Első lépésként készíts listát, hogy kik jönnek hozzád vendégségbe, és te kikhez mész az ünnepek alatt. Kiderítheted azt is, hogy vendégeid között lesz-e olyan, aki esetleg egyéni étrendet követ, mert akkor rá külön is figyelmet kell fordítanod! A karácsonyi menüt dietetikus szakértőnk úgy állította össze, hogy ragaszkodott a hagyományokhoz, de végig szem előtt tartotta az egészséges táplálkozás fontosságát! December […]
Első lépésként készíts listát, hogy kik jönnek hozzád vendégségbe, és te kikhez mész az ünnepek alatt. Kiderítheted azt is, hogy vendégeid között lesz-e olyan, aki esetleg egyéni étrendet követ, mert akkor rá külön is figyelmet kell fordítanod! A karácsonyi menüt dietetikus szakértőnk úgy állította össze, hogy ragaszkodott a hagyományokhoz, de végig szem előtt tartotta az egészséges táplálkozás fontosságát!
December 23.
Javaslom a mai napra a kocsonya elkészítését. Ne sajnáld belőle a zsírszegény sertés- vagy csirkecombfilét, és bőven rakj bele zöldséget is – ez utóbbival díszítheted a kocsonyás tányért is!
December 24.
Reggelire:
1 pohár víz, vagy tea. 1 db teljes kiőrlésű vagy magos péksüteménybe tegyél 2-3 szelet zsírszegény sajtot, és egyél hozzá 10-15 dkg retket. Az innivalód egy pohár tej vagy 100%-os, hígított gyümölcs-zöldséglé legyen.
Tízóraira:
Gyümölcs, vagy 100%-os, hígított gyümölcs-zöldséglé.
Ebédre:
Ajánlom a halászlevet, almás-mákos gubával. A gubát kevesebb cukorral édesítsd. Cukor helyett reszelt almát is keverhetsz a falatkákhoz. A guba lehet 1-2 napos korpás kifli is – személyenként kb.1,5 db
Uzsonnára:
15 dkg sült tök
Vacsorára:
Készíts svédasztalt: tálalj hideg halakat (pl. füstölt lazacot, tonhalat, sprotnit) és forró sütőben, zsiradék mentesen kisütött, elősütött, panírozott 100%-os halfiléket. A szokásos majonézes burgonyát elkészítheted szívbarát majonézzel, almával és/vagy salátahagymával, de frissen reszelt sárgarépával is feldobhatod. Ha édességet is szeretnél kínálni, akkor a fenyő díszítése közben itt az ideje a szaloncukor kóstolgatásnak.
December 25.
Reggelire:
1 pohár vízzel, vagy teával kezdd a napodat
Tálalhatsz kocsonyát (ha a kocsonyába egy kis répát, borsó is teszel díszítésnek, garantáltan el fog fogyni), tormával, magos kenyérrel.
Tízóraira:
Gyümölcs, vagy 100%-os, hígított gyümölcs-zöldséglé.
Ebédre:
Jöhet a töltött káposzta! Lehetőség szerint felesben pulyka és zsírszegény marhahúsból készítsd, esetleg barnarizzsel, és nagyon vékony rántással. Érdemes hozzá zsírszegény tejfölt is asztalra tenni, biztos lesz, aki örül neki!
Uzsonnára:
Most jött el a mákos – diós bejgli ideje, attól függően, hogy mennyi kenyeret falatoztál a káposzta mellé. Nincs kedved a bejgli sütésével időt tölteni? Személyenként tölts meg 1-1 db palacsintát a klasszikus diós (gesztenyés)-almás, mákos töltelékkel. Ha kész, tedd tűzálló tálkába, öntsd le híg vanília pudinggal és sütőben süsd pirulásig! Biztos sikere lesz! Kínálj mellé puncsos teát, vagy limonádét.
Vacsorára:
Ha már megsétáltattad a kutyát, vagy visszajöttél a szánkózásból, kirándulásból, kirukkolhatsz a sült, aszalt gyümölccsel töltött, ízletesen fűszerezett, natúr pulykamellel. Tálalj mellé sült cukkinis burgonyát és friss zöldsalátát.
December 26.
Reggelire:
1 pohár vízzel, vagy teával kezdd a napodat. Fogyassz könnyű, gyümölcsös (nem agyon cukrozott) müzlifélét, tejjel.
Tízórai:
Gyümölcs, vagy 100%-os, hígított gyümölcs-zöldséglé.
Ebédre:
Kisüthetsz frissen pácolt pulykamell szeletet (több féle kapható), mellé rizses zöldségköretet tálalj.
Uzsonnára:
Szerezz be mikulás figurákat. Törd össze a darabkákat, majd kevés vízzel tedd elegáns porcelán tálba, és mikróban 1-2 perc alatt olvaszd fel. Ne feledd: szaloncukor nem jó hozzá! Szeleteld fel a friss gyümölcsöket-zöldséget (alma, körte, kivi, ananász, sárgarépa), és mártogasd bele az olvasztott csokiba!
Vacsorára:
Készíthetsz virslis tálat! Ezen különféle húsokból készült, ízletes, finom virsliket kínálhatsz teljes kiőrlésű péksüteményekkel, friss zöldségfélékkel, mustárral, ketchuppal.
Képek forrása: Profimédia