Főoldal > DIÉTA > 3 napos tésztakúra a könnyebb emésztésért

3 napos tésztakúra a könnyebb emésztésért

tésztakúra
0

Írta: and

Tésztaváltozatok egy témára A tésztának számtalan fajtája létezik, amely függ attól, hogy milyen gabonából készült, és mit adtak még hozzá. Az írásos emlékek – és a régészeti leletek tanúsága szerint, már eleink sem vetették meg ezt a laktató, de annál egészségesebb finomságot: a kínaiak például  kétezer éve fogyasztják. Amit a tésztáról tudni érdemes: Magyarországon ma […]

Tésztaváltozatok egy témára

A tésztának számtalan fajtája létezik, amely függ attól, hogy milyen gabonából készült, és mit adtak még hozzá. Az írásos emlékek – és a régészeti leletek tanúsága szerint, már eleink sem vetették meg ezt a laktató, de annál egészségesebb finomságot: a kínaiak például  kétezer éve fogyasztják.

Amit a tésztáról tudni érdemes:

  • Magyarországon ma főleg a 4- és 8 tojásos, búzából készült tészták vannak forgalomban. Ám egyre nagyobb az érdeklődés a durumbúzából, rizsből készült termékek iránt is
  • Készülhet fehér- és teljes kiőrlésű lisztből
  • Dúsítható  természetes színező anyagot tartalmazó zöldségfélékkel  – például sárgarépával vagy  spenóttal
  • A tészta könnyen emészthető: a teljes kiőrlésű lisztből készült fajtáknak  magas a rosttartalmuk, így javítják az  emésztést, mert a rostok segítik a bélrendszerben a már emésztett táplálék tovább haladását. Ha ezt a fajtát választod, biztos nem maradsz éhes, mert magas  a telítő értékük is
  • A búzából készült tészták gazdagok  B vitaminban
  • A  durumbúza lisztje, tojás nélkül is (magas sikértartalmánál fogva) kiváló minőségű alapanyag tésztához
  • A rizslisztből készült tészták nem csak színesítik az étrendünket, de nagyon  gyorsan  elkészíthetők

Próbáld ki háromnapos tésztakúránkat: mert könnyű megemészteni – éhségérzet nélkül, javítja az emésztésed, és olyan értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz juttatja a szervezeted, mint: a  B vitamin, kalcium, foszfor, kén, kálium, nátrium, vas, cink, mangán, réz és  szilícium.

1. Nap

Reggeli: 1 db főtt tojás, 1 db kornspitz, 10 dkg friss uborka

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db tojás
1 db kornspitz
10 dkg friss uborka

Elkészítés:
A tojást ízlés szerint lágyra főzzük és megsózzuk. A kornspitzzel, és az uborkával fogyasztjuk.

Tízórai: Grapefruit

0005710_3.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db 50 dkg-os grapefruit

Elkészítés:
A grapefruitot alaposan megmossuk, majd félbe vágjuk és kikanalazzuk a gyümölcsöt a héjából.

Ebéd: Lecsós, kolbászos penne tészta
 
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
6 dkg durum penne tészta
20 dkg lecsó
5 dkg pulyka kolbász
őrölt fehér bors

1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:
A tésztát sós – forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük és a kolbászos lecsóval alaposan átkeverve fogyasztjuk. A kolbászt felkockázzuk és csöppnyi forró olajon megpirítjuk. Utána hozzáadjuk a kész lecsót, és alaposan kiforraljuk. Tálaláskor  összekeverjük a tésztával.

Uzsonna: Szezámos – datolyás répa csemege

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 dkg szárazon pirított szezámmag
5 dkg datolya felkockázva
10 dkg finomra reszelt sárgarépa
2 dkg méz

Elkészítés:
Mixerbe tesszük a hozzávalókat és alaposan összedaráljuk.Frissen fogyasztjuk.

Vacsora: Csípős üvegtészta-saláta

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
3 dkg üveg tészta
10 dkg kalifoniai paprika
10 dkg főtt kukorica
1 fél fej jégsaláta
1 dl zsírszegény tejföl
1 db vékony, erős,  hegyes paprika (aki nem szereti a csípőset, az a paprikát helyettesítheti 1 db paradicsommal)
almaecet
őrölt fehérbors

Elkészítés:
Először az öntetet készítjük el. Ízlés szerint a tejfölbe almaecetet, csipetnyi őrölt fehérborsot, sót, vékonyra felkarikázott erős – hegyes paprikát (ha nem szereted a csípős ízt, a paprikát helyettesítheted 1 db paradicsommal)  keverünk el. A tésztát bő, sós – forró vízbe tesszük, de már nem főzzük meg, csak 2-3 percig  a vízben áztatjuk. Egy tálban összekeverjük a vékony csíkokra metélt kaliforniai paprikát, főtt kukoricát, tépett jégsalátát, és hozzáadjuk a lecsepegtetett üvegtésztát. Fogyasztás előtt a tálban lévő alapanyagot alaposan elkeverjük az öntettel.

Második nap:

0005710_1.jpg ()

Mártásos tésztát készítünk és 5 egyenlő részre osztva fogyasztjuk, a napszaki étkezések szerint.

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült tészta
50 – 50 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, karalábé
20 dkg zöldborsó
só, őrölt bors, zeller és petrezselyem zöld – ízlés szerint

Elkészítés:
A zöldségeket beízesítve pici olajon átpirítjuk és kevés vízzel felengedve készre pároljuk. Utána lefedjük. A tésztát enyhén sós-bő forró vízben kifőzzük. A zöldségeket   összeturmixoljuk. A mártást és a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk és adagonként (1,5 – 2 óránként) elfogyasztjuk az alábbiak szerint:

Reggeli: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Tízórai: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Ebéd: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Uzsonna: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Vacsora: 1 adag tészta, 1 adag mártással

Harmadik nap:

Reggeli: Sonkás kifli, zelleres céklashake

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db sima kifli
10 dkg fekete erdei sonka
2 dkg light margarin
10 dkg friss reszelt zeller
2 dl céklalé

Elkészítés:
A zellert a céklalével összeturmixoljuk. A kiflit félbe vágjuk, megkenjük margarinnal, rátesszük a sonkát és még frissen elfogyasztjuk.

Tízórai: Körte

Hozzávalók (1főre számított, tisztított mennyiség):
15 dkg körte

Elkészítés:
A körtét megmossuk és fogyasztjuk.

Ebéd: Cukkinis pizza

0005710_2.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított,  tisztított mennyiség):
80 gr finomliszt
60 gr teljes kiőrlésű liszt
1/2 db tojás
2x 1 teáskanál olaj
fél mokkáskanál sütőpor
só, szárított oregáno, őrölt bors
olaj a sütő kikenéséhez
2 evőkanál pizza krém
1 evőkanál ketchup
30 dkg cukkini
10 mozzarella sajt (a tasakos)

Elkészítés:
A pizza tészta: 
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Összegyúrjuk a   80 gr finomlisztet, 60 gr teljes kiőrlésű lisztet, 1/2 db tojást, 1 teáskanál olajat, fél mokkáskanál sütőport, pici sót, 1 mokkáskanál szárított oregánót  0,5 dl vízzel és kb. 0, 5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Utána olajjal kikent kerek pizza sütőbe terítjük, és 10 -15 percre a forró sütőbe tesszük.
Közben a cukkinit vékonyra karikázzuk, kissé megsózzuk, és mindkét oldalát 1 teáskanál olajon, 2-2 percig elősütjük. Az idő leteltével kisütött pizzatésztát alaposan megkenjük pizza krémmel (amelyet előtte pici vízzel felhígítunk), majd megrakjuk az elősütött cukkinivel. Frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük, és befedjük a szeletelt mozzarella sajttal. 10-15 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Cikkre vágva, ketchuppal megcsöpögtetve tálaljuk.

Uzsonna: Kiwis ananász lé

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg kiwi
1 dl 100%-os ananászlé
1 dl víz

Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk, pohárba töltjük és megisszuk.

Vacsora: Lebbencsleves

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg burgonya
1 dkg lebbencstészta
3 dkg sárgarépa
3 dkg petrezselyemgyökér
1 dkg füstölt kenyér
1 dkg szalonna
vöröshagyma, fűszerpaprika, lecsó, kömény, só, őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés:
Főzőedénybe tesszük a szalonnát, kissé kiolvasztjuk és átpirítjuk a lebbencstésztát. Hozzáadjuk a lecsót, a fűszereket és a kockázott zöldségeket, majd felengedjük 4 dl vízzel.  Lefedjük. 20 perc alatt készre főzzük és fogyasztjuk.

Ne feledd: a kúra akkor hatásos igazán, ha mindhárom napon 2 liter vizet is elfogyasztasz az ételek mellé!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X