A hajdina több országban is nagy népszerűségnek örvend: Japánban több száz étterem étlapján szerepel, Oroszországban lisztjéből ízletes palacsintát sütnek és kaviárral bolondítják meg, Svájc déli részén pedig az emberek kedvenc reggelije. Nálunk már kevésbé népszerű, pedig ezzel a létfontosságú aminosavakat és fehérjéket tartalmazó finomsággal még változatosabbá teheted étrendedet. Lássuk, miért! Miért jó a hajdina? zsírszegény gazdag bélműködést serkentő ballasztanyagokban a benne lévő fehérjék tápértéke […]
A hajdina több országban is nagy népszerűségnek örvend: Japánban több száz étterem étlapján szerepel, Oroszországban lisztjéből ízletes palacsintát sütnek és kaviárral bolondítják meg, Svájc déli részén pedig az emberek kedvenc reggelije. Nálunk már kevésbé népszerű, pedig ezzel a létfontosságú aminosavakat és fehérjéket tartalmazó finomsággal még változatosabbá teheted étrendedet. Lássuk, miért!
Miért jó a hajdina?
- zsírszegény
- gazdag bélműködést serkentő ballasztanyagokban
- a benne lévő fehérjék tápértéke meghaladja a többi gabonaféle fehérjéét
- sok B- és E-vitamin van benne
- magas lizin, triptofán és lecitin tartalma
- a hajdinában található zsírsavak 70%-a telítetlen, így az E-vitaminnal karöltve kifejezetten szívbarát étel
- a héj alatti részben sok fenolsav van, amely hatásos a szabadgyökök ellen és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Mikor ne hagyd ki az étrendedből?
- Ha fokozott szellemi munkát végzel, mert a lizin és a lecitin jó hatással van az agy- és az idegrendszer működésére, növelik a szellemi teljesítményt, fokozzák a tanulási képességet.
- Ha álmatlanságban szenvedsz, mert a benne lévő triptofán segít ellazulni és álomba szenderülni.
- Ha laktató, de egészséges ételre vágysz.
Ne feledd: A hajdina gazdag szénhidrátban, ezért ha diétázol vagy fogyókúrázol, fogyasztásával kapcsolatban kérd ki dietetikus szakember véleményét!
Hogyan főzz hajdinából?
- A hajdinaliszt gluténmentes, ezért a belőle készült tésztafélék kiváló ételek a lisztérzékenyek számára.
- Csak más lisztekkel együtt keverve használd sütéshez.
- A hajdina külső részében egy piros festékanyag található, amely forró vízben oldódik. Ezért még főzés előtt egy szűrőkanálban öblítsd le forró vízzel a szemeket, vagy amikor főzöd őket, a főzőlén létrejött piros habot ne felejtsd el leszedni.
- Pörköléssel a mag szétnyílik, így könnyebben emészthetővé válik és megőrzi értékes tápanyagait.
- Dúsíthatsz vele leveseket, készíthetsz belőle kását, lisztjéből süthetsz tésztákat, süteményeket.