Az élelmiszerek feladata, hogy energiával töltsék fel a testet és a lelket. A megfelelő étrend biztosítja számunkra, hogy egészségesek legyünk, megtartsuk (vagy visszanyerjük) ideális alakunkat, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az ízek Az ajurvédában az ízeknek fontos szerep jut. A rasza, vagyis íz, az étel valódi tulajdonságát jelzi, melyek minden szervünkre hatnak. Édes: frissítő, […]
Az élelmiszerek feladata, hogy energiával töltsék fel a testet és a lelket. A megfelelő étrend biztosítja számunkra, hogy egészségesek legyünk, megtartsuk (vagy visszanyerjük) ideális alakunkat, és jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Az ízek
Az ajurvédában az ízeknek fontos szerep jut. A rasza, vagyis íz, az étel valódi tulajdonságát jelzi, melyek minden szervünkre hatnak.
Édes: frissítő, erőt adó – árpa, vaj, káposzta, tejszín, gyümölcsök (körte, banán), vaj, lencse, tej, zab, olajok, hagyma, borsó, rizs, cukor, búza
Sós: serkentő, nyálkahártya nyugtató, hashajtó – ásványi vagy tengeri só
Savanyú: élénkítő – sajtok, gyümölcsök (citrusfélék, meggy), savanyúságok, ecet, joghurtok
Csípős: vízhajtó, serkentő, izzasztó – fekete bors, köménymag, kamilla, chili, fahéj, kömény, kapor, gyömbér, mustár, szerecsendió, petrezselyem, retek, fűszerpaprika
Keserű: vízhajtó, méregtelenítő – kelbimbó, kávé, csalán, rebarbara, spenót, leveles zöldségek, fehérrépa
Fanyar: összehúzó, váladékcsökkentő – alma, spárga, padlizsán, banán, bab, brokkoli, karfiol, zeller, cikória, ánizskapor, körte
Ajurvédikus személyiségtípusok
1. Vata
Ez a típus általában karcsú, száraz bőrű. Arcformája szögletes, melyhez kicsi szemek tartoznak. Fogsoruk aránytalan, ajkuk keskeny.
Fontos, hogy rendszeres időközönként étkezzenek. Fogyasszanak olajos, főtt ételeket. Elengedhetetlenek számukra a sós, savanyú és édes ízek.
Wellness Cafe tipp: használj típusodnak megfelelő ajurvédikus kozmetikai készítményeket! Ilyen például a HerbLine nappali bőrtápláló, aloe verás, sárgabarack – és napraforgó olajas kréme.
Ajánlott ételek
– sárgarépa, hagyma, fokhagyma, spárga, retek, édes burgonya, uborka, zöldbab, fehérrépa
– sárgabarack, mangó, avokádó, dinnye, banán, őszibarack, bogyós gyümölcsök, narancs, papaya, ananász, szilva, cseresznye, kókusz, datolya, füge, szőlő
– zab, rizs, búza
– mindenféle tejtermék
– csirke, tengeri halak, rákok
– csonthéjasok és magvak kis mennyiségben
– szegfűbors, kömény, édeskömény, bazsalikom, babérlevél, édesgyökér, feketebors, szerecsendió, majoránna, kardamon, mustármag, zöld koriander, szerecsendió, fahéj, oregano, szegfűszeg, zsálya, tárkony, kakukkfű
2. Kapha
Bőrük zsírosabb az átlagosnál, hajuk erős szálú, kissé hullámos. Szemük színe kék vagy barna. Erőteljes testalkatúak.
Leginkább főtt ételekre van szükségük. Jó hatással vannak rájuk a csípős, pikáns ételek, azonban a zsírosakat és olajosakat ajánlatos kerülniük.
Wellness Cafe tipp: HerbLine Hidra-5 intenzív hidratáló gél zsíros bőrre, HerbLine arcpakolás problémás bőrre
Ajánlott ételek
– spárga, saláta, répafélék, gomba, brokkoli, kelbimbó, hagyma, káposzta, borsó, borsfélék, karfiol, burgonya, zeller, retek, padlizsán, spenót, fokhagyma, leveles zöldségfélék
– alma, körte, sárgabarack, gránátalma, áfonya, szárított gyümölcsök
– árpa, köles, kukorica, rozs
– fölözött tej, tej, tojás
– csirke, pulyka, garnélarák
– minden hüvelyes
– napraforgómag, tökmag
– minden fűszer és gyógynövény
3. Pitta
Általában szőkék és szeplősek, arcuk szív alakú. Szemük színe inkább világos. Fogaik sárgás árnyalatúak.
Kerülniük kell a forró, fűszeres ételeket, de a savanyú íz sem ajánlott. Sütés helyett inkább főzzenek, de legjobb számukra, ha nyers ételeket fogyasztanak.
Wellness Cafe tipp: HerbLine Bőrradír normál bőrre, HerbLine tápláló szemráncgél
Ajánlott ételek
– spárga, saláta, brokkoli, gomba, kelbimbó, padlizsán, káposzta, borsó, karfiol, burgonya, zeller, uborka, édes bors, zöldbab, édes burgonya, leveles zöldségek, cukkíni
– alma, dinnye, avokádó, narancs, cseresznye, körte, kókusz, ananász, füge, szilva, szőlő, aszalt szilva, mangó, mazsola
– árpa, zab, búza, fehér rizs
– vaj, tojásfehérje, tej
– csirke, pulyka, garnélarák
– csicseriborsó, szójaszármazékok
– kókuszdió, napraforgómag, tökmag
– kis mennyiségben kapor, illatos menta, sáfrány, fahéj, koriander, koriander, köménymag, feketebors