Augusztus végén néhány kiváltságos kivételével (valljuk be őszintén, sokkal olcsóbb ilyenkor a nyaralás) már mindenki az iskolára, munkahelyére készül. Egész nyáron tobzódunk a grillsütögetéses, koktélozós estékben, lángosos-palacsintás strandokon barnultunk ittuk az üdítőket, sört, buliztunk, így bizony akár ki is merülhettetek a tápanyag raktáraink. A legfontosabb, hogy adjunk magunknak, és a családunknak egy nyugis napot, amikor […]
Augusztus végén néhány kiváltságos kivételével (valljuk be őszintén, sokkal olcsóbb ilyenkor a nyaralás) már mindenki az iskolára, munkahelyére készül. Egész nyáron tobzódunk a grillsütögetéses, koktélozós estékben, lángosos-palacsintás strandokon barnultunk ittuk az üdítőket, sört, buliztunk, így bizony akár ki is merülhettetek a tápanyag raktáraink.
A legfontosabb, hogy adjunk magunknak, és a családunknak egy nyugis napot, amikor ráhangolódhatunk az iskolakezdésre, és az őszi munkahelyi hajrákra. Első lépésként bizony ki kell aludni a fáradtságot, tehát kezdjetek el visszaszokni, hogy este 10 órakor már ágyban legyetek, és legkésőbb 10.30-kor aludjatok.
Mivel időben kell ébredni, vége a késői villásreggeliknek, bizony most van még idő visszatérni az ébredés utáni 1 órán belüli reggelizéshez. Az sem baj, ha ez most újdonság, akkor bevezethető újdonságnak hat. Ez pedig éppen elég ok arra, hogy a családdal (vagy barátnőnkkel) összeülve, megtervezzük az étrendünket legalább 3-4 napra, és csak ehhez vásároljunk!
Fehérje pótlásra ajánlott termékek, amelyeket érdemes fogyasztani:
naponta 1-2 adag zsírszegény tej, és tejtermékek
heti 2-3 db tojás
heti 2 alkalommal hal
napi 1 étkezésre zsírszegényen elkészített párol, grillezett csirke-, pulykahús
Vitamin-, és ásványi anyag feltöltésre:
naponta egy étkezésre 20-30 dkg friss gyümölcs, vagy 2 dl frissen csavart gyümölcslé
naponta 2 adag friss zöldség (reggelihez, hideg vacsorához, salátának)
naponta 1-2 adag zöldségféle hőkezelve (levesnek, főzeléknek, párolva, grillezve)
Őszi gyümölcsök közül választható:
Dinnye, szilva, szőlő, füge, alma, körte, naspolya, kökény, áfonya, szeder, som
Őszi zöldségekből válogassunk az alábbiakból:
Főzőtök, sütőtök, cukkini, patisszon, cékla, sárgarépa, padlizsán, zeller, burgonya, káposztafélék, hagymafélék.
Szénhidrát szükséges a szellemi tevékenységhez (tanulás, irodai munka), ehhez javasolt fogyasztani:
naponta 3 adag teljes kiőrlésű gabona:
szendvicshez: graham kenyér, magos zsemle, korpás kifli
müzlihez: árpa-, zab-, rozs-, búzapehely, pattogtatott amarant, puffasztott barna rizs
kevés aszalt-, friss gyümölcs, pár szem natúr tök-, napraforgómag, dióféle
köretnek: barna-, vadrizs, teljes kiőrlésű lisztből készült kuszkusz-, tészta, köles
Zsírok közül az omega-3 zsírsavpótlás szükség szerint érdemes lehet, főleg halételekkel:
– szardínia vagy tonhalkrém (olaj lecsöpögtetve, kevés joghurttal kikeverve)
– párolt, kapros- rozmaringos lazacfilé
– busa halászlé
Ha már augusztus végén odafigyelsz a megfelelő, tápanyagdús táplálkozásra, kirobbanó formában kezdheted a szeptembert!