszületett betegségeinek a rizikóját növeli.

Amerikai statisztikai adatok szerint a 20 év alatti fiatal férfiaknak gyengébb a spermaképe (spermiumszám, mozgékonyság, alak) a korábbi, hasonló korú generáció adataihoz képest. Ezzel szemben az egészségtudatos 30 feletti férfiaknál az elmúlt években a spermaminőségben 3-4%-os javulást mutatnak az adatok – tette hozzá Dr. Ősapay, aki szerint hazánkban társadalmi szemléletváltásra van szükség, erre a célra kiképzett szakemberekkel és a média segítségével, ez az egyetlen út az ép családok és a demográfiai robbanás felé.

Forrás: Koczka Máté


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X