Miért olyan jó a szőlő? Energiatartalma viszonylag magas, hisz a gyümölcs 100 grammjában átlag 80 kalória van, 0,7 gramm fehérjét, 18 gramm szénhidrátot, 1,3 gramm rostot tartalmaz, zsiradék pedig egyáltalán nincs benne. Főként C-és B-vitaminok, folsav, biotin, kálium, foszfor, kalcium, cink található meg a szőlőben. Elsősorban a piros színű szőlőfajtákban (és a belőlük készült termékekben) […]
Miért olyan jó a szőlő?
Energiatartalma viszonylag magas, hisz a gyümölcs 100 grammjában átlag 80 kalória van, 0,7 gramm fehérjét, 18 gramm szénhidrátot, 1,3 gramm rostot tartalmaz, zsiradék pedig egyáltalán nincs benne.
Főként C-és B-vitaminok, folsav, biotin, kálium, foszfor, kalcium, cink található meg a szőlőben. Elsősorban a piros színű szőlőfajtákban (és a belőlük készült termékekben) kiemelkedő az antioxidáns hatású flavonoidok jelenléte, és magas benne a saját természetes védekező anyagaként működő resveratol mennyisége is, mely az antioxidásokhoz hasonlóan viselkedik.
A szőlőmag olaját salátákra használhatjuk (többszörösen telítetlen növényi zsiradékot tartalmaz), de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja ránctalanító krémek hatóanyagaként.
Vásárolás, tárolás
- Ha lehet, akkor magyar termesztésűt válassz, mert sokféle fajtában – változatban kapjuk meg!
- Bátran kóstolj meg különféle – csemege, saszla, muskotályos, pannónia, othello- változatokat
- A fényes héjú, rothadási foltmentes gyümölcs ajánlott, melyek nyomásra ellenállóak rugalmasak, harapásra ropogósak.
- Mindig óvatosan mosd a szőlőt (szűrőben, folyó víz alatt) amikor hazaértél, és így tedd a hűtőbe, vagyis lehetőleg ne szemezd le előre!
Kinek ajánlott?
- szinte bárkinek
- testsúlycsökkentőknek
- relatív magas szénhidrát-tartalma miatt a cukorbetegeknek, csak a szénhidrát számolással!
- változatosságot igénylőknek
- szív-, érrendszeri betegeknek, vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
- magas koleszterint esetén, az étrend színesítésére
- székrekedéseseknek vagy azoknak, akik már hozzászoktak a hashajtóhoz, és szeretnének leszokni róla
- köszvényeseknek
- szervezetüket tehermentesítőknek
- sportolóknak
Kinek nem ajánlott:
- aki felpuffad tőle vagy gázosodik
- előírásokat be nem tartó cukorbetegnek
Érdekesség:
A frissen csordogáló szőlőléből lesz a must, mely szintén tartósítható üdítő ital, de a magas gyümölcscukortartalma miatt hashajtóhatású is. Egyes szőlőfajták akár karácsonyig is eltarthatóak, de ehhez speciális eljárás szükséges. A jégbor, a tőkén maradt, télen átjegesedett szőlőszemekből készülő, extra bor.
Gyakorlati tippek a kúrához:
Az alábbi 3 napos programmal magas gyümölcscukor-tartalmú, antioxidánsokban bővelkedő, édes ízű gyümölccsel gazdagíthatjuk étrendünket. Fontos, hogy az étrend mellett naponta 2 liter folyadékot is elfogyassz. Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségekre vonatkoznak.
ELSŐ NAP
Reggeli: Sajtos pirítós, piros szőlő
Hozzávalók:
- 5 dkg piros szőlő
- 2 db Camping light háromszög sajt
- 2 szelet tökmagos kenyér pirítva
Így készül:
A forró pirítósokat a sajttal megkenjük, és a szőlővel fogyasztjuk.
Tízórai: Szőlőturmix
Hozzávalók:
- 5 dkg piros szőlő
- 1 dl 100%-s almalé
- 1 dl víz
Így készül:
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Jó étvágyat!
Ebéd: Mazsolás töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
- 30 db nem permetezett szőlőlevél
- 10 dkg finomra darált sovány hús
- 5 dkg mazsola
- 2×1 mokkáskanál olaj
- 1 evőkanál előfőzött rizs, (vagy maradék főtt rizs)
- ½ db tojás
- 1 dl száraz, fehérbor
- 1 mokkáskanál durum liszt
- 0,5 dl natúr joghurt
- Ízlés szerint: vöröshagymakrém, só, őrölt fehér bors, kapor, fűszerpaprika
Így készül:
A nem permetezett szőlőleveleket forró, sós vízzel forrázd le, majd a forrázatban puhulásig hagyd állni /kb.10 perc/.
Közben (vagy korábban) a finomra darált sovány húst, vöröshagymakrémmel átkeverve, pár csepp forró olajon, serpenyőben pirítsd át, és keverd hozzá az előfőzött rizst. Ízlés szerint sót, őrölt fehér borsot, és a mazsolát hozzáadva, kevés vizet aláöntve 10 percig párold.
A masszát hűtsd le. Amíg hűl, a maradék puha szőlőleveleket metéld vékonyra. A kihűlt húsos masszát tojással keverd át és kb. 10 db megpuhult szőlőlevélbe töltsd.
A maradék szőlőleveleket metéld fel, majd a metélt szőlőleveleket és a töltött szőlőleveleket szorosan tedd egymás mellé a főzőedénybe, és a leveleket ellepő vízhez adj hozzá 1 dl száraz fehérbort is. Fűszerezd ízlés szerint sóval és kb. 30-35 perc alatt főzd készre.
A töltött szőlőleveleket szedd ki egy tálra, és tartsd melegen. Egy kevés olajon a durumlisztet habzásig hevítsd, és adj hozzá pici fűszerpaprikát, és ezzel a rántással kiforralva, a joghurtot is hozzákeverve, sűrítsd be az ételt. A besűrített, metélt szőlőleveles ragut szedd ki egy mély tálba, a tetejére pedig rakd a töltött szőlőleveleket. Még melegen fogyaszd!
Uzsonna: Szőlőzselé
Hozzávalók:
- 5 dkg piros szőlő
- 0,5 dl 100%-os piros szőlőlé + 0,5 dl víz
- 1/2 tasak színtelen tortazselé por /5 –6 gr/
Így készül:
A szőlőt alapos mosás után vágd félbe és magozd ki. Add hozzá a szőlőlét, majd 0,5 dl vízzel, 1/2 tasak színtelen tortazselé porral keverd ki, óvatosan melegítsd, épp csak a krémesedésig. Adagold tálkákba, majd 1 óra hűtés után fogyaszthatod is!
Vacsora: Zöldséges becsinált
Hozzávalók:
- 1 fél szelet bacon szalonna, felkockázva
- 10 dkg metélt csirke combhús
- 2 dkg szeletelt vöröshagyma
- 1 db kisebb fokhagyma gerezd
- 10 dkg kockára vágott burgonya
- 5-5 dkg szeletelt zeller – sárgarépa – kelkáposzta és zöldborsó
- ízlés szerinti mennyiségű só, babérlevél, kakukkfű, őrölt fehér bors,0,5 dl sovány joghurt
- 1 kávéskanál durumliszt
Így készül:
A kockázott bacont zsiradék nélkül olvaszd ki egy főzőedényben. A vékonyra metélt csirke combhúst pirítsd át rajta. Add hozzá a szeletelt vöröshagymát, az összenyomott fokhagyma gerezdet, és dinszteld. Dinsztelés után add hozzá a zöldségeket. Fűszerezd ízlés szerint sóval, babérlevéllel, kakukkfűvel, őrölt fehér borssal, és az alapanyagokat 4 dl forró vízzel engedd fel, majd főzd puhára. Ezután habard be a joghurtban elkevert durumliszttel. Alaposan forrald fel a becsináltat.
MÁSODIK NAP
Hozzávalók:
- 0,9 kg friss, leszemezett szőlő
- 3 db kornspitz (magos kifli)
Így fogyaszd:
6 adagra osztva 6 alkalommal egyél a szőlőből, 1 adag 15 dkg szőlő legyen. A szőlőhöz egyél minden alkalommal fél magos kiflit is!
HARMADIK NAP
Reggeli: Olívás kenyér, light margarinnal vékonyan megkenve, 1 db lágy tojás, 4 db hónapos retek
Hozzávalók:
- 5 dkg olívás kenyér
- 1 teáskanál light margarin
- 1 db lágy tojás, só
- 4 db hónapos retek
Így készül:
A kenyeret light margarinnal vékonyan kend meg. Tálald mellé a meleg lágytojást és a felszeletelt retket, ízlés szerint sózhatod is.
Tízórai: Friss, almás szőlőlé
Hozzávalók:
- 1 dl frissen csavart szőlőlé
- 1 dl frissen centrifugált almalé
- 1 dl víz
Így készül:
A frissen centrifugált gyümölcsöket vízzel, alaposan összekeverve fogyaszd.
Ebéd: Joghurtos céklafőzelék, szőlős párolt vagdalt
Hozzávalók:
- 20 dkg durvára reszelt cékla
- 1 mokkáskanál tejszínes torma
- 0,5 dl joghurt
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg sovány darált hús
- 1/2 db tojás
- 1/2 db tejbe áztatott – kinyomkodott korpás zsemle
- 5 dkg, kimagozott piros szőlőszem, félbe vágva
- 1 kávéskanál olaj
Ízlés szerint: őrölt bors, fűszerpaprika, reszelt vöröshagyma, fokhagyma,
Így készül:
A joghurtos céklafőzelékhez a durvára reszelt céklát tedd főzőedénybe, és az ezt ellepő vizet, ízlés szerint sóval, tejszínes tormával fűszerezd. Kb. 30 perc alatt főzd készre, majd habard be a joghurtban elkevert teljes kiőrlésű liszttel. Melegen fogyasztd.
A szőlős vagdalt elkészítéséhez a sütőt melegítsd elő. A sovány darált húst 1/2 db tojással, 1/2 db tejbe áztatott és kinyomkodott korpás zsemlével, a szőlővel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, reszelt vöröshagymával, szétnyomott fokhagymával keverd be. Kiolajozott alufóliába burkold és előmelegített sütőben 30 perc alatt süsd készre.
Uzsonna: 3 evőkanál szőlős fagyi
Vacsora: Szőlő nyárs, dióval, mozzarellával
Hozzávalók:
- 20 db piros szőlő
- 4 dkg dió
- 5 dkg light mozzarella
- 5 db korpás keksz
Így készül:
Kockázd fel a mozzarellát. Egy fogpiszkálóra váltogatva húzd a szőlőszemeket, a nyolcad diót, sajtot, és egy negyed kekszet talpnak.
Képek forrása: Profimedia.hu