Főoldal > DIÉTA > Diétázz céklával a gyors fogyásért

Diétázz céklával a gyors fogyásért

cékladiétafogyás
0

Írta: and

A céklát érdemes a mindennapi étrendbe beilleszteni, mivel figyelemre méltóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és bővelkedik rostokban is. Alacsony energiatartalma (10 dkg-ban 31 kalória) miatt a karcsúság megőrzését vagy elérését is segítheti. Természetesen a rendszeres sport is szükséges a cél eléréséhez! A cékla gyönyörű színét adó természetes színezék – az ún. betanin – az egyik […]

A céklát érdemes a mindennapi étrendbe beilleszteni, mivel figyelemre méltóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és bővelkedik rostokban is. Alacsony energiatartalma (10 dkg-ban 31 kalória) miatt a karcsúság megőrzését vagy elérését is segítheti. Természetesen a rendszeres sport is szükséges a cél eléréséhez!

A cékla gyönyörű színét adó természetes színezék – az ún. betanin – az egyik legfontosabb flavonoid, (másodlagos növényi anyagcseretermék) amelynek fontos szerepe lehet a daganatos betegségek megelőzésében. A céklát minden esetben, héjában megfőzve, majd megtisztítva készítjük el!

cekla2.jpg ()1. NAP: + 2 liter víz

Reggeli: 2 szelet tökmagos kenyér 1-1 szelet light trappista sajttal, retek bőven
Tízórai: fél friss ananász
Ebéd: cékla főzelék, úgy készül, mint a zöldborsó főzelék, tejes habarással, natúr szelet
Uzsonna: 1 db sárgarépa, 1 db light háromszög sajt
Vacsora: cékla főzelék, főtt tojás

2. NAP: + 2 liter víz

Reggeli: 3 evőkanál natúr gyümölcsös müzli, 2 dl kefir
Tízórai: 1 db alma
Ebéd: sajtos sült cékla,  25 dkg héjában főtt céklát felszeletelünk, elhelyezzük egy tűzálló tálon ízlésesen (vagy mikrózható tányéron) megszórjuk 3 evőkanál reszelt köményes füstölt  light sajttal és vagy előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük, vagy mikróban 3 percig
Uzsonna: 1 db körtés joghurt
Vacsora: 2 szelet lenmagos kenyér, 5 dkg sült sertésmáj, csalamádé bőven

3. NAP: + 2 liter víz

Reggeli: 2 dl kefir, 2 szelet garham pirítós, 1 db friss sárgarépa
Tízórai: 2-3 db mandarin
Ebéd: céklasaláta (25 dkg főtt cékla felkockázva, és összekeverjük kis doboz natúr joghurttal, ízlés szerint mustárral, őrölt köménnyel) sült pulykamellel (15 dkg pulykamell teflonban megsütve)
Uzsonna: 2 db fügés Jó Reggelt keksz
Vacsora:  céklasaláta (25 dkg főtt cékla felkockázva, és összekeverjük kis doboz natúr joghurttal, ízlés szerint mustárral, őrölt köménnyel) sült hallal (15 dkg halfilé teflonban megsütve)

4. NAP: + 2 liter víz

Reggeli: 2 db fügés Jó Reggelt keksz, 2 dl tej
Tízórai: 1 nagy grapefruit
Ebéd: céklás sajtos kuszkusz (15 dkg főtt céklát felkockázunk, és összekeverjük 1 dl párolt kuszkusszal, és felkockázott fél mozzarella sajttal)
Kuszkusz készítése, kimérünk 2x 4 cl száraz kuszkuszt, 1 dl vizet felforralunk pici sóval, őrölt borssal, ha felforrt, beleöntjük a kuszkuszt, elkeverjük, és lefedjük, de a hőt is rögtön zárjuk el, 5 perc múlva kész.
Uzsonna: 1 db kis dobozos vaníliás túrókrém
Vacsora: 1 db magos kifli, fél mozzarella light sajt, egy nagy kaliforniai paprika

5. NAP: + 2 liter víz

Céklás turmix nap:
0,5 kg főtt cékla, 20-20 dkg alma, zeller, sárgarépa felkockázva 0,5 l íróval vagy joghurttal, 3 dl vízzel merülő mixerrel alaposan összeturmixolva, 8 db teljes kiőrlésű, szezámos ropogós kenyérrel (wasa féle)

Reggeli: 1 adag turmix + 2 db ropogós kenyér
Tízórai: 1 adag turmix + 1 db ropogós kenyér
Ebéd: 1 adag turmix + 2 db ropogós kenyér
Uzsonna: 1 adag turmix + 1 db ropogós kenyér
Vacsora: 1 adag turmix + 2 db ropogós kenyér

cekla3.jpg ()

6. NAP: + 2 liter víz

Reggeli: meggyes joghurt, 2 sz. teljes kiőrlésű pirítós
Tízórai: 1 db narancs
Ebéd: Borscs, céklás marhahús leves
Hozzávalók 4 adaghoz (tisztított mennyiségek)

40 dkg cékla
5-5 dkg vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, fejes káposzta, burgonya
30 dkg marhalábszár
50 dkg marhacsont
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál citromlé
1 dl tejföl

1 evőkanál liszt
Ízlés szerint: babérlevél, metélőhagyma, feketebors, só
Elkészítés
Elsőként lábszárból és a csontból erős alaplevet készítünk babérlevéllel, borssal és egy kevés sóval. Közben céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát szintén megpucoljuk, és finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, és vékony hasábokra vágjuk. A káposztát vékony csíkokra, a metélőhagymát apróra vágjuk.  A céklát és a többi zöldséget a cukorral, sóval, paradicsompürével és a citromlével ízesítve 2 evőkanál olajon, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Ha a hús megfőtt, kivesszük a levesből, és kockákra vágjuk. A zöldségeket felöntjük a visszamaradt levessel, besűrítjük a lisztes tejföllel, visszatesszük a húst, jól összeforraljuk, és citromlével ízesítjük.
Uzsonna: 5 db mandula, 3 db aszalt szilva
Vacsora: fél zöldséges pizza (vagy 28 cm-s vékony tésztás zöldséges pizza), 2 dl paradicsomlé

7. NAP:+ 2 liter víz

Reggeli: 2 dl kefir, 1 db magos zsemle, friss retek bőven
Tízórai: 1 banán
Ebéd: rozmaringos teflonban sült hal (20 dkg), párolt cékla lilakáposztával (20 dkg cékla, 15 dkg lilakáposzta)
Uzsonna: 1 db piskótás tejszelet
Vacsora:
céklás tortilla (20 dkg vékonyra szeletelt főtt cékla, 10 dkg csíkozott csirkesonka), 2 db tortilla be a mikróba, majd vékonyan kenjük meg light majonézzel, rakjuk meg szelelt céklával, csirkesonkával, tekerjük fel, és együk meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X