Válassz valódi csokoládét! A csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatása közismert. „Az étcsokoládénak sokkal nagyobb a kakaótartalma, mint a tejcsokinak, ezért egészségesebb. A megfelelő kakaótartalmú (min. 50%) étcsoki gazdag flavonoidokban, esszenciális aminosavakban, valamint szerepet kap benne az a bizonyos “boldogsághormon” is” – mondja szakértőnk, Varnyú Judit hobbicukrász. Ha fontos számodra az egészséges életmód, válassz minél magasabb […]
Válassz valódi csokoládét!
A csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatása közismert. „Az étcsokoládénak sokkal nagyobb a kakaótartalma, mint a tejcsokinak, ezért egészségesebb. A megfelelő kakaótartalmú (min. 50%) étcsoki gazdag flavonoidokban, esszenciális aminosavakban, valamint szerepet kap benne az a bizonyos “boldogsághormon” is” – mondja szakértőnk, Varnyú Judit hobbicukrász. Ha fontos számodra az egészséges életmód, válassz minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládét, mely keserűbb ugyan a megszokottnál, ám lényegesen kevesebb a cukortartalma, így bátran elmajszolhatsz belőle napi 3-4 kockát.
Tarts mértéket!
Az étcsoki kevésbé hizlal, ezért ha diétázol, napi két kocka simán belefér az étrendedbe. Bár a tej és az étcsoki kalóriaszáma szinte megegyezik, a tejes változatnak magasabb a cukortartalma, míg a keserűnek a zsírtartalma. Egyes kutatók szerint azok a fogyókúrázók, akik naponta esznek étcsokit, kevésbé hajlamosak elcsábulni a cukros édességek iránt.
A csokikészítés nem ördöngösség
Ha szeretnéd elsajátítani az alapokat, a lehető legegyszerűbb dolgokra lesz szükséged: jó minőségű táblás csokira, tejszínre, vajra, fűszerekre, kandírozott gyümölcsökre, olajos magvakra és marcipánra. „Nem fontos komolyabb anyagi beruházás a hobbi szintű csokifőzéshez, ám a mikrohullámú sütő, egy mikrózható edény, fakanál, fogpiszkáló és egy hungarocell lap elengedhetetlen” – mondja szakértőnk.
Az egyszerűbb megoldáshoz válassz száraz, műanyag edényt, helyezd bele az apró darabokra tört csokoládét, majd tedd mikróba, és melegítsd a legmagasabb fokozaton 30 másodpercig, közben pedig rázogasd, illetve keverd meg. A mozdulatot ismételd háromszor-négyszer a csokoládé olvadásától függően.
Ha vízgőz felett szeretnéd a megolvasztani, tegyél lábosba egy kevés vizet, helyezz rá egy pontosan illeszkedő edényt, és forrald fel a vizet. Ezt követően vedd le a tűzről, majd helyezd bele a darabokra tört csokit és kavargasd, amíg teljesen elolvad. Ebbe belemárthatod az előre elkészített trüffelgolyókat, majd fogpiszkáló segítségével szúrd hungarocellbe és hagyd megdermedni.
Wellness Cafe tipp: Ha komolyabb szinten szeretnéd űzni a bonbongyártást, szerezz be mártóvillát, gitterrácsot és öntőformákat. (www.desszertmester.hu)
Légy kreatív!
A csomagolás mindig alkalomfüggő. Ha szerelmedet lepnéd meg saját készítésű finomsággal, vásárolj hobbiboltban natúr fából készült, bonbon tárolására alkalmas dobozt, melyet kedved szerint megfesthetsz, vagy szalvétatechnikával díszíthetsz. Ennél egyszerűbb megoldást nyújtanak a papírboltban kapható kartondobozkák, melyek igazán mutatósak.
Wellness Cafe tipp: Színes papírokból origami technikával készíts dobozaljakat, tedd bele a kapszliba helyezett bonbonokat, csomagold celofánba, és kösd át egy szép masnival.
Gyümölcsös trüffel
Hozzávalók: 30 dkg fehércsoki, 2 cl tejszín, 8 dkg gyümölcspüré, 1 evőkanál citromlé, a bevonathoz 15 dkg fehércsoki
Először készítsd el eperből a gyümölcspürét. A gyümölcsöt turmixold le, majd 1 púpos evőkanál cukorral, és 1 evőkanál citromlével kb. 1 percig főzd. Amíg hűl, aprítsd fel a 30 dkg fehércsokit, tedd műanyag edénybe és kicsit olvaszd meg a mikróban (2x 30 másodperc). A tejszínt add hozzá a gyümölcspüréhez, újra forrald fel, majd öntsd a félig megolvasztott csokoládéra és addig kevergesd, amíg teljesen elolvadnak a hozzávalók.
Ha jól dolgoztál, a massza összeáll, és kissé elválik az edénytől. 1 órán át hagyd pihenni, de ne rakd hűtőbe! Kiskanállal szaggass darabokat, formázz belőlük golyókat, és 30 perce helyezd hidegre. A bevonathoz való csokit olvaszd fel, fogpiszkáló vagy mártóvilla segítségével forgasd meg benne a golyókat, majd szúrd a hungarocellbe, és pakold vissza a hűtőbe. Az így elkészült nyalánkság 10 perc után fogyasztható.
Wellness-csoki
Hozzávalók: 10 dkg holland kakaópor, 10 dkg nyírfacukor vagy fruktóz, 10 dkg vaj. A fűszerezéshez bármit használhatsz, amit szívesen ízlelsz a csokiban: fahéj, olajos magvak, gyümölcsök, chili, stb.
A vajat olvaszd meg, majd add hozzá a cukrot. Addig kevergesd, míg teljesen feloldódik. Ezután hagyd kicsit hűlni, és tedd hozzá a kakaóport valamint a fűszereket. Ha összeállt a massza, helyezd alufóliával bélelt szögletes edénybe. Még puha állapotában nyomkodd bele a finom hozzávalókat, majd dobd a hűtőbe, és 1 óra múlva kínáld meg azt, aki számodra a legkedvesebb!
Szakértőnktől itt kérdezhetsz: sabrinacsoki.blogspot.com