Főoldal > EGÉSZSÉG > Visszafordítható a kopaszodás?

Visszafordítható a kopaszodás?

hajápoláshajhullásszépség
0

Írta: and

A legtöbben nem szeretik a fokozatosan, természetes úton tarrá váló fejet, még akkor sem, ha fel-felreppenek az olyan pozitív hírek, melyek a kopaszodás és a férfiasság szoros kapcsolatát feszegetik.

Míg mi nők állandóan az alakunk miatt aggódunk, addig a férfiak többsége a kopaszodástól retteg.  Épp ezért számukra mindenképp örömteli lehet a hír, hogy az amerikai tudósok megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát. Ez ugyanis nagymértékben növelheti egy olyan kezelés kidolgozásának a reményét, amely képes lesz megállítani, vagy akár vissza is fordítani a sokak számára oly rettegett folyamatot.

A haj a tét

A természetes kopaszodás a férfiak többségénél körülbelül 40 éves kor körül kezdődik, és mire elérik a 70 éves kor környékét, már nagyrészüket, akár 80 százalékukat is érinti a bizonyos szintű hajvesztés folyamata. Hamarosan megváltozhat azonban a helyzet, hiszen sikerült azonosítani azt a fehérjét, amely kulcsszereppel bír a kopaszodás beindulásában – derült ki a Science Translational Medicine című folyóiratban közölt legutóbbi tanulmányból. Az már eddig is köztudott volt, hogy a folyamatban igen nagy szerepe van a genetikai tényezők mellett a tesztoszteron nevű férfi nemi hormonnak. A mostani kutatás során, melyet a Pennsylvaniai Egyetem tudósai végeztek egyrészt kopasz férfiakat, másrészt laboratóriumban kitenyésztett egereket vizsgálva pedig kiderült az is, hogy mely gének működésbe lendülésével előzhető meg a kopaszodás megindulása. 

Segít a fehérje?

A szakemberek azt tapasztalták, hogy a fej fokozatos csupaszodása során a prosztaglandin D szintézis nevű kulcsfontosságú fehérjének megemelkedik a szintje a fejbőr tar részein található hajtüszők sejtjeiben, ugyanakkor a hajban dús területeken nem történik ugyanilyen elváltozás. Erre bizonyítékul azok az egerek szolgáltak, amelyek, mivel ebből a fehérjéből nagy mennyiséggel rendelkeztek mind teljesen megkopaszodtak a vizsgálat alatt, sőt, arra is fény derült, hogy a megemelkedett fehérjeszint hatására még a beültetett emberi haj növekedése is leállt.

A kutatás vezetője, aki egyben az egyetem bőrgyógyászati tanszékének munkatársa elmondta: “Kimutattuk, hogy a hajnövekedést a férfiak kopasz fejterületén megemelkedett prosztaglandin fehérjeszint gátolta. Ez azt jelenti, hogy megtaláltuk azt a célpontot, melyre a kezelésnek irányulnia kell.” George Cotsarelis szerint a következő lépés azoknak a vegyületeknek a felfedezése lesz, amelyek erre a fehérjére vannak hatással. Persze még azt is ki kell deríteni, hogy a fehérje blokkolásával visszafordítható, vagy csupán megelőzhető-e a kopaszodás – hívja fel a figyelmet a szakember.

A kutatók a mostani eredmény alapján úgy vélik, hogy mivel már több olyan készítmény is van, amely ezt a fehérjét célozza és közülük néhány már klinikai tesztelés alatt is áll, hamarosan sikerülhet egy olyan kezelést is kifejleszteni, amely a fejbőrön alkalmazva képes lesz megakadályozni a kopaszodást, és talán a haj újranövekedését is elősegíti.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X