Ragyogó lakberendezési ötletek Így edd a tésztát, ha nem akarsz hízni Pihenj ingyen Hajdú
Ragyogó lakberendezési ötletek
Így edd a tésztát, ha nem akarsz hízni
Több ezer éve ismerik ezt a termést a melegebb éghajlatú országokban, mely rendkívül fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Fogyaszthatjuk nyersen és pörkölve. A szezámmagból készült olaj is igen közkedvelt szerte a világon, hiszen jól tűri a tárolást és nem avasodik könnyen, de készíthető belőle más finomság is. Ezt pedig nem árt tudni, mert fontos a szervezetnek, mivel magas a réz-, a mangán-, a kalcium- és magnéziumtartalma, de kiváló vasforrás is, gazdag cinkben, szelénben, E- és B1- vitaminban, élelmi rostokban és telítetlen zsírokban. Ráadásul két vegyülete – a szezamin és a szezamolin – révén remek antioxidáns, gyulladás- és koleszterincsökkentő hatású. Mindezen előnyös tulajdonságai fokozottan érvényesülnek a szezámkrémben.
Szezámkrém, az ezerarcú
Tahiniként is ismerik ezt a sűrű, nyers vagy enyhén pirított szezámmagból készült krémet, melyet sűrítésre éppúgy használnak, mint mártásokhoz, mártogató szószokhoz. Illik mellé a fokhagyma, de a római kömény és az őrölt paprikák fajtái, így a chili is. Grillezett zöldségek, húsok mellé kitűnő választás lehet az egyszerű, citromos-fokhagymás tahini szósz.
Akár vásárolod, akár otthon készíted, arra figyelj, hogy felbontás után a hűtőben tárold, hogy elkerüld az avasodást. Mivel azonban így egészen sűrű lesz a krém, érdemes használat előtt legalább fél órával kivenni a frizsiderből. (Ha olaj ülne ki a tetejére, ne ijedj meg, dolgozd bele a krémbe.)
Zöld szezámkrém:
Hozzávalók:
3 evőkanál tahina
2 – 3 ek. hideg víz
1 mk. tengeri só
1 nagyobb citrom leve
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 vaskosabb gerezd fokhagyma
½ mk. cayenne -i bors
Elkészítés: Aprítsd durvára a petrezselyemzöldet, majd minden hozzávalóval együtt tedd a turmixgépbe, és erős fokozaton dolgozd össze homogén halványzöld krémmé. Az állagát ízlés szerint víz hozzáadásával alakíthatod, lazíthatod, de joghurttal is kikeverheted, kedved szerint fűszerezve.
Különlegessé teheted a szezámkrémet, ha paradicsom- vagy céklapürével ízesíted, színezed, de finomra reszelt sárgarépával, gyömbérrel fűszerezve is különleges szendvicskrémet készíthetsz belőle.
Kínáld friss salátához öntetként vagy sült burgonyához, grillezett halakhoz, szárnyasokhoz.
Ha édesszájú vagy, alakítsd azzá a szezámkrémed is. Keverd sűrű, édes krémmé datolyasziruppal, kakaóval vagy épp mézzel.
Szezámsó
Más néven gomasio-nak nevezik ezt a hántolatlan szezámmagból és sóból készült fűszerkeveréket, melyről érdemes tudni, hogy két evőkanálnyi annyi kalciumot tartalmaz, mint 2 deci tej!
Tedd levesbe, mártásba, főzelékbe, hogy különleges zamatot kapj, de a vajas kenyéren is megállja a helyét. Kínáld a főfogás mellé, mert nem érdemes kitenni hőhatásnak.
Hozzávalók:
7 ek. szezámmag (lehetőleg hántolatlan)
1 ek. tengeri só
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Közben egy nagyobb tepsire boríts sütőpapírt, majd öntsd rá és egyenletesen terítsd szét a szezámmagot. Tedd a sütőbe, és süsd 5-8 perc alatt világosra. Hűtsd szobahőmérsékletűre. Ezt követően kanalazd a sót tapadásmentes serpenyőbe, pirítsd meg kissé és add hozzá a szezámmaghoz. Az egészet enyhén törd össze mozsárban, végül amikor kihűlt, tárold jól záródó üvegben vagy műanyag edényben.
Fotó: Profimedia – Red Dot