Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért hullik a hajad

Ezért hullik a hajad

egészségfejbőrhajhajhulláspajzsmirigyszépségterhességvitaminhiány
0

Írta:

Az intenzív hajhullásnak több oka is lehet, aminek érdemes mielőbb utánajárnod, ugyanis akár komolyabb betegségeket is megelőzhetsz, ha foglalkozol a problémával.

A hajhullás normális, de csak egy bizonyos mértékig. Nagyjából mindenki tisztában van vele, hogy mennyi hajszála marad a fésűben reggelente, illetve mennyi hullik ki hajmosás során. Gond akkor van, ha ez a mennyiség szemmel láthatóan megnövekszik, illetve a fejbőrön egyre több kopasz folt árulkodik a kóros hajhullásról.

Pajzsmirigyműködés zavarai

A pajzsmirigyproblémák manapság szinte népbetegségnek számítanak, és elsősorban a nőket érintik. A pajzsmirigy alulműködése esetén a szervezet túl kevés pajzsmirigyhormont termel, ami a hajnövekedést is befolyásolhatja. Nem jobb a helyzet pajzsmirigy túlműködéskor sem, ugyanis ez is okozhat hajhullást az anyagcsere-folyamatok felgyorsulása miatt. Ha mindezek mellé fáradékonyság, súlyingadozás, nagy mértékű verejtékezés is társul, érdemes csináltatni egy hormonvizsgálatot.

Vashiány

Ha a hajhullás mellett állandó kimerültség, fejfájás, sápadtság jellemez az utóbbi időben, ideje egy vérvizsgálatot csináltatnod. A fenti tünetek ugyanis vashiányos vérszegénységre utalnak, ami egy kis odafigyeléssel, megfelelő táplálkozással könnyen orvosolható, kezeletlenül viszont komoly problémákat okozhat. Ha sok vasban gazdag ételt fogyasztasz (vörös húsok, hüvelyesek, zöld leveles növények), akkor nem csak a vashiánynak, de a hajhullásnak is búcsút inthetsz.

15690071 - hair loss

A fejbőr problémái

Nem csak belső betegségek, helyi gyulladások is okozhatnak hajhullást. A korpásodás, gombás fertőzések, de akár még a túlságosan zsíros fejbőr is megnehezíti a haj növekedését. Ha a hajhullás mellett kísérő tüneteket is tapasztalsz, például lehulló bőrdarabkákat, viszketést, fehér foltokat, szinte biztos, hogy nem szervi probléma áll a háttérben, elég helyileg kezelni a fejbőr megbetegedéseit.

Terhesség

A terhesség alatti hajhullás természetes, hiszen ebben az időszakban tombolnak a hormonok. Azonban nem csak a terhesség, hanem más hormonális változás is okozhat hajhullást. Szoptatás, hormonális fogamzásgátlók használata is előidézheti ezt a kellemetlenséget. Ez többnyire magától elmúlik, amikor a hormonszint rendeződik, ha mégsem, akkor érdemes orvoshoz fordulni további kivizsgálások céljából.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X