Az agyunkban található több milliárd idegsejt felfoghatatlanul sok kapcsolatot (szinopszist) tud létesíteni más idegsejtekkel, biztosítva ezáltal az emberi test működését és a gondolkodást is. Az öregedés és a bennünket érő környezeti ártalmak miatt azonban idegsejteink egy része elpusztul, a szinopszisok száma pedig csökken, így rövid távú memóriánk romolhat. Az érzés, hogy valamit kimondanál, csak éppen […]
Az agyunkban található több milliárd idegsejt felfoghatatlanul sok kapcsolatot (szinopszist) tud létesíteni más idegsejtekkel, biztosítva ezáltal az emberi test működését és a gondolkodást is. Az öregedés és a bennünket érő környezeti ártalmak miatt azonban idegsejteink egy része elpusztul, a szinopszisok száma pedig csökken, így rövid távú memóriánk romolhat. Az érzés, hogy valamit kimondanál, csak éppen a megfelelő szó nem jut eszedbe, önmagában véve semmi komoly bajt nem jelent – ugyanakkor nem árt tudatosan odafigyelned idegsejtjeid állapotára!
Számos időskori betegség (pl. Alzheimer-kór) veszélyét csökkentheted, ha nem hagyod ellustulni az agyadat – éppen ezért fontos, hogy rendszeren olvass, tanulj vagy akár keresztrejtvényt fejts. Az agytorna mellett persze az egészséges táplálkozás is fontos, hiszen míg például az alkoholfogyasztás az idegsejtek legádázabb pusztítója, addig a szabadgyököket megkötő antioxidánsok a neuronok regenerálódását segítik.
Öt olyan ételt mutatunk most be, amelyek a segítenek a memóriád fejlesztésében és a szellemi frissességed megőrzésében is.
1. Fekete áfonya
A színes, különösen a lila gyümölcsök kifejezetten sok antioxidánst tartalmaznak – ezek közül is a talán a fekete áfonya a legjobb. A gyümölcsben található antocianin képes a káros szabadgyökök megkötésére, és helyreállítja az idegsejtek kapcsolódásait is. Vértágító hatása miatt a fekete áfonya fokozza az agy vérellátását, és javítja az emlékezőképességet is. Ha vizsgára készülsz, egyél pár szem kekszet áfonyalekvárral – ettől a kis nyalánkságtól nemcsak jobb kedvre derülsz, de a a tanulás is könnyebben megy majd!
2. Zöld tea
Az Alzheimer-kórt az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag hiánya okozza, a zöld tea egyes hatóanyagai viszont az acetilkolint lebontó enzimeket pusztítják el. A zöld tea magas antioxidáns-tartalmánál fogva pedig az idegsejtek felszínét védő zsírszövet újratermelődését is segíti. Hogy az agysejtjeid is formába lendüljenek, indítsd a napot egy csésze zöld teával!
3. Olajos halak
Nem véletlenül esküdtek nagyanyáink a csukamájolajra – a halolajokban található B-vitamin és omega-3 zsírsavak az antioxidánsok mellett a memória leghatékonyabb fokozói. A szardínia, a hering és más olajos halkonzervek segíthetnek, ha nehezen tudsz koncentrálni, vagy ha nagy mennyiségű információt kell megjegyezned.
4. Szőlőcukor
Ki ne próbált volna már egy-egy fontos vizsga előtt néhány szem szőlőcukorból erőt meríteni? Az agyszövetek működéséhez valóban elengedhetetlenül fontos az azonnal hasznosítható glükóz. A rövid távú emlékezet fokozására gyors segítség lehet egy kis szőlőcukor vagy valamilyen cukros üdítőital – tanulás közben kortyolj el például egy pohár narancslevet vagy limonádét!
5. Ginkgo biloba, avagy a páfrányfenyő
Kínában a szellemi teljesítőképesség fokozásának évezredek óta bevált gyógynövénye a páfrányfenyő. Az agy vérellátását javító, az érelmeszesedés kockázatát csökkentő ginkgo bilobát manapság tabletta formájában vagy teaként érdemes fogyasztani. Használata ugyanakkor gondos odafigyelést igényel, mivel túladagolása komoly problémákat okozhat!
A hosszú távon, kis mennyiségben alkalmazott ginkgo biloba kisebb időskori memóriapanaszok esetén is hasznosnak bizonyult, de egyetemisték is gyakran fogyasztják koncentrálóképességük javítása, memóriájuk fokozása érdekében.