Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan készüljünk fel a gyermekáldásra 40 felett?

Hogyan készüljünk fel a gyermekáldásra 40 felett?

babaegészségfogyáshízásterhességtestsúlyvárandósság
0

Írta:

A média egyre gyakrabban számol be 40 körüli, vagy 40 feletti sztárok várandósságáról, és a hír általában megosztja a közvéleményt. Sokan úgy vélik, hogy 40 felett a nő szinte kifutott a gyermekvállalás kedvező időszakából, ezért fokozott a kockázat mind az anya, mind a gyermek szempontjából. Mások szerint egy fitt 40-es nő még nyugodtan megszülheti és felnevelheti gyermekét…

Érdemes fogyni a baba-projekt előtt?

Hosszú a 40 felett szülő hírességek névsora, a külföldi sztárok közül Susan Sarandon 46, Geena Davis 48 évesen lett anya,  a hazai ismert emberek közül Fehér Anna 53, Szulák Andrea 42, Jakupcsek Gabriella 45 évesen szült, most pedig az egész ország nyomon követheti, hogy a 43 éves Liptai Claudia milyen jó formában várja második gyermeke születését.

Kivételnek számítanak ezek a sztárok? Egyáltalán nem, hiszen a gyermekvállalás trendje megváltozott az utóbbi években:  az ideálisnak tartott 20-as életévekről inkább a 30-as életévekre tevődött át a a gyermektervezés időszaka, Magyarországon a 38 év felett szülő nők aránya 10% körüli, tehát manapság már a 40 feletti első szülő nők sem keltenek meglepetést.

Tudományos adatok arra utalnak, hogy minél magasabb a szülők életkora, annál nehezebb a teherbeesés, gyakran csak mesterséges megtermékenyítéssel sikerül, és az anyai-magzati kockázat is nő. A növekvő anyai életkor esetén bizonyos kórképek: pl. a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség kialakulásának nagyobb a valószínűsége, sőt 35 év felett gyakoribb a  terhességi cukorbetegség, a terhességi toxikózis,  vagy a mélyen fekvő méhlepény előfordulása, ami a császármetszést tehet szükségessé.  Ráadásul 40 éves kor felett a krónikus betegségek gyakorisága is nő, amelyek a fogamzás esélyét, illetve a terhesség kimenetelét is befolyásolhatják,  pl.  a magas vérnyomás a terhes nők 10 %-ában, a cukorbetegség 10-20 %-ában fordul elő.

A magasabb anyai életkor, sőt újabb kutatások szerint a magasabb apai életkor a magzatra is hatással lehet, pl. a Down-szindróma, és egyéb magzati fejlődési rendellenességek (pl. Edwards- és a Patau-kór) is gyakoribbá válhatnak.

Tény, hogy a tápláltsági állapot, tehát a testsúly, a testtömegindex (BMI) és a testösszetétel (izom/zsír arány) hatással van a megtermékenyülés esélyeire, illetve az anyai és magzati rendellenességek kialakulására. Az alultápláltság (alacsony BMI és testzsír százalék) esetén gyakran nincs ovuláció, a menstruációs ciklus is rendszertelen, vagy akár elmarad a menses. De a túlsúly, és főleg az elhízás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a menstruációs ciklust, a peteérést,  a petesejtek, illetve a hímivarsejtek minőségét.

A növekvő szülői életkorral összefüggő veszélyek csökkentése érdekében mindkét leendő szülőnek érdemes minél jobb formába kerülni a gyermekvállalás előtt, ami magába foglalja a tápláltságbeli (minőségi és mennyiségi tápanyaghiány, testsúly- és testösszetétel eltérések pl. alultápláltság, túlsúly, elhízás), és fittségi eltérések rendezését, a krónikus, napi stressz-szint csökkenését, tehát a lehető legoptimálisabb egészségi állapot kialakítását.

Ennek érdekében a baba-projekt előtt minimum 3 hónappal mindkét leendő szülőnek   érdemes olyan egészséges életstílusra váltani, amely többek között az optimális tápláltsági állapot elérését is szolgálja, tehát túlsúly, vagy elhízás esetén segíti a felesleg leadását. Jelentős súlytöbblet leadása 3 hónapnál hosszabb ideig is tarthat, ilyen esetben akár fél-egy évvel a babaprojekt kezdete előtt el kell kezdeni a fogyókúrát.

A fogyást azért is érdemes a terhesség előttre időzíteni, mert a zsírszövet sok olyan zsírban oldódó ártalmas anyagot is raktároz (pl. hormonális hatást is kifejtő ún. endokrin diszruptorokat),  melyek felszabadulása a magzatra kedvezőtlen hatást gyakorolna. A BMI és testösszetétel rendezése nemcsak a megtermékenyülést, segíti, hanem a terhesség alatti, és szülés körüli anyai és magzati szövődmények gyakoriságát csökkenti, sőt az anya további egészségére, és a baba gyermekkori és felnőttkori egészségére, tápláltságára is hatással van. Jelentősen nő ugyanis a gyermek elhízásának gyakorisága, ha mindkét szülő elhízott.

Milyen egészségügyi vizsgálatok/teendők ajánlottak a baba-projekt előtt?

  1. A szülők családjában, ill. az előző terhességek során genetikai eltérések feltárása
  2. Anya és apa egészségi és tápláltsági állapotának vizsgálata

–           Testmagasság, testsúly, testösszetétel mérés, az eltérések rendezése

–           Fennáll-e terhességet veszélyeztető betegség pl. epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, magas vérnyomás, rosszindulatú daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképző-rendszeri ártalom, ízületi gyulladás, nemi szervek elváltozása, asztma, bizonyos bőrbetegségek, gyomor-, vagy nyombélfekély stb.? Ha igen, a kezelőorvosnak haladéktalanul jelezni  kell a gyermekvállalási szándékot, mert szükséges lehet pl. a gyógyszer átállítás.

–           Fogászati vizsgálat, eltérések rendezése

–           Teljes, ún. nagylabor vizsgálat, tájékozódás pl. az ásványi anyagok szintjéről, vese-, és  májműködésről, gyulladás fennállásáról, vérszegénységről, zsíranyagcseréről, éhgyomri vércukor értékről stb.

–           Cukorterhelés inzulin-szint meghatározással egybekötve cukorbetegség, inzulin rezisztencia felfedezésére

–           Pajzsmirigy hormonok vizsgálata pl. pajzsmirigy alulműködés kizárására

–           D-vitamin szint meghatározás, hiány esetén D-vitamin pótlás

  1. Védőoltások szükségessége

Átesett-e a leendő anya pl. rubeolán, bárányhimlőn, Toxoplazma gondii fertőzésen? A szükséges védőoltásokat  még a várandósság előtt be kell adatni, és ajánlott pl. az  influenza elleni védőoltás is.

  1. Mindkét leendő szülőnél tájékozódni kell a nemi szervek állapotáról,  fontos a gyulladások, szexuális úton terjedő betegségek, hormonális zavarok kizárása, vagy fennállásuk esetén kezelése.
  1. Mozgásszervek, fittségi állapot vizsgálata pl. FMS teszttel. A Funkcionális Mozgásminta-Szűrés vizsgálja a mozgásmintázat korlátozottságát vagy asszimmetriáját, majd az eltérések korrekciója megtörténhet.

Életmódbeli teendők minimum 3 hónappal a várandósság előtt

–           Rendszeres vitamin- és ásványianyag bevitel. Megfelelő folsav tartalmú magzatvédő vitamin szedésével kivédhető a fejlődési rendellenességek nagy hányada (pl. a nyitott gerinc és a koponyahiány). Folsav, cink, szelén bevitel ajánlott a leendő apának.

–           Jódtartalmú ásványvíz fogyasztása naponta jódhiány rendezése, terhesség alatti megnövekedett jódszükséglet fedezése céljából

–           Sófogyasztás csökkentése

–           Élvezeti szerek mérséklése,  lehetőleg teljes elhagyása: napi maximum 1 szál cigarettánál,  napi maximum 2 adag kávénál, vagy teánál (1 adag: max. 70-80 mg koffeintartalom), heti 3×1 adag (1 adag alkohol= férfiak: 3 dl, nők: 2 dl jó minőségű vörösbor) alkoholnál több  fogyasztása a megtermékenyülést  bizonyítottan akadályozza, a magzat és az anya egészségére kedvezőtlen hatással van.

–           Energiaitalok teljes elhagyása

–           Kábítószerek teljes elhagyása

–           Fogamzásgátló szer szedésének abbahagyása

–           Leendő apáknál  a hosszú egy helyben ülés, a  forró fürdők (43-45 fok fél órán át) és a hőszigetelt, sportolás során alkalmazott védőeszközök használatának kerülése

–           Vény nélkül szedett gyógyszerek korlátozása, elhagyása és házi/kezelőorvosával történő egyeztetés

Szerző: Dr. Gajdács Ágnes a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász

Forrás: Purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X