Az édesség legtöbbünk neuralgikus pontja: mert hát szeretjük, ám nem a szerencsésebb alkatú
Az édesség legtöbbünk neuralgikus pontja: mert hát szeretjük, ám nem a szerencsésebb alkatú csoport tagjaként pontosan tudjuk, hogy iciri-piciri mennyiségben is hizlal. És ez jelenti az alapproblémát, mert hiába érezzük úgy, hogy a lelkünket csak és kizárólag egy kis finomsággal tehetjük helyre, már ott a lelkiismeret-furdalás is, hiszen tudjuk, ha megesszük, terebélyesedünk, ami aztán szintén tönkrevágja a lelkünk. Ám mégis van megoldás, még az egyik leg ínycsiklandozóbb és hizlalóbb süti, a tiramisu esetében is, aminek most a hagyományos helyett egy tej- és tojásmentes változatát adjuk közre.
Hozzávalók:
1/2 csésze erős gabonakávé
A tésztához:
200 ml víz
fahéjrúd
kardamom-mag
szegfűszeg
100 g mandula, finomra darálva
50 g dió, finomra darálva
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. méz
1 tk. sütőpor
200 g aszalt gyümölcs
A krémhez:
800 g tofu
3-4 ek. méz
vanília
gyömbér
300-400 ml gyümölcslé
2 ek. karobpor
fahéj
1. Főzzük meg és hűtsük le a gabonakávét.
2. A vizet a fahéjrúddal, kardamommal és szegfűszeggel forraljuk fel és kb. 15 percig főzzük. A mandulát, a diót és a búzalisztet keverjük el a mézzel és a sütőporral. Majd a fűszeres vizet dolgozzuk bele apránként. Ezután a tésztát egy kizsírozott tepsiben simítsuk szét. Ügyeljünk azonban arra, hogy a tepsi kétszer olyan nagy legyen, mint az a felfújtforma, amiben tálalni készülünk a tiramisut.
3. A tésztát 200 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg, majd hagyjuk kihűlni.
4. Az aszalt gyümölcsöt kockázzuk apróra és pürésítsük a tofuval, a mézzel, vaníliával, gyömbérrel és gyümölcslével.
5. Vágjuk félbe a kihűlt piskótalapot, szeljük csíkokra és béleljük ki vele a formánk alját.
6. A tésztát öntözzük meg a gabonakávéval, majd kenjük rá a tofukrém felét. Erre kerül a másik fél piskóta csíkokban, aztán ismét rá a gabonakávé, majd a maradék tofukrémmel takarjuk be. A kész desszertet ízlés szerint szórjuk meg karobporral és fahéjjal, majd tálalás előtt néhány órára a tegyük a hűtőbe.
Fotó: Pinterest