Főoldal > DIÉTA > Lúgosítás, súlycsökkentés 3 napos szőlőkúrával

Lúgosítás, súlycsökkentés 3 napos szőlőkúrával

antioxidánsrákszőlő
0

Írta: and

Miért olyan jó a szőlő? Energiatartalma viszonylag magas, hisz a gyümölcs 100 grammjában átlag 80 kalória van, 0,7 gramm fehérjét, 18 gramm szénhidrátot, 1,3 gramm rostot tartalmaz, zsiradék pedig egyáltalán nincs benne. Főként C-és B-vitaminok, folsav, biotin, kálium, foszfor, kalcium, cink található meg a szőlőben. Elsősorban a piros színű szőlőfajtákban (és a belőlük készült termékekben) […]

Miért olyan jó a szőlő?
Energiatartalma viszonylag magas, hisz a gyümölcs 100 grammjában átlag 80 kalória van, 0,7 gramm fehérjét, 18 gramm szénhidrátot, 1,3 gramm rostot tartalmaz, zsiradék pedig egyáltalán nincs benne.
Főként C-és B-vitaminok, folsav, biotin, kálium, foszfor, kalcium, cink található meg a szőlőben. Elsősorban a piros színű szőlőfajtákban (és a belőlük készült termékekben) kiemelkedő az antioxidáns hatású flavonoidok jelenléte, és magas benne a saját természetes védekező anyagaként működő resveratol mennyisége is, mely az antioxidásokhoz hasonlóan viselkedik.
A szőlőmag olaját salátákra használhatjuk (többszörösen telítetlen növényi zsiradékot tartalmaz), de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja ránctalanító krémek hatóanyagaként.

Vásárolás, tárolás

  • Ha lehet, akkor magyar termesztésűt válassz, mert sokféle fajtában – változatban kapjuk meg!
  • Bátran kóstolj meg különféle – csemege, saszla, muskotályos, pannónia, othello- változatokat
  • A fényes héjú, rothadási foltmentes gyümölcs ajánlott, melyek nyomásra ellenállóak rugalmasak, harapásra ropogósak.
  • Mindig óvatosan mosd a szőlőt (szűrőben, folyó víz alatt) amikor hazaértél, és így tedd a hűtőbe, vagyis lehetőleg ne szemezd le előre!

Kinek ajánlott?

  • szinte bárkinek
  • testsúlycsökkentőknek
  • relatív magas szénhidrát-tartalma miatt a cukorbetegeknek, csak a szénhidrát számolással!
  • változatosságot igénylőknek
  • szív-, érrendszeri betegeknek, vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
  • magas koleszterint esetén, az étrend színesítésére
  • székrekedéseseknek vagy azoknak, akik már hozzászoktak a hashajtóhoz, és szeretnének leszokni róla
  • köszvényeseknek
  • szervezetüket tehermentesítőknek
  • sportolóknak

Kinek nem ajánlott:

  • aki felpuffad tőle vagy gázosodik
  • előírásokat be nem tartó cukorbetegnek

Érdekesség:
A frissen csordogáló szőlőléből lesz a must, mely szintén tartósítható üdítő ital, de a magas gyümölcscukortartalma miatt hashajtóhatású is. Egyes szőlőfajták akár karácsonyig is eltarthatóak, de ehhez speciális eljárás szükséges. A jégbor, a tőkén maradt, télen átjegesedett szőlőszemekből készülő, extra bor.

Gyakorlati tippek a kúrához:
Az alábbi 3 napos programmal magas gyümölcscukor-tartalmú, antioxidánsokban bővelkedő, édes ízű gyümölccsel gazdagíthatjuk étrendünket. Fontos, hogy az étrend mellett naponta 2 liter folyadékot is elfogyassz. Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségekre vonatkoznak.

0015165_1.jpg ()

ELSŐ NAP

Reggeli: Sajtos pirítós, piros szőlő
Hozzávalók:

  • 5 dkg piros szőlő
  • 2 db Camping light háromszög sajt
  • 2 szelet tökmagos kenyér pirítva

Így készül:
A forró pirítósokat a sajttal megkenjük, és a szőlővel fogyasztjuk.

Tízórai: Szőlőturmix
Hozzávalók:

  • 5 dkg piros szőlő
  • 1 dl 100%-s almalé
  • 1 dl víz

Így készül:
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Jó étvágyat!

Ebéd: Mazsolás töltött szőlőlevél
Hozzávalók:

  • 30 db nem permetezett szőlőlevél
  • 10 dkg finomra darált sovány hús
  • 5 dkg mazsola
  • 2×1 mokkáskanál olaj
  • 1 evőkanál előfőzött rizs, (vagy maradék főtt rizs)
  • ½ db tojás
  • 1 dl száraz, fehérbor
  • 1 mokkáskanál durum liszt
  • 0,5 dl natúr joghurt
  • Ízlés szerint: vöröshagymakrém, só, őrölt fehér bors, kapor, fűszerpaprika

Így készül:
A nem permetezett szőlőleveleket forró, sós vízzel forrázd le, majd a forrázatban puhulásig hagyd állni /kb.10 perc/.
Közben (vagy korábban) a finomra darált sovány húst, vöröshagymakrémmel átkeverve, pár csepp forró olajon, serpenyőben pirítsd át, és keverd hozzá az előfőzött rizst. Ízlés szerint sót, őrölt fehér borsot, és a mazsolát hozzáadva, kevés vizet aláöntve 10 percig párold.
A masszát hűtsd le. Amíg hűl, a maradék puha szőlőleveleket metéld vékonyra. A kihűlt húsos masszát tojással keverd át és kb. 10 db megpuhult szőlőlevélbe töltsd.
A maradék szőlőleveleket metéld fel, majd a metélt szőlőleveleket és a töltött szőlőleveleket szorosan tedd egymás mellé a főzőedénybe, és a leveleket ellepő vízhez adj hozzá 1 dl száraz fehérbort is. Fűszerezd ízlés szerint sóval és kb. 30-35 perc alatt főzd készre.
A töltött szőlőleveleket szedd ki egy tálra, és tartsd melegen. Egy kevés olajon a durumlisztet habzásig hevítsd, és adj hozzá pici fűszerpaprikát, és ezzel a rántással kiforralva, a joghurtot is hozzákeverve, sűrítsd be az ételt. A besűrített, metélt szőlőleveles ragut szedd ki egy mély tálba, a tetejére pedig rakd a töltött szőlőleveleket. Még melegen fogyaszd!

Uzsonna: Szőlőzselé
Hozzávalók:

  • 5 dkg piros szőlő
  • 0,5 dl 100%-os piros szőlőlé + 0,5 dl víz
  • 1/2 tasak színtelen tortazselé por /5 –6 gr/

Így készül:
A szőlőt alapos mosás után vágd félbe és magozd ki. Add hozzá a szőlőlét, majd 0,5 dl vízzel, 1/2 tasak színtelen tortazselé porral keverd ki, óvatosan melegítsd, épp csak a krémesedésig. Adagold tálkákba, majd 1 óra hűtés után fogyaszthatod is!

0015165_2.jpg ()

Vacsora: Zöldséges becsinált
Hozzávalók:

  • 1 fél szelet bacon szalonna, felkockázva
  • 10 dkg metélt csirke combhús
  • 2 dkg szeletelt vöröshagyma
  • 1 db kisebb fokhagyma gerezd
  • 10 dkg kockára vágott burgonya
  • 5-5 dkg szeletelt zeller – sárgarépa – kelkáposzta és zöldborsó
  • ízlés szerinti mennyiségű só, babérlevél, kakukkfű, őrölt fehér bors,0,5 dl sovány joghurt
  • 1 kávéskanál durumliszt

Így készül:
A kockázott bacont zsiradék nélkül olvaszd ki egy főzőedényben. A vékonyra metélt csirke combhúst pirítsd át rajta. Add hozzá a szeletelt vöröshagymát, az összenyomott fokhagyma gerezdet, és dinszteld. Dinsztelés után add hozzá a zöldségeket. Fűszerezd ízlés szerint sóval, babérlevéllel, kakukkfűvel, őrölt fehér borssal, és az alapanyagokat 4 dl forró vízzel engedd fel, majd főzd puhára. Ezután  habard be a joghurtban elkevert durumliszttel. Alaposan forrald fel a becsináltat.

MÁSODIK NAP

Hozzávalók:

  • 0,9 kg friss, leszemezett szőlő
  • 3 db kornspitz (magos kifli)

Így fogyaszd:
6 adagra osztva 6 alkalommal egyél a szőlőből, 1 adag 15 dkg szőlő legyen. A szőlőhöz egyél minden alkalommal fél magos kiflit is!

HARMADIK NAP

Reggeli: Olívás kenyér, light margarinnal vékonyan megkenve, 1 db lágy tojás, 4 db hónapos retek

Hozzávalók:

  • 5 dkg olívás kenyér
  • 1 teáskanál light margarin
  • 1 db lágy tojás, só
  • 4 db hónapos retek

Így készül:
A kenyeret light margarinnal vékonyan kend meg. Tálald mellé a meleg lágytojást és a felszeletelt retket, ízlés szerint sózhatod is.

Tízórai: Friss, almás szőlőlé
Hozzávalók:

  • 1 dl frissen csavart szőlőlé
  • 1 dl frissen centrifugált almalé
  • 1 dl víz

Így készül:
A frissen centrifugált gyümölcsöket vízzel, alaposan összekeverve fogyaszd.

Ebéd: Joghurtos céklafőzelék, szőlős párolt vagdalt
Hozzávalók:

  • 20 dkg durvára reszelt cékla
  • 1 mokkáskanál tejszínes torma
  • 0,5 dl joghurt
  • 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg sovány darált hús
  • 1/2 db tojás
  • 1/2 db tejbe áztatott – kinyomkodott korpás zsemle
  • 5 dkg, kimagozott piros szőlőszem, félbe vágva
  • 1 kávéskanál olaj

Ízlés szerint: őrölt bors, fűszerpaprika, reszelt vöröshagyma, fokhagyma,

Így készül:
A joghurtos céklafőzelékhez a durvára reszelt céklát tedd főzőedénybe, és az ezt ellepő vizet, ízlés szerint sóval, tejszínes tormával fűszerezd. Kb. 30 perc alatt főzd készre, majd habard be a joghurtban elkevert teljes kiőrlésű liszttel. Melegen fogyasztd.
A szőlős vagdalt elkészítéséhez a sütőt melegítsd elő. A sovány darált húst 1/2 db tojással, 1/2 db tejbe áztatott és kinyomkodott korpás zsemlével, a szőlővel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, reszelt vöröshagymával, szétnyomott fokhagymával keverd be. Kiolajozott alufóliába burkold és előmelegített sütőben 30 perc alatt süsd készre.

Uzsonna:  3 evőkanál szőlős fagyi

Vacsora: Szőlő nyárs, dióval, mozzarellával
Hozzávalók:

  • 20 db piros szőlő
  • 4 dkg dió
  • 5 dkg light mozzarella
  • 5 db korpás keksz

Így készül:
Kockázd fel a mozzarellát. Egy fogpiszkálóra váltogatva húzd a szőlőszemeket, a nyolcad diót, sajtot, és egy negyed kekszet talpnak.

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X