Főoldal > DIÉTA > Tea, de csodás!

Tea, de csodás!

0

Írta:

A megszállott teafogyasztók pontosan ismerik az egyes teafélék jellemző tulajdonságait, és azzal is tisztában vannak, hogy melyik teafüvet milyen hőfokú vízben kell áztatni vagy forrázni annak érdekében, hogy a bennük lévő hatóanyagok a legjobban kioldódjanak és kifejtsék jótékony hatásukat. A tearajongók azok, akik valódi vadászösztönnel megáldva járnak-kelnek a boltok polcai közt, és figyelik, mikor jelenik […]

A megszállott teafogyasztók pontosan ismerik az egyes teafélék jellemző tulajdonságait, és azzal is tisztában vannak, hogy melyik teafüvet milyen hőfokú vízben kell áztatni vagy forrázni annak érdekében, hogy a bennük lévő hatóanyagok a legjobban kioldódjanak és kifejtsék jótékony hatásukat. A tearajongók azok, akik valódi vadászösztönnel megáldva járnak-kelnek a boltok polcai közt, és figyelik, mikor jelenik meg a hazai teapiacon egy-egy újdonság.

Te is megismernéd a különböző teák jellemzőit? Nem vagy rendszeres teafogyasztó, de szeretnéd tudni, mitől olyan egészséges, mitől más, mint a kávé, és hogyan fejti ki hatását?

0000822_3.jpg ()

A tea változatos
A fekete, a zöld és a fehér tea is a Camilla sinensis levélből készül. A színbeli különbség a levelek feldolgozásából adódik, és a természetes erjedési (fermentálási) folyamat eredménye.
Ez alatt a folyamat alatt az előzőleg fonnyasztott és sodrott leveleket levegő éri. Ezért a levelek színe élénk zöldről barnára színeződik. Ezt a fermentálást a fekete tea esetében végzik el, míg a zöld tea készítésekor a leveleket gőzölik, így a zöld szín megmarad. A fehér tea esetében semmiféle eljárást nem alkalmaznak, egyszerűen csak megszárítják a leveleket.

A tea egészséges
Mind a fekete, mind a zöld tea tartalmaz az antioxidánst – főként polifenolt. Az antioxidáns polifenolokon kívül a zöld teában ásványi anyagok és vitaminok is találhatóak, amelyek növelik az antioxidáns elemek hatását. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a zöld tea csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit (persze egészséges életmód mellett!), egyes tumorok kialakulását. Szerepet játszhat a fogak, íny-, száj egészségének megőrzésében is. Egy csésze tea körülbelül 0,15 milligramm fluort tartalmaz. A fluorról köztudott, hogy kedvező hatással van a fogakra. Az ember napi fluor szükséglete 3 és 4 milligramm között van (felnőttek esetében). A teafogyasztás hozzájárul fluor szükségletünk pótlásához. Lassan akár funkcionális élelmiszerként is besorolhatjuk a zöld teát sokrétűségének köszönhetően. Arra azonban ügyelni kell, hogy ezek a hatások nem váltják fel a már kialakult betegségek gyógyszeres kezelését!

A tea élénkít
A teacserje leveléből készült tea élénkítő hatását a teobromin (röviden tein) vegyületnek köszönheti. Ez a hatás a kávéval ellentétben, lassabban fejti ki a hatását, de hosszabb ideig fenntartja! Ha igazán elfáradsz az irodában, szeretnél egy kis élénkítőt, és végre leszoknál a napi 3 kávéról, a teát neked találták ki! Egy csésze zöld tea elkortyolgatásával jelentősen javíthatsz szellemi állóképességeden.

A tea fogyaszt
A zöld tea szerepet játszik a baktériumok, vírusok elleni védekezésben is. Vérnyomáscsökkentő, zsírégető hatásánál fogva pedig elősegíti a testsúly megtartását. Általánosságban elmondható, hogy a teáknak nincs energiatartalma, azaz bármikor, szinte bármilyen mennyiségben fogyaszthatják azok, akik a felesleges kilók ellen harcolnak.
Arra azonban ügyelni kell, hogy a mézzel, illetve tejjel ízesített teákra ez az állítás már nem igaz.

A tea gyógyít

0000822_2.jpg ()

A gyógynövény teák, mint nevük is mutatja, valamilyen gyógyhatással bírnak, és jelentősen befolyásolhatják a szervezet állapotát! Nem szabad csak úgy hónapokon keresztül iszogatni pl.: egy anyatej termelődést elősegítő vagy egy vérnyomásba beleszóló teát. Nem is sejtenénk, de még egy egyszerű kamillatea is okozhat felesleges és hosszan tartó fogyasztás mellett gondot. Fontos megemlíteni a különböző fogyasztó, és hashajtóhatású gyógynövényteákat (mályva, szenna), melyek akár komoly egészségkárosító hatásúak is lehetnek, ha ok nélkül és nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk őket.

A tea, ha gyümölcsös
A szárított gyümölcsökből készült teáknak szinte bármikor élvezhetjük frissítő hatásukat, csak arra kell figyelnünk, hogy ha mézzel ízesítjük, nehogy túl sokat használjunk, és szándékaink ellenére hízni kezdjünk! Mindig legyünk körültekintők, ha gyümölcsteát választunk: előfordulhat ugyanis, hogy a déli gyümölcsök (citrusfélék) héja szárítás és feldolgozás előtt nincs alaposan lemosva, illetve a szárított gyümölcsök, termések, virágok szennyezett légterű területről származnak! Ilyen esetekben a gyümölcstea inkább káros hatással bír, mintsem egészséges!

A tea, ha különleges
Hazánkban igazi ínyencségnek számít a mate tea, mely többek közt az argentínok, brazilok nemzeti italának is számít. A mate különlegessége tápláló erejében, vértisztító, és egyszerre élénkítő-lazító hatásában rejlik. Ugyancsak különlegességnek számít a lapacho, már az indiánok körében ismertté vált ital, amit a lapacho-fa finomra reszelt kérgének áztatásával készítenek.

A tea, ha vörös
A mélyvörös színű roiibos tea a dél-afrikai vörös teacserje friss hajtásaiból főzött ital, mely számos pozitívuma miatt valószínűleg nagyon gyorsan a teakedvelők kedvencévé válhat. A benne lévő antioxidánsok, fluor, magnéziumnak köszönhetően egészséges és üdítő hatású ital, melyet bátran fogyaszthatunk akár este is, hisz koffeint nem tartalmaz.

Tulajdonképpen a tea és más teának nevezett italok jó szívvel ajánlhatók mindennap akár többszöri fogyasztásra is. Váltogassuk őket, hogy szervezetünk mindenből megkaphassa a neki járó kellemes hatásokat. Vásárláskor legyünk körültekintőek, olvassuk el a feliratokat, ismertetőket. Ha pedig hazavittük a kiszemelt teát, nyugodt körülmények között, szeretteink körében kortyoljuk el, így hatásuk is jobban érvényesül!

Receptajánlat – Napsugár tea
Rosszkedved van? Fütyülj rá, igyál inkább még egy csésze napsugár-teát.

0000822_1.jpg ()

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 filter Pickwick Kamilla tea
  • 2 darab szegfűszeg
  • 3 db kardamom (el is maradhat)
  • fél hámozatlan, szeletekre vágott alma
  • 1 rúd fahéj
  • méz vagy barna cukor az édesítéshez
  • 2 dl forrásban levő víz + forró víz a felöntéshez

Elkészítés:
A két filtert forrázzuk le 2 dl vízzel és hagyjuk állni 5 percig. A szegfűszeget, a kardamomot, az almát és a fahéjat tegyük egy lábasba, öntsük fel a kamillateával, és forraljuk fel. Ha szükséges, öntsünk hozzá még vizet. Vegyük kisebbre a hőt, és 5 percig hagyjuk a tűzön, majd öntsük át egy másik edénybe. Ismét hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le és töltsük át egy előmelegített teáskannába. Az almaszeleteket és a fahéjat öblítsük le, és tálaláskor osszuk szét a csészékbe. Mézzel vagy barnacukorral édesítsük ízlés szerint.
További teareceptekért és újdonságokért látogass el a Pickwick honlapjára!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X