Főoldal > DIÉTA > 3 napos koleszterincsökkentő kúra

3 napos koleszterincsökkentő kúra

avokádódiétakoleszterin
0

Írta: and

Az érett avokádó húsának színe vajsárga vagy enyhén zöldes. Ha elég érett, villával összetörve kenhetővé válik. Íze nem túl erőteljes és fűszeres, ezért különféle ízesítőkkel, tejtermékekkel, zöldség- és gyümölcspürékkel elkeverve, különleges mártásokat, kenhető krémeket készíthetsz belőle. Vannak olyan országok, ahol a gyümölcs húsát  kevés borssal, pici sóval, 1-2 csepp citrom- vagy limelével ízesítik és a héjból […]

Az érett avokádó húsának színe vajsárga vagy enyhén zöldes. Ha elég érett, villával összetörve kenhetővé válik. Íze nem túl erőteljes és fűszeres, ezért különféle ízesítőkkel, tejtermékekkel, zöldség- és gyümölcspürékkel elkeverve, különleges mártásokat, kenhető krémeket készíthetsz belőle. Vannak olyan országok, ahol a gyümölcs húsát  kevés borssal, pici sóval, 1-2 csepp citrom- vagy limelével ízesítik és a héjból kanalazzák ki.  

Miért jó az avokádó?

  • Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban.
  • 100 grammban mindössze 160 kalória, 2 gr fehérje, 14,7 gr többszörösen telítetlen zsírsav és 6,7 gr rost található.
  • Sok A- és B vitamin van benne.
  • Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a kalcium, foszfor, vas, nátrium és kálium

Kinek ajánlott?

  • Műtét után lábadozó betegeknek, időseknek, mert tápláló az energiatartalma, könnyen emészthető és hamar felszívódik
  • Cukorbetegeknek alacsony szénhidrát tartalma miatt.
  • Akik változatosabbá szeretnék tenni étrendjüket.
  • Szív- és érrendszeri betegeknek vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre.
  • Akinek magas a koleszterinszintje.

Gyakorlati tudnivalók

  • Az avokádót hűtőben1-2 napig tárolhatod, ezért a piacon a puhább héjú, érésben lévő gyümölcsöt válaszd, mert a kemény héjú változat éretlen és az íze sem kellemes.
  • Azonnali felhasználáshoz válaszd a puha, enyhén benyomható héjú termést.
  • Ha barna elszíneződés van rajta, akkor azt a gyümölcsöt ne vásárold meg, mert lehet, hogy túlérett vagy fagyott.
  • A gyümölcsöt felhasználás előtt alaposan mosd meg és töröld tisztára.
  • Ételkészítéshez vágd félbe a gyümölcsöt, a magot emeld ki kiskanállal és szedd ki a gyümölcs húsát, vagy fektesd deszkára hosszában félbevágott felével lefelé és darabold fel.
  • A gyümölcsöt nyersen használd fel, mert hőkezelés hatására megkeseredhet.
  • A kúra akkor lesz igazán sikeres, ha az ételek mellé naponta két liter vizet is elfogyasztasz!
  • Az ételek egy főre számított és tisztított mennyiségű hozzávalóból készülnek

Az alábbi 3 napos koleszterinszegény  programmal egy különleges, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag gyümölccsel töltheted fel szervezeted.

ELSŐ NAP

Reggeli: Sajtos, avokádós pirítótós

Hozzávalók:
5 dkg avokádópüré (villával összetört avokádó hús) 
2 szelet vollkorn kenyér
2 szelet light lapka sajt

Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg az avokádópürével, fedd be sajttal és tedd egy percre a mikrohullámú sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

Tízórai:
2 dl tejszínes sárgarépa lé

0010202_2.jpg ()

Hozzávalók:
1, 5 dl 100% sárgarépa lé
1 dl víz
2 db kicsi tégelyes kávétejszín

Elkészítés:
A hozzávalókat keverd habosra és frissen fogyaszd!

Ebéd: Avokádós spagetti

Hozzávalók:
5 dkg durum spagettitészta
10 dkg főtt, füstölt, vékony metéltre vágott sonka
1 teáskanál olaj
15 – 15 dkg reszelt zeller és sárgarépa
2 evőkanál avokádópüré,
só, őrölt bors, fokhagyma, esetleg chili paprika – ízlés szerint

Elkészítés:
A durum spagetti tésztát bő, sós, forró vízben főzd ki, szűrd le és tartsd melegen, miközben elkészíted az avokádós ragut. A vékony metéltre vágott sonkát kevés forró olajon pirítsd meg. Add hozzá a reszelt zellert és a sárgarépát. Fűszerezd ízlés szerint. A ragut 1 dl vízzel alaposan forrald fel. Utána keverd hozzá a nyers avokádópürét is. Fogyasztás előtt a ragut gusztusosan a meleg tésztára helyezd el.

Uzsonna: 1 db Túró Ice light jégkrém

Vacsora: Avokádós-olívás saláta, korpás Abonettel

Hozzávalók:  
4 db korpás Abonett
10 dkg vékonyra szeletelt avokádó
20 dkg friss paradicsom felkockázva,
10 dkg vékonyra karikázott bébi kukorica
1 db lágytojás, villával összetörve
2 evőkanál olíva bogyó
frissen őrölt bors, citromlé, só – ízlés szerint

Elkészítés:
Tedd egy tálba a zöldségeket és locsold meg citromlével, ízlés szerint szórd meg borssal, sóval, majd alaposan keverd át  a lágytojással is. A salátát az Abonettel, frissen fogyaszd!

MÁSODIK NAP

Hozzávalók:

0010202_1.jpg ()

 
0, 2 kg (12 kiskanálnyi) cottage (friss, tégelyes) sajt
0, 5 kg avokádóhús összetörve
0,1 kg salátahagyma, apró kockákra vágva
1 teáskanál szűz olíva olaj
12 db, előre szeletelt tökmagos kenyér
zúzott fokhagyma frissen facsart citrom-, vagy limelé, frissen őrölt bors, tabascó szósz (készen kapható) – ízlés szerint

Elkészítés:

Tedd tálba a zöldségeket, fűszerezd ízlés szerint és keverj a hozzávalókból guacamole krémet.
Oszd el 6 adagra, és 1,5 – 2 óránként fogyassz belőle egy adagnyit.
Egy adag: 2 db előre szeletelt tökmagos kenyeret kenj meg guacamole krémmel, tegyél rá 1-1 kiskanálnyi cottage sajtot és kortyolj mellé egy nagy pohár vizet.

HARMADIK NAP

Reggeli: Céklás müzli

Hozzávalók:
2 db céklás Danonne aktívia gyümölcsjoghurt
3 evőkanál natúr müzli

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverd össze. 5 percig hagyd állni és utána fogyaszthatod.

Tízórai: Avokádós – kivis túrókrém

0010202_3.jpg ()

Hozzávalók:
10 dkg kivipüré (villával összetört kivi)
5 dkg avokádópüré (villával összeört avokádó hús)
5 dkg túró
5 dkg joghurt
1 teáskanál méz

Elkészítés:
A hozzávalókat villával alaposan keverd össze és frissen fogyaszd!

Ebéd: Sörös natúrszelet, avokádós rizs

Hozzávalók:
1 dkg liszt
5 dkg rizs
20 dkg felkockázott avokádó
15 dkg csirkemell
1 kávéskanál olaj
0,5 dl sör
Só, petrezselyemzöld – ízlés szerint

Elkészítés:
Az enyhén kiklopfolt, ízlés szerint besózott, sörrel meglocsolt csirkemellet tedd félre. A rizst szárazon pirítsd meg és fűszerezd ízlés szerint. Öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel és főzd 15 percig. Ha szükséges pótold az elpárolgott vízmennyiséget! Forró olajon a hússzelet mindkét oldalát  pirítsd át 6-6 perc alatt. Utána szórd a rizsre a felkockázott avokádót és a hússal együtt tálald fel! Melegen fogyaszd!

Uzsonna: 3 dkg mazsolás Milka csoki

Vacsora: Avokádó krémleves, pirított, sajtos kornspitz karikákkal

Hozzávalók:
10 dkg avokádópüré (villával összetört avokádó hús)
1 dl kefir
1, 5 dl forró víz
5 dkg reszelt light sajt
fél kornspitz, vékony karikákra szelve, szárazon, enyhén megpirítva
só, fokhagyma, tabascó szósz – ízlés szerint

Elkészítés:
A karikára szelt, szárazon megpirított kornspitz karikákra szórd rá a reszelt sajtot és egy perc alatt olvaszd meg mikrohullámúsütőben. Közben az avokádópürét turmixold össze a kefirrel és forró vízzel. Fűszerezd sóval, fokhagymával, tabascó szósszal – ízlés szerint.  A sajtos kornspitz-t tedd egy tálba és öntsd rá a  krémlevest, frissen fogyaszd!

Tudtad?
– Az avokádó bárhol telepíthető és termeltethető, ott ahol a minimum hőmérséklet meghaladja a +13 C fokot.
– A legtöbb avokádót USA, Brazília, Indonézia, Izrael, Új-Zéland és Dél-Afrika termeli. 
– Európába rendszeres fogyasztásra kb. 30-40 éve érkezett a termőhelyekről.
– A gyümölcs a cseresznyéhez hasonlóan párosával terem, ezért a bennszülöttek „herefának” is nevezik és afrodiziákumként tartják számon.
– Az érett, összetört avokádóhúsából keverj pakolást: jót tesz a száraz és ekcémás bőrnek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X