A szezámmag az egyik legősibb növény, amit olajáért és magjáért termesztenek. Magjában értékes, a szervezet számára hasznos tápanyagokat (sesamint és sesaminolt) tartalmazó zsírolaj található. Magjából, a szemek finomításával olajat készítenek. Az eljárás során két fenol-antioxidáns, a sesaminol és sesamol jön létre. $kep1$Lássuk, miért annyira értékes a szezámmag? A benne lévő anyagok (mint péládul a sesamin és sesaminol) […]
A szezámmag az egyik legősibb növény, amit olajáért és magjáért termesztenek. Magjában értékes, a szervezet számára hasznos tápanyagokat (sesamint és sesaminolt) tartalmazó zsírolaj található. Magjából, a szemek finomításával olajat készítenek. Az eljárás során két fenol-antioxidáns, a sesaminol és sesamol jön létre.
$kep1$Lássuk, miért annyira értékes a szezámmag?
-
A benne lévő anyagok (mint péládul a sesamin és sesaminol) felgyorsítják a szervezet számára nélkülözhetetlen E-vitamin felszívódását és jó hatással vannak a vérnyomásra.
-
Értékes összetevői fontos szerepet játszanak a zsírégetésben, mert serkentik a májenzimek működését, amelyek lebontják a zsírsavakat.
-
Tartós fogyasztása segíthet a koleszterinszint és a menopauza kellemetlen tüneteinek csökkentésében.
-
Sok csonterősítő kalcium van benne.
-
Gazdag ásványi anyagokban – mint pl. magnézium, vas, foszfor, mangán, kálium – és proteinben.
Hogyan érdemes fogyasztanod?
-
A magokat keverheted müzlibe, zsírszegény joghurtba vagy kefirbe.
-
Szórhatod szendvics tetejére vagy bolondítsd meg vele salátádat!
-
A jobb ízhatás kedvéért a magokat érdemes aranybarnára pirítani közepes tűzön, száraz serpenyőben – a magas hőfokon történő pirítás segíti a kalcium beépülését.
-
A szezámvajat pirított egész szemekből készítik, jó választás lehet a kalóriadús mogyoróvaj helyett.
-
Ne hagyd ki az étrendedből a tahinit sem, amelyet hántolt szezámmagból készítenek!
Tudtad-e?
-
Japánban a szezámmag az étrend része és ételízesítőt készítenek belőle “gomasio” néven.
-
A szezámból készült ételek közé tartozik a közép-keleti ízvilágot idéző humusz, amit őrölt lencséből, fokhagymából és tahiniből készítenek.