Dietetikusunk, Klima Anita – aki szakemberként igyekszik mindig objektíven értékelni egy-egy élelmiszert – egyenesen a gyümölcsök abszolút világbajnokaként jellemez egy frissen leszakított, nagy, lédús, harsogóan piros, illatos, érett epret és minden évben meglátogatja az egyik, „Szedd magad akciót”, és telerakja mélyhűtőjét friss eperrel. És valóban: elég csak ránézni egy szem eperre: a gyümölcs látványa, színe […]
Dietetikusunk, Klima Anita – aki szakemberként igyekszik mindig objektíven értékelni egy-egy élelmiszert – egyenesen a gyümölcsök abszolút világbajnokaként jellemez egy frissen leszakított, nagy, lédús, harsogóan piros, illatos, érett epret és minden évben meglátogatja az egyik, „Szedd magad akciót”, és telerakja mélyhűtőjét friss eperrel. És valóban: elég csak ránézni egy szem eperre: a gyümölcs látványa, színe és illata azonnal beindítja az emésztőnedveket. Sajnos, az igazi, szabadföldön termett eper csak elég rövid ideig élvezhető, hiszen pár hét alatt leérik. Most érdemes kúrába fognod!
100 gramm eperben 35 kalória, 1 gr fehérje, 7 gr szénhidrát és 1,7 gr rost található. Jelentős a C-, E-vitamin tartalma. Nem javasolt az eper cukrozása, mert a cukor elnyomja a gyümölcs természetes ízét, zamatát. Viszont a „Micsoda nő” című filmben felvillant eper-pezsgő kombináció valóban izgalmas lehet. Estenként egy kevés tejszínnel is kóstolgathatod, de túlzásba ne ess: az eper-tejszín „diéta” is unalmas, egyhangú! Sőt, nem is feltétlenül a legjobb fogyókúrás módszer! Sajnos igen sokan szenvednek eperallergiában, mely elsősorban csecsemőknél és kihalt bélflórájú embereknél okozhat csalánkiütést. A gyümölcs összetörve bőrradírként használható a testre azoknak, akik nem allergiásak rá. Arcra azonban nem javasoljuk, mert kiütéseket, pörsenéseket okozhat!
Így válassz gyümölcsöt:
- lehetőleg friss, ép és nem bepenészedett hazai termesztésű szemeket vásárolj
- vigyél magaddal a piacra dobozt is, mert a zacskóban összenyomódik
- szűrőben mosd meg és csepegtesd le, a zöldjét emeld ki
- a nagyobb méretű gyümölcsöt meg is hámozhatod
Kinek ajánlott az eperkúra?
- fogyókúrázóknak
- alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegeknek
- azoknak, akik szeretik a változatosságot
- szív-, érrendszeri betegeknek, illetve azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
- magas koleszterint esetén az étrend színesítésére
- székrekedésessel küzdőknek
- azoknak, akik szeretnék szervezetüket kicsit tehermentesíteni
Kinek nem ajánlott?
- aki allergiás rá, az még hámozottan se fogyassza!
- 2 éven aluli gyerekeknek hámozottan sem ajánlott!
Az alábbi 3 napos programmal egy ízletes, illatos, változatosan elkészített gyümölccsel gazdagíthatod étrended. Figyelem! A 3 napos kúra során minden nap fogyassz el 2 liter vizet is, mert e nélkül az étrend nem éri el a kívánt hatást! Az étrendben szereplő receptek hozzávalói 1 főre számított tisztított mennyiségekre vonatkoznak.
ELSŐ NAP
Reggeli: Epres joghurt, rizsszelettel
Hozzávalók:
- 10 dkg felkockázott eper
- 1, 5 dl natúr joghurt
- 2 szelet puffasztott rizsszelet
- 1 teáskanál juharszirup
Elkészítés:
A joghurtot keverd el az eperrel, és csorgasd meg juharsziruppal. A rizsszeletekkel fogyaszd!
Tízórai: Sajtos karalábé
Hozzávalók:
- 10 dkg friss karalábé szeletelve
- 2 evőkanál reszelt trappista light sajt
Elkészítés:
A karalábészeleteket rendezd tányérra és szórd meg reszelt sajttal. 1 percig mikrózd, és frissen vagy hidegen falatozd!
Ebéd: Eperkrém-leves, tonhalas lencsés ragu
Hozzávalók:
- 5 dkg friss eper csíkozva
- 1 tasak eperkrém leves (kicsi, 1 adagos)
- 1 dl tej+2 dl víz
- 1 kicsi kávétejszín
- 15 dkg főtt /konzerv/ lencse
- 10 dkg tonhal konzerv lecsepegtetve
- 1 evőkanál alma ecet
- 1 evőkanál mustár
- 05 dl víz
- ízlés szerint: őrölt bors, só, vágott petrezselyem zöld,
Elkészítés:
A tasakos levest a tejjel-vízzel alaposan keverd el, a csíkozott eperrel szórd meg és a kávétejszínnel meglocsolva, hidegen fogyaszd.
A lencsraguhoz 15 dkg főtt /konzerv/ lencsét keverd össze a tonhallal, majd az alábbi öntettel locsold meg: 0,5 dl vízben 1 evőkanál almaecetet, 1 evőkanál mustárt, ízlés szerint őrölt borsot és sót, apróra vágott petrezselyem zölddel keverj ki és a raguval átkeverve tálald.
Uzsonna: Epres fehércsoki fondü
Hozzávalók:
- 15 dkg friss eper
- 2 dkg fehér csoki
- 1 kicsi kávétejszín
Elkészítés:
Az összevagdalt fehér csokit a kávétejszínnel öntsd le, majd mikróba olvaszd fel, majd az eperszemeket belemártogatva eszegesd.
Vacsora: Tökfőzelék, natúrszelet
Hozzávalók:
- 250 gr mirelit /vagy friss/ főzőtök
- só és kapor ízlés szerint
- 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
- 0,5 dl sovány joghurt
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt a főzelékhez
- a panírozáshoz 1 mokkáskanál teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg sertéscomb
- 1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A tökfőzelékhez a tököt ízlés szerint sóval, kaporral, reszelt vöröshagymával főzd készre kb. 20 perc alatt annyi vízben, amennyi épp ellepi. Habard el a joghurtban elkevert 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszttel, és szükség szerint önts még hozzá vizet. A natúrszelethez a sertéscomb szeletet verd ki, sózd és mártsd lisztbe. Serpenyőben, 1 mokkáskanálnyi forró olajon mindkét oldalát süsd át hirtelen. A főzeléket a natúrszelettel forrón fogyaszd.
MÁSODIK NAP
Hozzávalók:
- 1, 5 kg friss, érett eper, 6 adagra osztva
- 0,5 kg zsírszegény túró
- 1 doboz 3%-os Milli főzőkrém
- 6 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy tálba tedd a túrót, a főzőkrémet és alaposan keverd ki.
Oszd el 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit egyél meg belőle, 1 adag eperrel, 1 evőkanál mézzel!
Így néz ki tehát egy adag:
Egy tányérra rakd az 1 adag, felszeletelt epret, öntsd rá az 1 adag túrókrémet, és csorgasd le 1 evőkanál mézzel. 1 nagy pohár vizet is igyál mellé!
HARMADIK NAP
Reggeli: Virslis melegszendvics
Hozzávalók:
- 2 szelet graham kenyér
- 1 db virsli
- 2 szelet light lapka sajt
- 3 dl paradicsomlé
- ízlés szerint ketchup vagy mustár
Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg ketchuppal vagy mustárral. Vékonyan felkarikázott virslivel pakold meg, majd a lapka sajttal fedd be. Mikróban, 1 perc alatt olvaszd rá a sajtot, és paradicsomlével fogyaszd!
Tízórai: Epres müzli
Hozzávalók:
- 5 dkg friss eperpüré (villával összenyomott)
- 2 evőkanál epres müzli
- 1,5 dl sovány tej + 0, 5 dl víz
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverd össze és frissen fogyaszd!
Ebéd: gyümölcsös-mentás sült csirkemell
Hozzávalók:
- 5 dkg friss eper
- 5 dkg friss kivi
- 10 dkg alma
- 10 dkg banán
- 15 dkg csirkemell
- 1 kávéskanál olaj
- ízlés szerint: só, mentalevél
Elkészítés:
Az enyhén kivert, ízlés szerint besózott, csirkemellet készítsd elő és tedd félre. A gyümölcsöket tetszés szerint darabold és forgasd bele felaprózott mentalevélbe. Forró olajon a hússzelet mindkét oldalát 6-6 perc alatt pirítsd át. Ha átpirult, tedd félre és tartsd melegen. A visszamaradt zsiradékon a gyümölcsöket 5-6 perc alatt párold készre. Tálaláskor a párolt gyümölcsöket a hússal kínáld.
Uzsonna: 3 dkg epres Milka csoki
Vacsora: Káposztás tojásrántotta, félbarna kenyér
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 15 dkg fejes káposzta
- 5 dkg lilahagyma
- 1 teáskanál olaj
- 5 dkg félbarna kenyér
- ízlés szerint, só, őrölt kömény, őrölt bors
Elkészítés:
A finomra lereszelt káposztát, lilahagymát forró olajon enyhén pirítsd át 1-2 evőkanál vizet aláöntve, majd fedd le és kb. 5 percig párold. Ezután fűszerezd ízlés szerint sóval, őrölt köménnyel és őrölt borssal. Jól keverd át és üsd rá a tojásokat. 2 perc alatt folyamatosan kevergetve süsd össze. A félbarna kenyérrel, frissen fogyaszd!