Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 kérdés a terhesség alatti alkoholfogyasztásról

10 kérdés a terhesség alatti alkoholfogyasztásról

0

Írta:

Árt-e egy kevés bor a terhesség során a babának? Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy állapotos vagyok, alkoholista lesz-e a kisbabám? Alkoholmentes sört lehet-e inni várandósan? Ezekre és a hasonló kérdésekre számos népi bölcsességet vagy féltudományos választ találunk, holott az ilyen érzékeny témában fontos a pontos, szakszerű információ, hiszen gyermekünk életéről van szó az egyik legvédtelenebb szakaszában.

Most Dr Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő a Dreher Sörgyárak felelős alkoholfogyasztásról szóló „Ésszel iszom” programjának felkérésére a 10 leggyakrabban felmerülő kérdésben oszlatja el a mítoszokat.

1. Egy kevés bor a terhesség során nem árt a babának, igaz ez?

Folyamatos vita tárgya, hogy mennyi alkohol fogyasztása biztonságos a terhesség alatt. Valójában túl sok minden befolyásolja ezt, emiatt egyetlen terhesség során sem lehet megjósolni az alacsony vagy moderált alkoholfogyasztás pontos hatását. Olyan tényezők, mint a genetika, étkezési szokások, terhesség előtti gondoskodás, stressz, gyógyszer- vagy drogfogyasztás mind súlyosbíthatják vagy javíthatják a végeredményt. Ezért a biztonság érdekében teljesen kerülni kell a terhesség alatti alkoholfogyasztást.

2. Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy terhes vagyok. Alkoholista lesz a kisbabám?

Ez attól függ, hogy mennyi alkoholt fogyasztott, mielőtt felismerte volna a terhességet. Az alkoholfogyasztásnak természetesen lehetnek hatásai a magzatra a terhesség felismerése előtt is. Ami azt illeti, egereken folytatott kísérletek kimutatták, hogy a magzati alkohol-szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása leginkább az emberi terhesség harmadik hetével megegyező időszakban jelentkezik. Jó hír, hogy tudjuk, az emberi magzat képes valamilyen mértékben ellenállni a káros hatásoknak. Mielőbb abbahagyja az alkoholfogyasztást, annál jobb!

3. Alkoholmentes sört lehet inni várandósan?

Ezeknek a söröknek az alkoholtartalma maximum 0,5%, ezért körülbelül kilencet kellene meginni belőlük, hogy a hatásuk megegyezzen egy átlagos sörével. Ilyen mennyiséget senkinek sem javaslok, de egy-két pohárral időnként valószínűleg beleférhet. Ugyanakkor van adatunk arról, hogy ezek a „sörközeli” termékek az alkoholhoz történő visszatérést válthatják ki olyan személyeknél, akiknek korábban alkoholproblémái voltak. Ami a lényeg, hogy a vér alkoholszintje veszélyes a magzatra. Mindegy, hogy milyen alkoholt fogyaszt az anyuka, a probléma az, ha az alkohol eljut a magzathoz.

4. Mely terhességi szakaszoknál a legártalmasabb az alkoholfogyasztás a babára nézve?

Az alkoholfogyasztás a terhesség teljes idejében, a magzat bármely fejlődési szakaszában veszélyes! Az agy a terhesség teljes ideje alatt fejlődik és az agyat alkotó idegsejtek speciális fejlődési szakaszokon mennek át. Kimutatták, hogy az alkohol az összes ilyen szakasz során zavart okozhat. A sejteknek létre kell jönniük, az agy megfelelő részére kell kerülniük, ki kell alakítaniuk funkcióikat és kapcsolatot kell létrehozniuk más sejtekkel. Azoknak a sejteknek, melyek nem kapcsolódnak megfelelően vagy nem kerülnek használatba, fel kell szívódniuk. A sejtek újrarendezik magukat funkciójuk alapján és végül mielinizációt hajtanak végre, hogy az információt az agyban minél hamarabb eljuttathassák. Mivel ezek a szakaszok egyediek minden neuron számára, mind egyszerre zajlanak a magzati fejlődés során. Tehát, az alkohol a terhesség során bármikor hatással lehet a magzatra.

Azonban az alkohol valószínűleg az első trimeszter alatt a legveszélyesebb, amikor a szervek kialakulnak. Egyes szakaszokban körülbelül negyedmillió sejt jön létre minden másodpercben. Több mint 100 milliárd neuronnal, azaz agyi idegsejttel születünk. Ez akkora szám, hogy körülbelül 3200 évig kellene számolnunk, hogy a végére érjünk, ha egy számot egy másodperc alatt mondanánk ki. Tehát a terhesség alatt bármikor potenciális veszély lehet az alkoholfogyasztás, de amikor a szervek alapstruktúrája alakul ki az első trimeszterben, az lehet a legveszélyesebb szakasz.

5. Felismerhető a magzati alkohol-szindróma mielőtt a baba megszületik?

Jelenleg nincsen elfogadott módja a magzati alkohol-szindróma diagnosztizálásának a születés előtt, ugyanakkor az Oxford Egyetem (és más intézmények) kutatói is keresik a megoldást erre a problémára. Például 3D-s ultrahangméréseket használnak, hogy megállapítsák felismerhetőek-e a szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása (például apró szemnyílások, lapos terület az orr alatt, vékony felső ajkak) a terhesség során.

6. Mivel kezelhető a magzati alkohol-szindróma?

Vannak gyógykezelések és terápiák, de nagyon kevés az olyan, amit specifikusan a magzati alkohol-szindrómára fejlesztettek ki. A legtöbb általánosabb és a tüneteket célozza meg. A tanulmányozott kezelések többsége iskoláskorú gyermek számára lett kifejlesztve. Elengedhetetlen, hogy a szülők támogassák a kiválasztott kezelést. A szülőknek mintegy „esetfelelősként” kell eljárniuk, együttműködve azokkal, akik a gyermeket kezelik és felügyelik a kezelés hatékonyságát. A szülők azok, akik leginkább ismerik és megértik gyermeküket és a szakértőket tanácsadóként kell használniuk.

Teljes gyógymód sajnos nincsen, de tapasztalatból tudjuk, hogy az agynak megvan az a képessége, hogy felépüljön, ha a magzat alkohol hatásának volt kitéve a terhesség során. A felépülés milyensége nagyban függ attól, hogy az alkoholnak mekkora hatása volt az agyra és attól, hogy milyen a gyermek környezete a születés után. A legfontosabb, hogy az alkoholfogyasztást megszüntessük a terhesség folyamán.

7. A leendő apuka hogyan támogathatja feleségét, hogy a várandósság alatt ne igyon alkoholt?

A legegyszerűbb módja, ha az apa is lemond az alkoholról ebben az időszakban és támogatja partnerének azt a döntését, hogy elkerüli az alkoholt a terhesség alatt.

8. Káros lehet, ha a leendő apuka ittas állapotban volt a megtermékenyítés idejében?

Jelenleg nincsen olyan emberekkel készült kutatás, ami azt vizsgálja, hogy a magzati alkohol-szindrómát az apa alkoholfogyasztási szokásai okozzák-e. A magzati alkohol-szindrómára jellemző arcvonások az alkoholnak a fejlődő embrióra gyakorolt hatása miatt alakulnak ki. Ugyanakkor, állatokon végzett tanulmányok azt jelzik, hogy az apa alkoholfogyasztása olyan viselkedésbeli változásokat indukálhat, amelyek hasonlóak a születés előtt alkoholnak kitett utódoknál is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy alkoholista apa hatással lehet az otthoni környezetre, ami pedig gyermek fejlődésére van hatással.

9. A magzati alkohol-szindróma örökölhető?

Erre nem tudunk pontos választ adni, mivel nincs ide vonatkozó emberekkel készült kutatás. A magzati alkohol-szindróma klasszikus jellemzői általában azonnal jelentkeznek az érintett gyermeken, azonban az ő gyermekének nem lesz magzati alkohol-szindrómája, hacsak nem fogyaszt ő is alkoholt a terhesség során. Azonban állatkísérletek kimutatták, hogy néhány magzati alkohol-szindrómához köthető egészségügyi rendellenesség (például túlreagálás a stressz helyzetekben, immun rendellenességek) átörökíthetők számos generáción keresztül.

10. Miért tekintik néhány országban a terhesség alatti alkoholfogyasztást elfogadottnak?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, de az alkohol szerepe az adott kultúrában, a társadalom stabilitása, a nő szerepe, a szakértők képzése és az állam közegészségügyi tájékoztatásra fordított elérhető erőforrásai mind befolyással vannak rá.

Forrás: Humantelex


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X