A cukorbeteg étrend követi az egészséges táplálkozás irányelveit: eszerint naponta öt-hatszori kis étkezés javasolt, de sem cukrot, sem mézet nem fogyaszthat a beteg! A szénhidrát napi mennyiségét a dietetikusnak kell egyénre szabni! A cukorbetegség típusai: IGT: csökkent glukóz tolerancia, a cukorbetegség előszobájaKezelése: egyénre szabott étrend, sport, kontroll NIDDM: nem inzulinfüggő cukorbetegség, kialakult cukorbetegség, amely nem […]
A cukorbeteg étrend követi az egészséges táplálkozás irányelveit: eszerint naponta öt-hatszori kis étkezés javasolt, de sem cukrot, sem mézet nem fogyaszthat a beteg! A szénhidrát napi mennyiségét a dietetikusnak kell egyénre szabni!
A cukorbetegség típusai:
- IGT: csökkent glukóz tolerancia, a cukorbetegség előszobája
Kezelése: egyénre szabott étrend, sport, kontroll - NIDDM: nem inzulinfüggő cukorbetegség, kialakult cukorbetegség, amely nem igényel inzulint
Kezelése: egyénre szabott étrend, sport, gyógyszeres kezelés, kontroll - IDDM: inzulinfüggő cukorbetegség, kialakult cukorbetegség, amely inzulin adását igényli
Kezelése: egyénre szabott étrend, sport, napi többszöri inzulin adagolás, kontroll
Lássuk, milyen recepteket ajánl dietetikus szakértőnk cukorbetegeknek. A hozzávalók egy adagra tisztított mennyiséget jelölnek.
1. Káposztás húsos tarhonya
Kalória (+/- 5%): 546 kcal, fehérje 37 g, zsír 19 g, szénhidrát 54 g/ 1 adag
Hozzávalók:
- 12 dkg sertéscomb
- 6 dkg tarhonya
- 10 dkg fejes káposzta
- 2 dkg lecsó
- 2 dkg vöröshagyma
- 1 teáskanál olaj
- fűszerezés: só, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
Tedd pörkölt alapra (a pörköltöt így készítsd: kevés olajon futtasd meg a felaprított hagymát, szórd meg fűszerpaprikával, és add hozzá a lecsót) a felkockázott húst. A káposztát reszeld laskára, vagy daráld durvára. Amikor félig elkészült a pörkölt, add hozzá a tarhonyát, öntsd fel elegendő vízmennyiséggel, fűszerezd, majd főzd készre. Végül add hozzá a káposztát. Ha kész melegen tálald.
2. Vegyes húsos tál
Kalória(+/-5%): 575 kcal, fehérje 33 g, zsír 20 g, szénhidrát 44 g/ 1 adag
Hozzávalók:
- 6 dkg sertéscomb
- 6 dkg marhacomb
- 10 dkg burgonya
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg zöldbab
- 5 dkg lecsó
- 2 dkg zeller
- 3 dkg vöröshagyma
- 1 dkg füstölt szalonna
- Fűszerezés: só, őrölt bors, fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
A füstölt szalonnából olvaszd ki a zsírt. A szalonnát hagyd az edényben, dobd rá a vékony laskára vágott marhahúst, majd félóra párolás után add hozzá a sertéshúst is. A kétfajta húst főzd félig készre. Add hozzá a kockázott burgonyát, sárgarépát, zellert, a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát, a darabolt zöldbabot és a lecsót. Ízesítsd, majd az alapanyagokat éppen csak ellepő vízmennyiséggel öntsd fel, és főzd készre.
3. Kefires karaj, csőben sült kelkáposzta
Összkalória a (+/-5%): 853 kcal, fehérje 64 g, zsír 50 g, szénhidrát 44 g/ 1 adag
Kefires karaj
Kalória (+/-5%): 315 kcal, fehérje 29 g, zsír 19 g, szénhidrát 6 g/ 1 adag
Hozzávalók:
- 12 dkg sertés karaj(csont nélkül)
- 1 teáskanál olaj
- 1 dl sovány kefir
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
- fűszerezés: só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, vágott zöld petrezselyem – ízlés szerint
Elkészítés:
A serpenyőben tedd forró olajra a kivert, fűszerezett karajt. Mindkét oldalát kissé pirítsd meg, és kevés víz aláöntéssel (szükség szerint többször is) párold majdnem készre. Készítsd el a habarást: a lisztet keverd ki a kefirrel habarásnak, fűszerezd petrezselyemmel, majd öntsd a párolt húsra, és kevés víz hozzáadásával forrald össze.
Csőben sült kelkáposzta
Kalória(+/-5%): 538 kcal, fehérje 35 g, zsír 31 g, szénhidrát 38 g/ 1 adag
Hozzávalók:
- 35 dkg kelkáposzta
- 1 teáskanál olaj
- 1 dl tej 2,8%-s,
- 1 teáskanál liszt
- 1 kávéskanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál búzakorpa
- 2 dkg reszelt trappista sajt
- fűszerezés: só, őrölt bors-, kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
A kelkáposztát vágd szélesebb metéltre, öntsd le forró, fűszerezett vízzel öntsd le. Kb. 10 percig álljon a káposzta a forró vízben. Ha elkészült, alaposan szűrd le. A tepsit kend ki olajjal, szórd meg búzakorpával elkevert zsemlemorzsával. Add hozzá a kelkáposztát. A tejet add hozzá az olajon zsemleszínűre pirított, őrölt köménnyel ízesített, sózott liszthez. Forrald fel, majd add hozzá a reszelt sajtot. Öntsd nyakon a masszával, és meleg sütőben süsd készre. Adagolva tálald.