Főoldal > DIÉTA > Rákmegelőzés zsírszegény hajdinával

Rákmegelőzés zsírszegény hajdinával

hajdina
0

Írta:

A hajdina több országban is nagy népszerűségnek örvend: Japánban több száz étterem étlapján szerepel, Oroszországban lisztjéből ízletes palacsintát sütnek és kaviárral bolondítják meg, Svájc déli részén pedig az emberek kedvenc reggelije. Nálunk már kevésbé népszerű, pedig ezzel a létfontosságú aminosavakat és fehérjéket tartalmazó finomsággal még változatosabbá teheted étrendedet. Lássuk, miért!  Miért jó a hajdina? zsírszegény gazdag bélműködést serkentő ballasztanyagokban   a benne lévő fehérjék tápértéke […]

A hajdina több országban is nagy népszerűségnek örvend: Japánban több száz étterem étlapján szerepel, Oroszországban lisztjéből ízletes palacsintát sütnek és kaviárral bolondítják meg, Svájc déli részén pedig az emberek kedvenc reggelije. Nálunk már kevésbé népszerű, pedig ezzel a létfontosságú aminosavakat és fehérjéket tartalmazó finomsággal még változatosabbá teheted étrendedet. Lássuk, miért! 

Miért jó a hajdina?

  • zsírszegény
  • gazdag bélműködést serkentő ballasztanyagokban  
  • a benne lévő fehérjék tápértéke meghaladja a többi gabonaféle fehérjéét
  • sok B- és E-vitamin van benne
  • magas lizin, triptofán és lecitin tartalma
  • a hajdinában található zsírsavak 70%-a telítetlen, így az E-vitaminnal karöltve kifejezetten szívbarát étel
  • a héj alatti részben sok fenolsav van, amely hatásos a szabadgyökök ellen és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

0010830_1.jpg ()

Mikor ne hagyd ki az étrendedből?

  • Ha fokozott szellemi munkát végzel, mert a lizin és a lecitin jó hatással van az agy- és az idegrendszer működésére, növelik a szellemi teljesítményt, fokozzák a tanulási képességet.
  • Ha álmatlanságban szenvedsz, mert a benne lévő triptofán segít ellazulni és álomba szenderülni.
  • Ha laktató, de egészséges ételre vágysz.

Ne feledd: A hajdina gazdag szénhidrátban, ezért ha diétázol vagy fogyókúrázol, fogyasztásával kapcsolatban kérd ki dietetikus szakember véleményét! 

Hogyan főzz hajdinából?

  • A hajdinaliszt gluténmentes, ezért a belőle készült tésztafélék kiváló ételek a lisztérzékenyek számára. 
  • Csak más lisztekkel együtt keverve használd sütéshez.
  • A hajdina külső részében egy piros festékanyag található, amely forró vízben oldódik. Ezért még főzés előtt egy szűrőkanálban öblítsd le forró vízzel a szemeket, vagy amikor főzöd őket, a főzőlén létrejött piros habot ne felejtsd el leszedni.
  • Pörköléssel a mag szétnyílik, így könnyebben emészthetővé válik és megőrzi értékes tápanyagait.
  • Dúsíthatsz  vele leveseket, készíthetsz belőle kását, lisztjéből süthetsz tésztákat, süteményeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X