Sajnos ezek nem éppen az egészséges kategóriába tartoznak. Létezik azonban fitt változatuk, amely hasonló gasztronómiai élvezetet nyújt, de jóval kevesebb zsiradékkal és kalóriatartalommal. Ellátják rosttal, vitaminnal és ásványi anyaggal a szervezetet. Rakott káposzta Hozzávalók:fél kiló savanyú káposzta30 dkg csirkemellzabpehely12%-os tejföl vagy szójatejszínpirospaprika A savanyú káposztát kevés vízen előpároljuk. A csirkemellet kis kockákra vágva olívaolajon […]
Sajnos ezek nem éppen az egészséges kategóriába tartoznak. Létezik azonban fitt változatuk, amely hasonló gasztronómiai élvezetet nyújt, de jóval kevesebb zsiradékkal és kalóriatartalommal. Ellátják rosttal, vitaminnal és ásványi anyaggal a szervezetet.
Rakott káposzta
Hozzávalók:
fél kiló savanyú káposzta
30 dkg csirkemell
zabpehely
12%-os tejföl vagy szójatejszín
pirospaprika
A savanyú káposztát kevés vízen előpároljuk. A csirkemellet kis kockákra vágva olívaolajon megsütjük. Hőálló tálba alulra lerakjuk a lecsepegtetett káposztát, erre rákerül a csirkemell, majd zabpelyhet szórunk rá, az utolsó réteg megint káposzta legyen. A tetejét kenjük meg egyenletesen tejföllel, amire pirospaprikát szórhatunk. Fél óra alatt szépen megsül, és alig 250 kalóriás főétel készül belőle.
Tojásos nokedli
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt, legjobb a tönköly
4 db tojás
petrezselyem
olívaolaj
A tönkölylisztet tojással és sóval összedolgozzuk. Forró vízbe szaggatjuk, majd ha megfő, olívaolajra rakjuk és felvert tojást adunk hozzá. A tojással és a petrezselyemmel átpirítjuk. A fejes salátát ne felejtsd el hozzá, nemcsak egészséges, de most van a szezonja!
Császármorzsa
Hozzávalók:
egy kisebb bögre bulgur
ízlés szerint diabetikus baracklekvár
aprított mandula
Mivel a bulgur pikáns zamata hasonlít a császármorzsáéhoz, így búzadara és tojás nélkül készíthetünk belőle hamis édességet. Ráadásul elkészítése is jóval egyszerűbb. A bulgurt zsírszegény vajon megfuttatjuk, majd 10 perc alatt megfőzzük. Akkor jó az állaga, ha már nem vizes, hanem gurul, mint a császármorzsában a darabkák. Tálalva baracklekvárt és aprított mandulát tegyünk rá.
Mákos guba
Hozzávalók:
3 teljes kiőrlésű kifli
fél liter szójatej vagy kölestej
mazsola
10 dkg cukrozatlan mák
10 dkg méz vagy édesítőszer
1 citrom
A szikkadt teljes kiőrlésű kifliket karikákra vágjuk. Az állati zsiradékot nem tartalmazó tejet felforrósítjuk, beletesszük a mazsolát és a mézet vagy a hevítésre alkalmas folyékony édesítőszert. A mák kiváló magnézium-, kálcium- és vasforrás, cukrozatlanul tehát nagyon egészséges. A darált mákot a kifli darabokra szórjuk, és lassan adjuk hozzá a meleg, édes tejet, végül a reszelt citromhéjat. Ha hagyjuk állni, még finomabb lesz.