Főoldal > AKTUÁLIS > A hajhullás okai – mi állhat a háttérben, és mit tehetsz ellen

A hajhullás okai – mi állhat a háttérben, és mit tehetsz ellen

hajhullás
0

Írta:

Az egészségesen fénylő hajra megjelenésünk egyik ékköveként gondolunk: mi sem fejezi ki ezt jobban, mint a „hajkorona” szóösszetétel. Mennyit hozzátesz megjelenésünkhöz egy remekbe szabott, divatos frizura, mennyire meg tudja változtatni szinte egész egyéniségünket egy új árnyalat, nem igaz? Nem csoda, hogy a hajhullással (alopécia) számos kutatás foglalkozik, és a hajhullás elleni készítmények – a szépségipari trendek folyamatos változása ellenére – a legkeresettebb hajápolási termékek közé tartoznak.

Az egészségesen fénylő hajra megjelenésünk egyik ékköveként gondolunk: mi sem fejezi ki ezt jobban, mint a „hajkorona” szóösszetétel. Mennyit hozzátesz megjelenésünkhöz egy remekbe szabott, divatos frizura, mennyire meg tudja változtatni szinte egész egyéniségünket egy új árnyalat, nem igaz? Nem csoda, hogy a hajhullással (alopécia) számos kutatás foglalkozik, és a hajhullás elleni készítmények – a szépségipari trendek folyamatos változása ellenére – a legkeresettebb hajápolási termékek közé tartoznak.

Lássuk, milyen okok húzódhatnak meg a hajszálak elvesztése mögött!

A hajhullás alapvetően egy normális dolog. Naponta 50-100 hajszálunk is kihullhat – baj akkor van, ha a hajkefénkben lényegesen többet találunk. Ahhoz, hogy megértsük, milyen okok húzódhatnak meg a hajhullás mögött, érdemes tisztában lenni a haj életciklusával.

A haj növekedési ciklusa

A hajciklus függ az életkortól, hormonális vagy táplálkozási tényezőktől és az egyéni alapbetegségektől is, de általánosságban elmondható, hogy a növekedési ciklus 2 és 6 év között van.

  • Anagén vagy aktív növekedési fázis:Ebben a ciklusban (férfiaknál 2-4 év, nőknél 3-6 év) a hajszál növekszik, méghozzá átlagosan 1 cm-t egy hónap alatt. Ideális esetben a szőrtüszők 90%-a ebben az aktív fázisban van.
  • Katagén vagy átmeneti fázis: Ebben a 2-3 hétig tartó ciklusban a haj növekedése leáll. Ez normál esetben a hajszálak 1-2%-át jelenti.
  • Telogén vagy nyugalmi fázis:
  • A hajszál fokozatosan elválik a hajhagymától, majd kihullik (10-15%).
  • Exogén fázis: Ideális esetben egy új hajszál növekszik a helyén.

A hajhullás lehetséges kiváltó okai

Mint a fentiekből kitűnik, probléma akkor van, ha az anagén vagy katagén fázisban lévő hajszálak száma túlságosan lecsökken vagy túl hamar lépnek telogén fázisba. Lássuk tehát a hajszálak elvesztésének lehetséges okait!

Attól függően, hogy a fokozott hajvesztést 6 hónapnál rövidebb vagy hosszabb ideig tapasztaljuk, beszélhetünk átmeneti vagy tartós hajhullásról.

Az átmeneti hajhullás

Az átmeneti hajhullások esetén (akut telogén efflúvium) fontos, hogy mire a fokozott mértékű hajhullás jeleit észrevesszük, a haj növekedési ciklusából adódóan a hajhullást kiváltó ok időben már kb. 3 hónappal korábban megjelent – azaz jelen van szervezetünkben, esetleg folyamatosan ki vagyunk téve valamilyen környezeti ártalomnak.

„Banális” vagy könnyen orvosolható okok a hajhullás mögött

  • Évszakváltozások: közismert, hogy tavasszal és ősszel több hajszál kerül nyugalmi fázisba
  • Túl szoros copfok, fonatok, feszes kontyok erős fésülés, nem megfelelő hajszárítási technika: mivel a hajhagymák folyamatos terhelés, húzóerő alatt állnak, a hajszálak is könnyebben megadják magukat,

A hajhullás hormonális okai

  • Szülés utáni hajhullás: a terhesség utáni hajhullás az ösztrogén szint csökkenésévél van kapcsolatban.
  • Endokrin rendellenességek: hormonbetegségek, pajzsmirigyproblémák

Az akut hajhullás egyéb kiváltó okai

  • Gyógyszerek: kemoterápia, nyugtatók, immunszupresszánsok, görcsöldók, bétablokkolók
  • Stressz, lázas állapot, műtét, fogyókúra, munkahelyi, családi problémák
  • Környezeti ártalmak: légszennyezés, túlzott napozás, elektroszmog
  • Táplálkozási problémák: vashiány, cinkhiány, éhezés, rosszul kivitelezett diéta, egyoldalú táplálkozás

A krónikus, hosszan tartó hajhullás okai

  • Míg az akut hajhullás nőknél és férfiaknál is megjelenhet, a 6 hónapnál hosszabb ideig fennálló, tartós hajhullás (alopécia) egyértelműen a nőket érinti – egyértelmű, azonosítható kiváltó ok nélkül jelentkezhet egyébként teljesen egészséges nőknél.
  • Szintén a nőket érinti a változókori alatti ill. az azt követő hormonális változások által kiváltott hajhullás. A menopauza során a női szervezett egyre kevesebb ösztrogént termel, mely egyébként védi a női hajhagymákat – ez a hatás a férfi nemi hormon, a tesztoszteron túltengésével azonban jelentősen csökken.
    A változókori hajhullás a hajhagymák aktiválásával szerencsére kordában tartható: a Plantur 39 speciálisan a női hajhullás kezelésére kifejlesztett termékei a Fito-koffein komplex segítségével megakadályozzák, hogy a férfi nemi hormonok károsítsák a hajhagymákat. A Plantur 39 termékcsalád hajápoló készítményei emellett további ápoló összetevőkkel (cink, niacin, fehértea-kivonat, B5 provitamin stb.) ápolják a hajszálakat és a hajhagymákat, sőt hajillatosító hatása mellett sem mehetünk el szó nélkül. Használatuk természetes tapintást, finom illatot és egészséges fényt kölcsönöz a haj számára.

Egyéb lehetséges okok a tartós hajhullás mögött

  • Foltos hajhullás: az autoimmun betegségek egyik kísérőjelensége lehet a foltos hajhullás, mely érintheti a szemöldököt és a szempillákat is, és teljes hajvesztéssel is járhat.
  • Heges hajvesztés: a viszketéssel és a hajas fejbőrön megjelenő kiütésszerű sebek megjelenésével járó betegség során a hajhagymák elpusztulnak, és a hegesedés következtében nincs esély az új hajszálak megjelenésére.
  • Kényszeres hajtépkedés: leginkább gyerekeknél alakulhat ki ez a betegség, hosszú távon sajnos tartósan kopasz foltokat okozva.
  • A haj elöregedése (senescent alopecia): a hajszálak 50 éves kor felett fokozatosan elvékonyodnak, mind kevesebb új hajszál jelenik meg a kihullottak helyén, melyek egyre rövidebbek, őszek, kevésbé ellenállóak lesznek.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X