A sajtokat széleskörűen felhasználhatod: a különböző ízű és keménységű fajtákkal változatossá és egészségessé teheted egyhangú étrendedet. Miért értékesek az állati eredetű sajtok? gazdagok esszenciális aminosavakban sok fehérjét tartalmaznak (20-35%), ezért napi 100 gramm sajt elfogyasztása akár 30-50%-ban is fedezheti napi fehérjeigényedet kiváló kalciumforrások – minél keményebb a sajt, annál több kalciumot tartalmaz. Napi 100 gramm sajt […]
A sajtokat széleskörűen felhasználhatod: a különböző ízű és keménységű fajtákkal változatossá és egészségessé teheted egyhangú étrendedet.
Miért értékesek az állati eredetű sajtok?
- gazdagok esszenciális aminosavakban
- sok fehérjét tartalmaznak (20-35%), ezért napi 100 gramm sajt elfogyasztása akár 30-50%-ban is fedezheti napi fehérjeigényedet
- kiváló kalciumforrások – minél keményebb a sajt, annál több kalciumot tartalmaz. Napi 100 gramm sajt elfogyasztásával, a szervezet kalciumigényének 30-80%-át biztosíthatod
- rendszeres fogyasztásukkal napi foszfor igényedet is kielégítheted – a foszfornak a csontok felépítésében van szerepe
- megtalálható bennük a teljes B-vitamin család
- sok vasat és cinket tartalmaznak
Tarts mértéket!
Figyelj arra, hogy minél zsírosabb egy sajt, annál kevesebbet fogyassz belőle!
- Zsíros sajtok: zsírtartalmuk több, mint 30% (pl. parmezán, ementáli, pannónia, cheddar)
- Félzsíros sajtok: zsírtartalmuk kb. 20-30% (pl. eidami, trappista, füstölt, márvány, feta)
- Sovány sajtok: zsírtartalmuk kevesebb, mint 20% (pl. light-, előre szeletelt- és kenhető sajtok, sovány mozarella)
Melyik sajt mire jó?
Az alábbi 3 napos kúrával töltsd fel lemerült kalciumraktáradat.
Első nap
Reggeli: Sopszka-saláta, 2 db korpás keksz
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg kígyóuborka
10 dkg paradicsom
5 dkg lilahagyma
1 teáskanál szűz olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, őrölt fehérbors – ízlés szerint
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
5 dkg kockázott light feta sajt
Elkészítés:
Először az öntetet készítjük el: 0,5 dl vízben összekeverjük az olívaolajat, citromlevet, sót, őrölt fehérborsot és petrezselyemzöldet. A zöldségeket felkockázzuk a salátához, és egy tálban alaposan átkeverjük az öntettel. A tetejére sovány feta sajtot szórunk és fogyasztjuk.
Tízórai: Szőlős sajtkockák
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg szőlő leszemezve
3 dkg light trappista sajt
Elkészítés:
A szőlőt leszemezzük, és a sajtot annyi darabra vágjuk, ahány szem szőlőnk van. A sajt darabkákat és a szőlőszemet a fogpiszkálóra szúrjuk és máris fogyasztjuk.
Ebéd: Sajtos zöldbabragu
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
30 dkg mirelit zöldbab
5 dkg füstölt fokhagymás sajt
só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld – ízlés szerint
Elkészítés:
A sajtot durvára reszeljük. A zöldbabot beízesített vízben 15-20 perc alatt készre főzzük, és leszűrjük. Átkeverjük a sajtot a forró zöldbabbal, és máris fogyasztjuk.
Uzsonna: Csokis sajt
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 db Mese sajtkocka
Elkészítés: az üzletekben kapható sajtkockát készen fogyasztjuk.
Vacsora: Cukkinis fokhagymás kenyérpizza
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
20 dkg cukkini
5 dkg félbarna kenyér
2 x 2 dkg fokhagymás sovány sajt
pizzakrém
őrölt fehérbors, só, őrölt/friss bazsalikom – ízlés szerint
Elkészítés:
A cukkinit vékonyra szeleteljük, enyhén megsózzuk és 5 perc múlva betesszük a mikrohullámú sütőbe 1 percre. A kenyereket megkenjük a pizzakrémmel, megszórjuk sóval, őrölt borssal, bazsalikommal. A kenyérszeleteket befedjük a lecsepegtetett cukkiniszeletekkel és megszórjuk reszelt sajttal. Amíg a sajt ráolvad, visszatesszük a mikrohullámú sütőbe. Melegen fogyasztjuk.
Második nap
Reggeli: Sárgarépás sajtkrém, 1 szelet graham kenyér
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg finomra reszelt sárgarépa
5 dkg light sajtkrém
1 szelet graham kenyér
Elkészítés:
A sajtkrémet összekeverjük a reszelt sárgarépával, kenyérre kenjük és fogyasztjuk.
Tízórai: Citromos sajtturmix
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 evőkanál finomra reszelt citromhéj + ugyanennyi citromlé
2 dkg tejszínes krémsajt
1 dl probiotikus joghurt + 1 dl víz
1 teáskanál méz
Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk és fogyasztjuk.
Ebéd: Sajtfondü
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
8 dkg eidami sajt
2 dkg kékpenészes sajt
10 dkg friss paradicsom
10 dkg friss uborka
10 dkg friss paprika
10 dkg főtt burgonya
fokhagyma – ízlés szerint
Elkészítés:
A sajtokat összevágjuk, felolvasztjuk, és ízlés szerint fokhagymával fűszerezzük. Összevágjuk a zöldségeket. A felolvadt sajtot alaposan megkeverjük, a zöldségeket villára tűzzük, és a sajtba mártogatjuk. Frissen fogyasztjuk.
Uzsonna: Diós sajtkockák
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dkg dió
3 dkg light trappista sajt
Elkészítés:
A diót feldaraboljuk és fogpiszkálóra tűzzük. A sajtot annyi darabra vágjuk, amennyi diónk van. A sajtkockákat a szőlőszemekkel együtt a fogpiszkálóra tűzzük a diók mellé. Együtt fogyasztjuk.
Vacsora: Sajtos zöldségsaláta, 1 szelet graham kenyér
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
5 dkg “Bakony kincse” light sajt
10 dkg friss karalábé
10 dkg friss zeller
10 dkg alma
1 szelet graham kenyér
só, bors, citromlé, mustár – ízlés szerint
Elkészítés:
A mustárt elkeverjük citromlével, borssal, sóval. A sajtot, zöldségeket lereszeljük és a szeletkékre vágott almával beletesszük egy tálba és alaposan átkeverjük a mustáros öntettel. Frissen, a graham kenyérrel fogyasztjuk.
Harmadik nap
Reggeli: Sajtos bundáskenyér, paradicsom
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 db tojás
3 dkg reszelt sajt
5 dkg (1 szelet) félbarna kenyér
csöppnyi olaj
15 dkg paradicsom
ízlés szerint só, őrölt bors, fűszerpaprika
teflonserpenyő
Elkészítés:
Előmelegítjük az olajat a serpenyőben. A tojást ízlés szerint fűszerezzük és habosra verjük. A kenyérszelet mindkét oldalát belemártjuk a tojásba és forró olajon hirtelen megsütjük. Forró, reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.
Tízórai: Sajttal borított, párolt fahéjas alma
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg alma
2 dkg reszelt pannónia sajt
őrölt fahéj – ízlés szerint
Elkészítés:
Az almát szeletekre vágjuk, megszórjuk fahéjjal, reszelt sajttal, és 2 percig magas hőfokon sütjük a mikrohullámú sütőben. Frissen fogyasztjuk
Ebéd: Parmezános ananász, petrezselymes vadrizzsel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dkg parmezán sajt
15 dkg kockázott ananász (ha konzervből készítjük, akkor a levét alaposan le kell csepegtetni!)
1 teáskanál olaj
3 púpozott evők. előáztatott vadrizs
só, őrölt fehér bors
1 nagy csokor tépett petrezselyemzöld
Elkészítés:
Először a petrezselymes vadrizst készítjük el: 2, 5 dl vízben elkeverünk 3 púpozott evők. előáztatott vadrizst, beízesítjük sóval és fele mennyiségű petrezselyemzölddel. Lassú tűzön megfőzzük, ha kész, összekeverjük a maradék petrezselyemzölddel.
Elkészítjük a parmezános ananászt: a kockázott ananászt forró olajon kis méretű serpenyőben alaposan átpirítjuk. Tálaláskor a forró ananászt megszórjuk a reszelt parmezán sajttal. Fogyasztáskor a meleg vadrizsre halmozzuk az ananászos ragut.
Uzsonna: Sajttal töltött aszalt szilva
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
5 db nagy szemű, kimagozott aszalt szilva
2 dkg camembert sajt
Elkészítés:
A sajtot 5 részre vágjuk, és megtöltjük vele a kimagozott aszalt szilvát. Frissen fogyasztjuk.
Vacsora: Sajtos tört brokkoli
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
30 dkg főtt, rózsáira szedett brokkoli
5 dkg light sajtkrém
ízlés szerint só, őrölt fehér bors
Elkészítés:
A főtt, rózsáira szedett brokkolit erőteljesen átkeverjük a sajtkrémmel és kevés főzővíz hozzáadásával. Melegen fogyasztjuk.
Ne feledd: a kúra akkor hatásos igazán, ha az ételek mellé naponta két liter vizet is elfogyasztasz!
Tudtad-e?
Magyarországon is kaphatók „növényi eredetű sajtok”, amelyek növényi zsiradék, kevés tej-, tejtermék és ízesítők hozzáadásával készülnek (növényi eredetű „snacknek” is nevezik őket). A „laktózmentes” felirat ne tévesszen meg: valójában a laktózmentes tej,- tejtermékek nem laktózmentesek, hanem csökkent mennyiségben, és a szervezet számára már felbontott állapotban, emészthető formában található bennük a tejcukor.