Főoldal > DIÉTA > Fogyj 3 napos eperkúránkkal!

Fogyj 3 napos eperkúránkkal!

diéta
0

Írta: and

Dietetikusunk, Klima Anita – aki szakemberként igyekszik mindig objektíven értékelni egy-egy élelmiszert – egyenesen a gyümölcsök abszolút világbajnokaként jellemez egy frissen leszakított, nagy, lédús, harsogóan piros, illatos, érett epret és minden évben meglátogatja az egyik, „Szedd magad akciót”, és telerakja mélyhűtőjét friss eperrel. És valóban: elég csak ránézni egy szem eperre: a gyümölcs látványa, színe […]

Dietetikusunk, Klima Anita – aki szakemberként igyekszik mindig objektíven értékelni egy-egy élelmiszert – egyenesen a gyümölcsök abszolút világbajnokaként jellemez egy frissen leszakított, nagy, lédús, harsogóan piros, illatos, érett epret és minden évben meglátogatja az egyik, „Szedd magad akciót”, és telerakja mélyhűtőjét friss eperrel. És valóban: elég csak ránézni egy szem eperre: a gyümölcs látványa, színe és illata azonnal beindítja az emésztőnedveket. Sajnos, az igazi, szabadföldön termett eper csak elég rövid ideig élvezhető, hiszen pár hét alatt leérik. Most érdemes kúrába fognod!

0011248_2.jpg ()

100 gramm eperben 35 kalória, 1 gr fehérje, 7 gr szénhidrát és 1,7 gr rost található. Jelentős a C-, E-vitamin tartalma. Nem javasolt az eper cukrozása, mert a cukor elnyomja a gyümölcs természetes ízét, zamatát. Viszont a „Micsoda nő” című filmben felvillant eper-pezsgő kombináció valóban izgalmas lehet. Estenként egy kevés tejszínnel is kóstolgathatod, de túlzásba ne ess: az eper-tejszín „diéta” is unalmas, egyhangú! Sőt, nem is feltétlenül a legjobb fogyókúrás módszer! Sajnos igen sokan szenvednek eperallergiában, mely elsősorban csecsemőknél és kihalt bélflórájú embereknél okozhat csalánkiütést. A gyümölcs összetörve bőrradírként használható a testre azoknak, akik nem allergiásak rá. Arcra azonban nem javasoljuk, mert kiütéseket, pörsenéseket okozhat!

Így válassz gyümölcsöt:

  • lehetőleg friss, ép és nem bepenészedett hazai termesztésű szemeket vásárolj
  • vigyél magaddal a piacra dobozt is, mert a zacskóban összenyomódik
  • szűrőben mosd meg és csepegtesd le, a zöldjét emeld ki
  • a nagyobb méretű gyümölcsöt meg is hámozhatod

Kinek ajánlott az eperkúra?

  • fogyókúrázóknak
  • alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegeknek
  • azoknak, akik szeretik a változatosságot
  • szív-, érrendszeri betegeknek, illetve azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
  • magas koleszterint esetén az étrend színesítésére
  • székrekedésessel küzdőknek
  • azoknak, akik szeretnék szervezetüket kicsit tehermentesíteni

Kinek nem ajánlott?

  • aki allergiás rá, az még hámozottan se fogyassza!
  • 2 éven aluli gyerekeknek hámozottan sem ajánlott!

Az alábbi 3 napos programmal egy ízletes, illatos, változatosan elkészített gyümölccsel gazdagíthatod étrended. Figyelem! A 3 napos kúra során minden nap fogyassz el 2 liter vizet is, mert e nélkül az étrend nem éri el a kívánt hatást! Az étrendben szereplő receptek hozzávalói 1 főre számított tisztított mennyiségekre vonatkoznak.

ELSŐ NAP

Reggeli: Epres joghurt, rizsszelettel
Hozzávalók:

  • 10 dkg felkockázott eper
  • 1, 5 dl natúr joghurt
  • 2 szelet puffasztott rizsszelet
  • 1 teáskanál juharszirup

Elkészítés:
A joghurtot keverd el az eperrel, és csorgasd meg juharsziruppal. A rizsszeletekkel fogyaszd!

Tízórai: Sajtos karalábé
Hozzávalók:

  • 10 dkg friss karalábé szeletelve
  • 2 evőkanál reszelt trappista light sajt

Elkészítés:
A karalábészeleteket rendezd tányérra és szórd meg reszelt sajttal. 1 percig mikrózd, és frissen vagy hidegen falatozd!

Ebéd: Eperkrém-leves, tonhalas lencsés ragu
Hozzávalók:

  • 5 dkg friss eper csíkozva
  • 1 tasak eperkrém leves (kicsi, 1 adagos)
  • 1 dl tej+2 dl víz
  • 1 kicsi kávétejszín
  • 15 dkg főtt /konzerv/ lencse
  • 10 dkg tonhal konzerv lecsepegtetve
  • 1 evőkanál alma ecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 05 dl víz
  • ízlés szerint: őrölt bors, só, vágott petrezselyem zöld,

Elkészítés:
A tasakos levest a tejjel-vízzel alaposan keverd el, a csíkozott eperrel szórd meg és a kávétejszínnel meglocsolva, hidegen fogyaszd.
A lencsraguhoz 15 dkg főtt /konzerv/ lencsét keverd össze a tonhallal, majd az alábbi öntettel locsold meg: 0,5 dl vízben 1 evőkanál almaecetet, 1 evőkanál mustárt, ízlés szerint őrölt borsot és sót, apróra vágott petrezselyem zölddel keverj ki és a raguval átkeverve tálald.

Uzsonna: Epres fehércsoki fondü
Hozzávalók:

  • 15 dkg friss eper
  • 2 dkg fehér csoki
  • 1 kicsi kávétejszín

Elkészítés:
Az összevagdalt fehér csokit a kávétejszínnel öntsd le, majd mikróba olvaszd fel, majd az eperszemeket belemártogatva eszegesd.

Vacsora: Tökfőzelék, natúrszelet
Hozzávalók:

  • 250 gr mirelit /vagy friss/ főzőtök
  • só és kapor ízlés szerint
  • 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
  • 0,5 dl sovány joghurt
  • 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt a főzelékhez
  • a panírozáshoz 1 mokkáskanál teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg sertéscomb
  • 1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:
A tökfőzelékhez a tököt ízlés szerint sóval, kaporral, reszelt vöröshagymával főzd készre kb. 20 perc alatt annyi vízben, amennyi épp ellepi. Habard el a joghurtban elkevert 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszttel, és szükség szerint önts még hozzá vizet. A natúrszelethez a sertéscomb szeletet verd ki, sózd és mártsd lisztbe. Serpenyőben, 1 mokkáskanálnyi forró olajon mindkét oldalát süsd át hirtelen. A főzeléket a natúrszelettel forrón fogyaszd.

MÁSODIK NAP

Hozzávalók:

  • 1, 5 kg friss, érett eper, 6 adagra osztva
  • 0,5 kg zsírszegény túró
  • 1 doboz 3%-os Milli főzőkrém
  • 6 evőkanál méz

Elkészítés:
Egy tálba tedd a túrót, a főzőkrémet és alaposan keverd ki.
Oszd el 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit egyél meg belőle, 1 adag eperrel, 1 evőkanál mézzel!
Így néz ki tehát egy adag:
Egy tányérra rakd az 1 adag, felszeletelt epret, öntsd rá az 1 adag túrókrémet, és csorgasd le 1 evőkanál mézzel. 1 nagy pohár vizet is igyál mellé!

0011248_1.jpg ()

HARMADIK NAP           

Reggeli: Virslis melegszendvics
Hozzávalók:

  • 2 szelet graham kenyér
  • 1 db virsli
  • 2 szelet light lapka sajt
  • 3 dl paradicsomlé
  • ízlés szerint ketchup vagy mustár

Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg ketchuppal vagy mustárral. Vékonyan felkarikázott virslivel pakold meg, majd a lapka sajttal fedd be. Mikróban, 1 perc alatt olvaszd rá a sajtot, és paradicsomlével fogyaszd! 

Tízórai: Epres müzli
Hozzávalók:

  • 5 dkg friss eperpüré (villával összenyomott)
  • 2 evőkanál epres müzli
  • 1,5 dl sovány tej + 0, 5 dl víz
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverd össze és frissen fogyaszd!

Ebéd: gyümölcsös-mentás sült csirkemell
Hozzávalók:

  • 5 dkg friss eper
  • 5 dkg friss kivi
  • 10 dkg alma
  • 10 dkg banán
  • 15 dkg csirkemell
  • 1 kávéskanál olaj
  • ízlés szerint: só, mentalevél

Elkészítés:
Az enyhén kivert, ízlés szerint besózott, csirkemellet készítsd elő és tedd félre. A gyümölcsöket tetszés szerint darabold és forgasd bele felaprózott mentalevélbe. Forró olajon a hússzelet mindkét oldalát 6-6 perc alatt pirítsd át. Ha átpirult, tedd félre és tartsd melegen. A visszamaradt zsiradékon a gyümölcsöket 5-6 perc alatt párold készre. Tálaláskor a párolt gyümölcsöket a hússal kínáld.

Uzsonna: 3 dkg epres Milka csoki

Vacsora: Káposztás tojásrántotta, félbarna kenyér
Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg fejes káposzta
  • 5 dkg lilahagyma
  • 1 teáskanál olaj
  • 5 dkg félbarna kenyér
  • ízlés szerint, só, őrölt kömény, őrölt bors

Elkészítés:
A finomra lereszelt káposztát, lilahagymát forró olajon enyhén pirítsd át 1-2 evőkanál vizet aláöntve, majd fedd le és kb. 5 percig párold. Ezután fűszerezd ízlés szerint sóval, őrölt köménnyel és őrölt borssal. Jól keverd át és üsd rá a tojásokat. 2 perc alatt folyamatosan kevergetve süsd össze. A félbarna kenyérrel, frissen fogyaszd!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X