Főoldal > DIÉTA > 11 tuti tipp, hogyan fogyj diéta nélkül

11 tuti tipp, hogyan fogyj diéta nélkül

0

Írta: and

1. Tojást reggelire Egy amerikai kutatás megállapította, hogy azok a túlsúlyos felnőttek, akik reggelire két tojást fogyasztottak el, 65 százalékkal több súlyt vesztettek, mint azok, akik valamilyen péksüteményt ettek, sőt, állításuk szerint sokkal energikusabbnak érezték magukat, mint korábban. Egy másik kutatás eredményei pedig azt mutatják, hogy azok, akik tojást reggeliznek, naponta 300 kalóriával kevesebbet vesznek […]

1. Tojást reggelire

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy azok a túlsúlyos felnőttek, akik reggelire két tojást fogyasztottak el, 65 százalékkal több súlyt vesztettek, mint azok, akik valamilyen péksüteményt ettek, sőt, állításuk szerint sokkal energikusabbnak érezték magukat, mint korábban.
Egy másik kutatás eredményei pedig azt mutatják, hogy azok, akik tojást reggeliznek, naponta 300 kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz, ezzel havonta 1-2 kilótól is megszabadulnak. A tojás ugyanis segít megfelelően szinten tartani a vércukorszintet, valamint tele van tápanyagokkal, és energiát biztosító proteinekkel.

2. Nyerj erőt savanyúból

A savanyú káposzta amellett, hogy tele van immunrendszer-erősítő C-vitaminnal, amire a hideg téli hónapokban nagy szükségünk van, rengeteg „barátságos” baktériumot is tartalmaz. Ezek a baktériumok a káposzta erjedése során keletkeznek, és jótékony hatással vannak a szervezetre, ugyanis fokozzák az emésztést, és serkentik a belek működését, ezzel hozzájárulnak a gyorsabb fogyáshoz. Egyébként a savanyú káposzta mindössze 27 kalóriát tartalmaz adagonként, úgyhogy bátran fogyasztható köretként, salátaként.

3. Váltsd le a sült krumplit

Az olajban sütött burgonya helyett próbáld ki a sütőben, fóliába burkolva megsütött krumplit. Így megmarad a tápanyag-, rost- és fehérjetartalma, valamint kevesebb kalóriát viszel be vele, mint az olajban sütött verzió elfogyasztása esetén. Egy héjjában sütött krumpli 6 g fehérjét, 1500 mg káliumot tartalmaz, és mindössze 300 kalória van benne. Fogyaszd zöldséggel, salsa szósszal, vagy sajttal körítve.

11tipp2.jpg ()4. Elő a görög joghurttal

Gazdag íz, krémes állag – ez a görög joghurt. Ha egészséges reggelire vágysz, vagy nem tudsz lemondani az éjszakai nassolásról, próbáld ki milyen, ha görög joghurtot kanalazol. Válassz zsírszegény verziót. A joghurt gazdag kalciumban, fehérjében, emellett pedig rengeteg pre- és probiotikus baktériumot tartalmaz, melyek segítenek fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését.

5. Kóstold meg a quinoa-t

Ha eddig még nem ismerted, most itt az ideje, hogy kipróbáld a quinoa-t. Ez egy magas rosttartalmú, gazdag fehérjetartalmú gabonaféle, amely Dél-Amerikában őshonos, és már az inkák is rendszeresen fogyasztották. Ez az apró, köleshez hasonló, semlege ízű, könnyen főzhető mag nagyon gazdag rostban is, emellett B- és E-vitamin, foszfor, magnézium, kalcium és vas is található benne, glutént viszont nem tartalmaz, így könnyen emészthető. Segítheti a túlevés elkerülését, így a fogyást is. Remekül helyettesíthető vele például a rizs.

6. Articsókával a rostfogyasztásért

Az articsóka remek zöldség, ha valaki fogyni szeretne, mivel nagyon magas a rosttartalma, így könnyen telít, ugyanakkor segíti az emésztést. Egy főtt articsóka mindössze 150 kalóriát, több mint 10 g fehérjét, sok kalciumot és folsavat tartalmaz.

7. Vissza az árpához

Szintén magas rosttartalmával járul hozzá a fogyáshoz és a megfelelő bélműködéshez az árpa, melyet az utóbbi időben méltatlanul mellőztek a táplálkozásban. Mivel igen sok rost található ebben a gabonafélében, érdemes beépíteni az étrendbe. Lassan szívódik fel, így hosszú időre biztosítja a teltségérzetet, ezáltal segít megelőzni a fölösleges táplálkozást és a túlevést is. Az árpát már 2500 évvel ezelőtt is fogyasztották, úgyhogy érdemes neked is kipróbálnod.

8. Hús helyett bab

A bab az egyik legegészségesebb étel a világon. Amellett, hogy gazdag antioxidánsokban, segít szabályozni a vércukorszintet, valamint megakadályozza a sóvárgást és a túlevést. A bab tökéletes rost-, energia- és fehérjeforrás, viszont kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a hús, így érdemes vele helyettesíteni azt.

9. Válassz egészséges szószt

A tészta szósszal az igazi, de mindenképpen válassz egészséges hozzávalókból készült feltétet. A paradicsompüré remek súlycsökkentő élelmiszer, mivel egy fél csésze 5 g rostot tartalmaz, valamint antioxidánsok is találhatók benne. Emellett nem tartalmaz zsírt, viszont kiváló energiaforrás.

10. Lenmag, a jolly joker

A lenmag remek segítője a fogyásnak, hiszen a benne található nagy mennyiségű rost szabályosan kipucolja a beleket, és segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. Szórj két evőkanállal minden reggel a joghurtodba vagy a müzlidbe, és máris tettél valamit az egészséges fogyásért.

11. Rágcsálj mandulát

Hogy mit nassolsz a főétkezések között, kulcsfontosságú tényező a fogyásban – akár az egész diétát tönkreteheti egy rosszul megválasztott rágcsálnivaló. A mandulával azonban nem lőhetsz mellé, mert gazdag rostban, egészséges zsírokat tartalmaz, emellett fehérje is található benne. Délután nyugodtan rágcsálj el 10-15 szem mandulát, és meglásd, nem is kívánod majd a csokit! Figyelj azonban arra, hogy a mandula magas kalóriatartalmú, így ne vidd túlzásba a fogyasztását!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X