Táplál kívül belül A paradicsom kellemes íze a benne lévő savaknak, – almasav, citromsav, borostyánkősav tejsav – köszönhető. Magas a káliumtartalma, gazdag B1-, B2- és C-vitaminban és sok likopin található benne. Ez utóbbi vegyület olyan antioxidáns, amely fontos szerepet játszik a szív,- és daganatos betegségek vagy az időskori vakság megelőzésében. A jótékony hatású piros finomságnak […]
Táplál kívül belül
A paradicsom kellemes íze a benne lévő savaknak, – almasav, citromsav, borostyánkősav tejsav – köszönhető. Magas a káliumtartalma, gazdag B1-, B2- és C-vitaminban és sok likopin található benne. Ez utóbbi vegyület olyan antioxidáns, amely fontos szerepet játszik a szív,- és daganatos betegségek vagy az időskori vakság megelőzésében. A jótékony hatású piros finomságnak a szépségápolásban is nagy hasznát veheted: biológiailag aktív anyagai belülről serkentik a bőr anyagcseréjét, feszesítenek, tisztítanak. Pakolásként alkalmazva, kiváló hidratáló kencét készíthetsz belőle. Fogyaszthatod nyersen, ételekbe főzve vagy ketchupként, sűrítményként is. Lúgosító jellegű étrendbe is kitűnően beilleszthető, de héja és magas savtartalma miatt – ha érzékeny vagy – panaszokat is okozhat. Kedvező élettani hatásai miatt különösen nyáron érdemes minél több friss paradicsomot, paradicsommal készült ételt fogyasztanod. A hidegebb hónapokban válaszd inkább az ivólevet, sűrített paradicsomot vagy a ketchupot.
Ez utóbbinak magasabb a likopin tartalma is, mint a nyersen fogyasztott társainak. A paradicsomos szószokat se felejtsd ki teljesen az étrendedből: arra ügyelj, hogy zsírszegények legyenek, és hozzáadott cukor nélkül készüljenek.
Az alábbi 3 napos programmal fontos lépést tehetsz fittségedért és egészséged megőrzéséért!
Első nap:
Reggeli: Bundáskenyér, paradicsom
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
2 db tojás
10 dkg (2 szelet) graham kenyér
0, 5 dl olívaolaj
15 dkg paradicsom
ízlés szerint só, őrölt bors, fűszerpaprika
Elkészítés:
Előmelegítjük az olajat a serpenyőben. A tojásokat habosra verjük, fűszerezzük és a kenyér szeletek mindkét oldalát belemártjuk. A tojásos kenyerek mindkét oldalát a forró olajon hirtelen megsütjük. Forrón fogyasztjuk a paradicsom mellé. Jó étvágyat!
Tízórai: Párolt körte pirított szezámmaggal
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db körte
1 teásk. pirított szezámmag
Elkészítés:
A körtét alapos mosás után héjastul felszeleteljük, 1 percre mikrohullámú sütőbe tesszük és magas hőfokon 1 percig melegítjük. Utána megszórjuk 1 teásk. pirított szezámmaggal és megesszük.
Ebéd: Paradicsomos pizza
Hozzávalók (1 főre tisztított mennyiség):
80 gr finomliszt
60 gr teljes kiőrlésű liszt
1/2 db tojás
1 teásk. olaj
fél mokkásk. sütőpor
só, 1 mokkásk. szárított oregáno, őrölt bors
olaj a sütő kikenéséhez
2 evők. pizza krém
1 evők. ketchup
4 db friss paradicsom
1 teásk. natúr napraforgó mag
3 dkg reszelt fokhagymás sajt
Elkészítés:
A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Összegyúrjuk a 80 gr finomlisztet, 60 gr teljes kiőrlésű lisztet, 1/2 db tojást, 1 teásk. olajat, fél mokkásk. sütőport, pici sót, 1 mokkásk. szárított oregánot és kb. 0, 5 dl vizet. A kapott tésztát kb. 0, 5 cm vastagságúra kinyújtjuk, az olajjal kikent kerek pizza sütőbe terítjük, és 10 – 15 percre a forró sütőbe tesszük. Amikor kész, alaposan megkenjük vízzel felhígított pizza krémmel. Rárakjuk a 4 db friss felkarikázott paradicsomot, amelyet frissen őrölt borssal, sóval ízesítünk. A tetejére 1 teásk. natúr napraforgó magot hintünk és reszelt sajttal megszórjuk. 10 – 15 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Cikkre vágva, ketchuppal megcsöpögtetve tálaljuk.
Uzsonna: Kókuszos buláta
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
10 db kókuszos buláta
Elkészítés:
A csemegét lassan, ízét élvezve falatozzuk. Jó étvágyat!
Vacsora: Cukkinis habart tojás, 1 db teljes kiőrlésű zsemle, 3 dl víz
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
20 dkg metéltre vágott cukkini
1 mokkásk. tökmag olaj
2 db tojás
só
1 db teljes kiőrlésű zsemle
Elkészítés:
Megpirítjuk a 20 dkg metéltre vágott cukkinit 1 mokkásk. tökmag olajon. 2 darab tojást habosra verünk, megsózzuk és ráütjük a forró, pirított cukkinire. Folyamatos kevergetés mellett megsütjük. Forrón, a zsemlével együtt fogyasztjuk.
Második nap:
Ivókúra
Hozzávalók (1 főre 1 napra):
1 liter kész paradicsom ivólé (a nagyi féle tartósítószermentes a legjobb, de a bioboltokban is beszerezheted a tartósítószer nélküli változatot)
1 kg friss, érett nyári paradicsom
12 szelet sokmagos előre szeletelt pirítós
5 dkg vaj vagy margarin
ízlés szerint: pici cukor, frissen őrölt bors, fűszerek
Elkészítés:
1 liter kész paradicsom ivóléhez hozzáadunk 1 kg friss, érett nyári paradicsom lecentrifugált levét. Tetszés szerint ízesítjük édesítőszerrel, frissen őrölt borssal. Oszd fel 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 egységet igyál belőle. Minden pohár mellé egyél meg 2 szelet sokmagos előre szeletelt pirítóst, amelyet ízlés szerint megkenhetsz kevés vajjal vagy margarinnal.
Harmadik nap
Reggeli: Sárgarépás sajtkrém, mazsolával, félbarna kenyéren
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
10 dkg félbarna kenyér
5 dkg finomra reszelt sárgarépa
5 dkg mazsola
3 dkg tejszínes sajt krém
Elkészítés:
Kikeverjük a finomra reszelt sárgarépát a mazsolával és a tejszínes sajtkrémmel és a kenyérszeletekre téve fogyasztjuk.
Tízórai: Áfonya
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
20 dkg áfonya
Elkészítés:
Az áfonyát alaposan megmosva fogyaszd.
Ebéd: Töltött paprika, joghurtos paradicsommártással
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
2 db tölteni való paprika
10 dkg sovány darált hús
1 db tojás
2 evők. vízbe áztatott barnarizs
1 kis doboz paradicsompüré
1 teásk. liszt
1 dl natúr joghurt
só, fűszerpaprika, őrölt bors, 1 mokkásk. reszelt vöröshagyma
zeller zöld
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el: Bekeverjük a 10 dkg sovány darált húst 1 db tojással, 2 evők. vízbe áztatott barna rizzsel, ízlés szerint sóval, reszelt vöröshagymával, fűszerpaprikával és az őrölt borssal. A töltött paprikához 2 db tölteni való paprikát kicsumázunk és megtöltjük. Utána enyhén sós, forró vízben kifőzzük. A paradicsommártáshoz egy főzőedényben összekeverünk 1 kis doboz paradicsompürét 1 teásk. liszttel, 1,5 dl vízzel. Ízlés szerint, aprított zeller zölddel, sóval fűszerezzük és kiforraljuk. Joghurttal tovább ízesítheted. Tálaláskor a töltött paprikát a paradicsommártással melegen kínáljuk.
Uzsonna: Banános csokoládé ital
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 evők. zsírszegény natúr kakaópor
1 dl sovány tej
5 dkg banán
1 teásk. méz
2 dl víz
Elkészítés:
A kakaóport leforrázunk 1 dl forró sovány tejjel, alaposan kikeverjük 2 evők. banán pürével, 1 teásk. mézzel és 2 dl vízzel. Frissen fogyasztjuk.
Vacsora: Fűszeres máj paradicsomba töltve
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
20 dkg csirkemáj főzve
1 teásk. morzsolt majoranna
1 evők. aprított petrezselyem zöld
0, 5 dl sovány tejföl
3 kisebb vagy 2 nagyobb paradicsom
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el: a főtt (pl. levesben kifőtt) csirkemájat kiskockára aprózzuk és összekeverjük morzsolt majorannával, aprított petrezselyem zölddel és 0, 5 dl sovány tejföllel. A 3 kisebb vagy 2 nagyobb paradicsom tetejét levágjuk, magházát kikaparjuk (következő paradicsomos ételbe eltesszük!). A fűszeres májat a paradicsomokba töltve fogyasztjuk. Jó étvágyat!
Ne feledd! A diéta akkor hatásos igazán, ha a három nap alatt az előírt étrend mellé 2 liter vizet is elfogyasztasz!