Főoldal > DIÉTA > 3 napos kalciumpótló sajtkúra

3 napos kalciumpótló sajtkúra

sajtkúra
0

Írta: and

A sajtokat széleskörűen felhasználhatod: a különböző ízű és keménységű fajtákkal  változatossá és egészségessé teheted egyhangú étrendedet. Miért értékesek az állati eredetű sajtok?   gazdagok esszenciális aminosavakban sok fehérjét tartalmaznak (20-35%), ezért napi 100 gramm sajt elfogyasztása akár 30-50%-ban is fedezheti napi fehérjeigényedet kiváló kalciumforrások – minél keményebb a sajt, annál több kalciumot tartalmaz. Napi 100 gramm sajt […]

A sajtokat széleskörűen felhasználhatod: a különböző ízű és keménységű fajtákkal  változatossá és egészségessé teheted egyhangú étrendedet.

0007345_4.jpg ()

Miért értékesek az állati eredetű sajtok?

 

  • gazdagok esszenciális aminosavakban
  • sok fehérjét tartalmaznak (20-35%), ezért napi 100 gramm sajt elfogyasztása akár 30-50%-ban is fedezheti napi fehérjeigényedet
  • kiváló kalciumforrások – minél keményebb a sajt, annál több kalciumot tartalmaz. Napi 100 gramm sajt elfogyasztásával, a szervezet kalciumigényének 30-80%-át biztosíthatod 
  • rendszeres fogyasztásukkal napi foszfor igényedet is kielégítheted – a foszfornak a csontok felépítésében van szerepe
  • megtalálható bennük a teljes B-vitamin család
  • sok vasat és cinket tartalmaznak
     

Tarts mértéket!
Figyelj arra, hogy minél zsírosabb egy sajt, annál kevesebbet fogyassz belőle!

  • Zsíros sajtok: zsírtartalmuk több, mint 30% (pl. parmezán, ementáli, pannónia, cheddar)
  • Félzsíros sajtok: zsírtartalmuk kb. 20-30% (pl. eidami, trappista, füstölt, márvány, feta)
  • Sovány sajtok: zsírtartalmuk  kevesebb, mint 20%  (pl. light-, előre szeletelt- és kenhető sajtok, sovány mozarella)

Melyik sajt mire jó?

  • Kemény sajtok (pl. parmezán, ementáli, cheddar): fondüzéshez, melegszendvicsre, szószokhoz, levesekhez
  • Félkemény sajtok (pl. trappista, eidami, óvári, parenyica, kékpenészes): rántani, szendvicsekbe, hidegtálakra, mártásokhoz, saláta öntetekhez, krémekhez
  • Lágy sajtok (pl. nemes penésszel érlelt brie típusú-, zsíros feta-, pálpusztai- és ömlesztett sajtok): salátákhoz, szendvicsekhez, hideg tálakra
  • Friss sajtok (pl. mozarrella, cottage, mascarpone, ricotta, orda): ezeket a sajtokat bolondítsd meg fűszerekkel, mert az ízük sokkal finomabb lesz 
  • Az alábbi 3 napos kúrával töltsd fel lemerült kalciumraktáradat. 

    Első nap

    Reggeli: Sopszka-saláta, 2 db korpás keksz

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    10 dkg kígyóuborka
    10 dkg paradicsom
    5 dkg lilahagyma
    1 teáskanál szűz olívaolaj
    1 evőkanál citromlé
    só, őrölt fehérbors – ízlés szerint
    1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
    5 dkg kockázott light feta sajt

    Elkészítés:
    Először az öntetet készítjük el: 0,5 dl vízben összekeverjük az olívaolajat, citromlevet, sót, őrölt fehérborsot és petrezselyemzöldet. A zöldségeket felkockázzuk a salátához, és egy tálban alaposan átkeverjük az öntettel. A tetejére sovány feta sajtot szórunk és fogyasztjuk.

    Tízórai: Szőlős sajtkockák

    0007345_1.jpg ()

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    10 dkg szőlő leszemezve
    3 dkg light trappista sajt

    Elkészítés:
    A szőlőt leszemezzük, és a sajtot annyi darabra vágjuk, ahány szem szőlőnk van. A sajt darabkákat és a szőlőszemet a fogpiszkálóra szúrjuk és máris fogyasztjuk.

    Ebéd: Sajtos zöldbabragu

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    30 dkg mirelit zöldbab
    5 dkg füstölt fokhagymás sajt
    só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld – ízlés szerint

    Elkészítés:
    A sajtot durvára reszeljük. A zöldbabot beízesített vízben 15-20 perc alatt készre főzzük, és leszűrjük. Átkeverjük a sajtot a forró zöldbabbal, és máris fogyasztjuk.

    Uzsonna: Csokis sajt

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    1 db Mese sajtkocka

    Elkészítés: az üzletekben kapható sajtkockát készen fogyasztjuk.

    Vacsora: Cukkinis fokhagymás kenyérpizza

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    20 dkg cukkini
    5 dkg félbarna kenyér
    2 x 2 dkg fokhagymás sovány sajt
    pizzakrém
    őrölt fehérbors, só, őrölt/friss bazsalikom – ízlés szerint

    Elkészítés:
    A cukkinit vékonyra szeleteljük, enyhén megsózzuk és 5 perc múlva betesszük a mikrohullámú sütőbe 1 percre. A kenyereket megkenjük a pizzakrémmel, megszórjuk sóval, őrölt borssal, bazsalikommal. A kenyérszeleteket befedjük a lecsepegtetett cukkiniszeletekkel és megszórjuk reszelt sajttal. Amíg a sajt ráolvad, visszatesszük a mikrohullámú sütőbe. Melegen fogyasztjuk.

    Második nap

    Reggeli: Sárgarépás sajtkrém, 1 szelet graham kenyér

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    10 dkg finomra reszelt sárgarépa
    5 dkg light sajtkrém
    1 szelet graham kenyér

    Elkészítés:
    A sajtkrémet összekeverjük a reszelt sárgarépával, kenyérre kenjük és fogyasztjuk.

    Tízórai: Citromos sajtturmix

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    1 evőkanál finomra reszelt citromhéj + ugyanennyi citromlé
    2 dkg tejszínes krémsajt
    1 dl probiotikus joghurt + 1 dl víz
    1 teáskanál méz

    Elkészítés:
    A hozzávalókat összeturmixoljuk és fogyasztjuk. 

    Ebéd: Sajtfondü

    0007345_2.jpg ()

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    8 dkg eidami sajt
    2 dkg kékpenészes sajt
    10 dkg friss paradicsom
    10 dkg friss uborka
    10 dkg friss paprika
    10 dkg főtt burgonya
    fokhagyma – ízlés szerint

    Elkészítés:
    A sajtokat összevágjuk, felolvasztjuk, és ízlés szerint fokhagymával fűszerezzük. Összevágjuk a zöldségeket. A felolvadt sajtot alaposan megkeverjük, a zöldségeket villára tűzzük, és a sajtba mártogatjuk. Frissen fogyasztjuk.

    Uzsonna: Diós sajtkockák

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    3 dkg dió
    3 dkg light trappista sajt

     

    Elkészítés:
    A diót feldaraboljuk és fogpiszkálóra tűzzük. A sajtot annyi darabra vágjuk, amennyi diónk van. A sajtkockákat a szőlőszemekkel együtt a fogpiszkálóra tűzzük a diók mellé. Együtt fogyasztjuk.

    Vacsora: Sajtos zöldségsaláta, 1 szelet graham kenyér

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    5 dkg “Bakony kincse” light sajt
    10 dkg friss karalábé
    10 dkg friss zeller
    10 dkg alma
    1 szelet graham kenyér
    só, bors, citromlé, mustár – ízlés szerint

    Elkészítés:
    A mustárt elkeverjük citromlével, borssal, sóval. A sajtot, zöldségeket lereszeljük és a szeletkékre vágott almával beletesszük egy tálba és alaposan átkeverjük a mustáros öntettel. Frissen, a graham kenyérrel fogyasztjuk.

    Harmadik nap

    Reggeli: Sajtos bundáskenyér, paradicsom

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    1 db tojás
    3 dkg reszelt sajt
    5 dkg (1 szelet) félbarna kenyér
    csöppnyi olaj
    15 dkg paradicsom
    ízlés szerint só, őrölt bors, fűszerpaprika
    teflonserpenyő

    Elkészítés:
    Előmelegítjük az olajat a serpenyőben. A tojást ízlés szerint fűszerezzük és habosra verjük. A kenyérszelet mindkét oldalát belemártjuk a tojásba és forró olajon hirtelen megsütjük. Forró, reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.

    Tízórai: Sajttal borított, párolt fahéjas alma

    0007345_3.jpg ()

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    10 dkg alma
    2 dkg reszelt pannónia sajt
    őrölt fahéj – ízlés szerint

    Elkészítés:
    Az almát szeletekre vágjuk, megszórjuk fahéjjal, reszelt sajttal, és 2 percig magas hőfokon sütjük a mikrohullámú sütőben. Frissen fogyasztjuk

    Ebéd: Parmezános ananász, petrezselymes vadrizzsel

     

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    3 dkg parmezán sajt
    15 dkg kockázott ananász (ha konzervből készítjük, akkor a levét alaposan le kell csepegtetni!)
    1 teáskanál olaj
    3 púpozott evők. előáztatott vadrizs
    só, őrölt fehér bors
    1 nagy csokor tépett petrezselyemzöld

    Elkészítés:
    Először a petrezselymes vadrizst készítjük el: 2, 5 dl vízben elkeverünk 3 púpozott evők. előáztatott vadrizst, beízesítjük sóval és fele mennyiségű petrezselyemzölddel. Lassú tűzön megfőzzük, ha kész, összekeverjük a maradék petrezselyemzölddel.
    Elkészítjük a parmezános ananászt: a kockázott ananászt forró olajon kis méretű serpenyőben alaposan átpirítjuk. Tálaláskor a forró ananászt megszórjuk a reszelt parmezán sajttal. Fogyasztáskor a meleg vadrizsre halmozzuk az ananászos ragut.

    Uzsonna: Sajttal töltött aszalt szilva

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    5 db nagy szemű, kimagozott aszalt szilva
    2 dkg camembert sajt

    Elkészítés:
    A sajtot 5 részre vágjuk, és megtöltjük vele a kimagozott aszalt szilvát. Frissen fogyasztjuk.

    Vacsora: Sajtos tört brokkoli

    Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
    30 dkg főtt, rózsáira szedett brokkoli
    5 dkg light sajtkrém
    ízlés szerint só, őrölt fehér bors

    Elkészítés:
    A főtt, rózsáira szedett brokkolit erőteljesen átkeverjük a sajtkrémmel és kevés főzővíz hozzáadásával. Melegen fogyasztjuk.

    Ne feledd: a kúra akkor hatásos igazán, ha az  ételek mellé naponta két liter vizet is elfogyasztasz!

    Tudtad-e?
    Magyarországon is kaphatók „növényi eredetű sajtok”, amelyek növényi zsiradék, kevés tej-, tejtermék és ízesítők hozzáadásával készülnek (növényi eredetű „snacknek” is nevezik őket). A „laktózmentes” felirat ne tévesszen meg: valójában a laktózmentes tej,- tejtermékek nem laktózmentesek, hanem csökkent mennyiségben, és a szervezet számára már felbontott állapotban, emészthető formában található bennük a tejcukor.


    További cikkeink a témában

    Kövess Facebook-on!
    X