Főoldal > AKTUÁLIS > Az ideális fehérje forrás edzéshez (X)

Az ideális fehérje forrás edzéshez (X)

sport
0

Írta:

A sportos testalkat szerelmesei jól tudják, hogy a vágyott forma elérésében a táplálkozásnak nagyobb szerepe van, mint az edzésnek. Nemcsak a szénhidrát és cukor bevitelünket kell kordában tartani, de biztosítani kell a szükséges napi fehérje bevitelt is.

A fitnesz az egyetlen olyan sportág, melynek segítségével rövid idő alatt, különösebb szakmai előképzettség nélkül, munka vagy tanulás mellett is olyan testalkatot érhetünk el, ami csak profi versenysportolóknak adatik meg. A tökéletes strandfazon eléréséhez minden feltétel adott, hiszen számtalan jól felszerelt edzőterem, képzett edző, diétás mintaétrendek és kitűnő táplálékkiegészítők állnak rendelkezésünkre. A formás testhez vezető út meglehetősen leegyszerűsödött, képlete felírható a következő alakban:

Csökkentett a szénhidrátbevitel + minimális a cukorfogyasztás + megemelt fehérjebevitel + heti 3-4 edzés = karcsú és izmos test

A fehérje egy különleges tápanyag típus, hiszen izomzatunk alapvetően ezekből épül fel, zsírszövetünk ugyanakkor nem képes fehérjét felhasználni. Ennek megfelelően a megemelt fehérjebevitel elősegíti a formás izomtömeg felépítését, és a zsírtömeg leadását. Céljaink elérésében rendkívül fontos a megfelelő fehérjeforrás kiválasztása.

Az izomzat karbantartására mind a növényi, mind az állati fehérjeforrások alkalmasak – de jelentősen eltérő mértékben. A fehérje forrás hatékonyságát, izomépítő képességét olyan tényezők befolyásolják, mint a fehérje emészthetősége, az emésztés és felszívódás sebessége, és a fehérjében található esszenciális aminosavak mennyisége.

A hideg technológia előnye

A legtöbb fehérjeforrást (tojás, húsok) feldolgozva, sütve vagy főzve fogyasztjuk. A hevítés során ezen fehérjék emészthetősége javul, ugyanakkor káros-, nagy mennyiségben kifejezetten veszélyes vegyületek szabadulnak fel bennük. A fehérje kiválasztásánál tehát az egyik fontos szempont, hogy lehetőleg hideg technológiával készült terméket válasszunk.

Az emészthetőség

Nem minden fehérje emészthető teljes mértékben. A természetes kollagént például szinte semmilyen mértékben nem vagyunk képesek megemészteni, míg a húsok és a tejfehérjék jelentős része teljes egészében emészthető. A kettő között átmenetet képviselik a növényi fehérjék, melyek 70-80%-át vagyunk képesek megemészteni, a maradék 20-30% pedig veszendőbe megy.

Általánosan elmondható, hogy a tejsavófehérje, a tojásfehérje és a húsok teljes egészében megemészthetők és jól szívódnak.

Az emésztési és felszívódási sebesség

Az egyes fehérjék emésztési sebessége jelentősen eltér egymástól. A tojás csigalassúsággal szívódik fel, míg a sebességi rekordot a tejsavófehérjék elit csapata, az úgynevezett tejsavó hidrolizátumok tartják. A tejsavófehérjék felszívódási sebessége akár 4-szerese is lehet a tojásénak.

Sport célra válasszunk könnyen emészthető és gyorsan felszívódó fehérjét, hogy ne terheljük fölöslegesen emésztésünket, és minél hatékonyabban eljuttathassuk izomzatunkhoz az éltető tápanyagot!

Esszenciális aminosavak jelenléte

Az esszenciális aminosavakra szervezetünknek szüksége van, ugyanakkor saját maga nem képes előállítani, így ezeket mindenképpen táplálékból kell bevinnünk. Izomzatunk nagyon érzékeny az esszenciális aminosav ellátottságra, ezért mindenképpen olyan fehérjét válasszunk, mely biztosítani képes a szükséges mennyiséget.

Az állati fehérjeforrások rendre gazdagabbak esszenciális aminosavakban, de közülük is kiemelkedik a teljes tejfehérje, és a sportolók által kedvelt tejsavó fehérje. Ez tehát azt jelenti, hogy egy adag tejsavó fehérjével több nélkülözhetetlen aminosavat juttatunk el izmainkhoz, mint bármilyen más fehérjeforrással.

Sportolók és fogyni vágyók számára javasoljuk a Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional-t, a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos tejsavó fehérje készítményét, mely áprilisban jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a Scitec Nutrition Vitamin és Fitness szaküzletekben!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X