Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 leggyakoribb tévhit az alkoholról

Az 5 leggyakoribb tévhit az alkoholról

alkoholalkoholfogyasztásdiétaegészségitalrészeg
0

Írta:

Te melyik alkoholos tévhitnek dőltél már be?

1. „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.”

Ez az elmélet azért sántít, mert nem az italok sorrendjétől, hanem az alkoholtartalmától függ a spiccességed. Szóval ha alapból sokat iszol (és sokfélét), sanszos, hogy meg fog ártani, mindegy hogy mi volt a poharadban és mikor.

2. A fehérborban kevés a kalória.

Bár elsőre valóban lightosabbnak tűnik, mégis a vörösbor a nyerőbb a fogyókúrád szempontjából. Száraz vörösborból egy dl kb. 60, ugyanennyi rozé kb. 75, míg a fehérbor kb. 80 kalóriát tartalmaz. Ha az édes borok a kedvenceid, duplán figyelj oda, mert ezek igazi kalóriabombák (100-180 kcal/dl)! A száraz pezsgő és a világos sör (mindkettő kb. 75kcal/dl) viszont jó választás, ha úgy akarsz lazulni, hogy közben ügyelsz a vonalaidra. Viszont a koktélokkal vigyázz, mert az elkészítésükhöz használt szirupok és likőrök kombinációjával akár egy tábla csokinak megfelelő kalóriát is elszürcsölgethetsz (pl. egy pohár Piña Colada kb. 600 kalória!).

3. Az alkoholtól jobb lesz a szex.

Oké, hogy hamarabb egymásra kattantok, és bátrabbak vagytok némi italtól, de ha több korty csúszott le a kelleténél, az már gondot okozhat az ágyban. A bódultság miatt a pasiknál a merevedési zavar van benne a pakliban, a lányoknál pedig az orgazmusnak van kevesebb esélye.

alkohol2.jpg ()

4. Inkább iszom, attól legalább nem hízom annyira, mint az ételtől.

Minél magasabb az ital cukortartalma, annál jobban felpiszkálja az étvágyadat. Ezért is szokás az étkezések előtt aperitiffel koccintani, mert a tömény italok (pálinka, whisky), a likőrök és a koktélok expressz tempóban csökkentik a vércukorszintet, ezzel meghozzák a kedvedet az evéshez. Jobban jársz, ha eszel pár falatot az italozós program előtt, mert így kevésbé hat rád az étvágyfokozó hatás, és józan is tovább maradsz, hiszen nehezebben szívódik fel az alkohol, ha nem üres a hasad.

5. Néhány pohár ital nem hat a fogyókúrámra hosszú távon.

Ha csak ritkán csapsz görbe estéket, és figyelsz a kalóriákra, akkor tényleg nincs mitől tartanod. De nem véletlenül teszi tiltólistára a legtöbb diéta az alkoholt. Ugyanis a magas kalóriatartalom és az azonnali étvágyfokozó hatás mellett, hosszú távon az anyagcseréd is alaposan megérezheti, ha gyakran a pohár fenekére nézel. Ilyenkor a testednek az emésztés és a méregtelenítés lesz a fő projektje, ezért a zsírégetés csak takaréklángon működik. Sőt az alkohol a fehérjék tökéletes működését is gátolja, ami azért rossz hír, mert ezek játszanak kulcsszerepet az izmok fejlődésében.

A teljes cikket a Wellness magazin 2014. novemberi számában találod!

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X