A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást. Jin hatású ízek: savanyú, keserű, sósJang hatásúak: csípős, édes Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt […]
A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást.
Jin hatású ízek: savanyú, keserű, sós
Jang hatásúak: csípős, édes
Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt a melegítő hatású ételek fogyasztása, míg a meleg bajok – gyulladások, láz – a hideg ennivalókkal kezelhetők legjobban.
Meleg és hideg ételek |
Hideg ételek: bambuszrügy, banán, rák, grapefruit, saláta, alga, görögdinnye |
Hűvös ételek: paradicsom, alma, bab, körte, saláta, spenót |
Semleges ételek: marhahús, kukorica, tojás, cékla, zeller, hántolt fehér rizs, burgonya, |
Meleg ételek: barna cukor, meggy, csirkehús, bor, napraforgómag, dió |
Forró ételek: gyömbér, fekete és zöld bors, piros és zöld paprika, szójababolaj |
Ahogy az asztalunkra kerülő ételeknek, úgy az egyes gyógynövényeknek is megvannak az egyensúlyra ható tulajdonságaik.
A gyógynövényeket – ezen egyensúlyteremtő hatásuk miatt – ősidők óta alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. A hagyományos kínai orvoslásban a gyógynövényeket elsősorban az egyensúlytalan és diszharmonikus állapot helyreállítására használják, és a gyógyítás e formája a nyugati világban is egyre népszerűbbé válik.
A Titkok nélkül – Kínai gyógynövények körüljárja a téma alapvető fogalmait, többek között az öt elem tanát, a csi szerepét és a nyolc alapmodellt. A könyv segítségével megismerkedhetünk az egyes orvosságok elkészítésének módjával, és több mint 80 fontos gyógynövény részletes leírását is megtalálhatjuk benne a következő kategóriákba osztva: melegítő növények, a jin és a jang egyensúlyát helyreállító növények, élénkítő növények és a meleg eloszlatására szolgáló növények. A kötet azzal kapcsolatban is információval szolgál, hogy mely növények alkalmasak a meghűlés, az emésztési nehézségek, a bőrfertőzések és sok-sok más egészségügyi probléma gyógyítására.
Fedezd fel te is a kínai gyógynövények egészségünkre gyakorolt hatását!
A Titkok nélkül-sorozatban egyedülálló módon egymás mellett megtalálható az elmélet és a gyakorlat. Az egyes témaköröket átfogó és világos magyarázatok teszik érthetővé. A módszerek alkalmazásának legjobb módját is megismerhetjük.
– Több mint 80 különböző kínai gyógynövényt ismerhetünk meg
– Bemutatja minden egyes növény jellemzőit és gyógyhatását
A szerző Penelope Ody Kuangcsouban tanult kínai orvoslást a Hagyományos Kínai Orvoslás Akadémiáján. Azóta a Gyógynövénygyógyászok Nemzeti Intézete és a Gyógynövény Társaság is tagjává fogadta. 12 éve praktizál, és több könyve is megjelent már a témában.
A SCOLAR Kiadó honlapja – kattints!
fordította: Nyuli Kinga
felelős szerkesztő: Horváth Virág
ára: 1490 HUF