Ha meghallod a tofu szót, egy ízetlen, szivacsos kocka ugrik be elsőként? Mark Bittman sztárséf garantáltan
Ha meghallod a tofu szót, egy ízetlen, szivacsos kocka ugrik be elsőként? Mark Bittman sztárséf garantáltan megváltoztatja lesújtó véleményed a tofuról! Receptjeivel megtanít, hogyan készíts ízes étkeket ebből a húshelyettesítő finomságból. Íme 3 isteni példa!
Tofu Ceviche
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 15 perc
Összesen: 35 perc
Hozzávalók (4 főre):
– 70 dkg szilárd tofu
– 0,5 csésze almabor ecet vagy sherry ecet
– 1 tk. cukor
– ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
– 4 mogyoróhagyma, darabolva
– 1 tk. darált fokhagyma (egy gerezdből)
– 1 csomó retek, darabolva vagy apróra vágva
– 1 uborka, darabolva vagy apróra vágva
– 1 avokádó, kockázva
– 1 ek. olívaolaj
– fél csésze aprított friss koriander
Elkészítés:
1. Vágd a tofut, apró kockákra. Öntsd egy nagy tálba az ecetet, a cukrot, az 1 teáskanál sót és 1 csésze vizet. Keverd össze habverővel, majd add hozzá a mogyoróhagymát, a fokhagymát és a tofut, és óvatosan pácold be. Tedd a hűtőbe legkevesebb 15 percre vagy két napra.
2. Szűrd le a tofuról a páclét, és tedd félre. Egy másik nagyobb tálba tedd a tofu elegyet és add hozzá a retket, az uborkát és az avokádót.
3. Öntsd a ceviche-hez 2 evőkanállal a tartalékolt pácléből, majd adj hozzá olajat és fél teáskanál borsot. Ízlés szerint fűszerezd, és adj hozzá ízlésednek megfelelően a pácléből is.
Tápanyagtartalom adagonként: 265 kcal, 18g zsír, 17g fehérje, 13g szénhidrát, 3g rost, 0g koleszterin, 3mg vas, 356mg kalcium, 596 mg nátrium
Trópusi gyümölcspuding
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 10 perc
Összesen: 30 perc
Hozzávalók:
– 2 ek. juharszirup vagy egyéb édesítő
– 3 csésze lágy tofu (kb. 680 gramm)
– 2 mangó, hámozva, kimagozva, nagyobb darabokra vágva
– fél tk. vanília kivonat
– 1/8 tk. só
– ¼ tk. kókuszkivonat, ízlés szerint
– ½ nagyobb ananász, meghámozva, negyedelve és kimagozva
– ¾ csésze édesítetlen kókuszreszelék
Elkészítés:
1. Konyhai robotgéppel turmixold össze kb. 1 percen át a szirupot, a tofut, a mangót, a vaníliát, a sót és a kókuszkivonatot. Amikor teljesen sima lesz a püréd, tedd át egy nagyobb tálba.
2. Szeleteld negyed darabokba az ananászt, tedd a pudingba. Légmentesen zárd le és tedd a hűtőbe legalább 30 percre vagy pár órára.
3. Egy nagy serpenyőben közepes lángon, gyakori kevergetés mellett, tedd fel főni a kókuszt, amíg aranybarna színe lesz (ez kb. 5-10 perc). Majd vedd le a tűzről a serpenyőt és hagyd kihűlni. (A bolti kókuszt a hűtőben pár napig nyugodtan tárolhatod.) Tálaláskor tégy egy kanalat a pudingos tálba és hintsd meg pirított kókusszal.
Tápanyagtartalom adagonként: 380 kcal, 16g zsír, 10g fehérje, 53g szénhidrát, 7g rost, 0g koleszterin, 2 mg vas, 156 mg kalcium, 82 mg nátrium
Chorizo Tacos
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 38 perc
Hozzávalók (4 főre):
– 6 db kb. 15 cm-es kukorica tortilla
– 2 ek. olíva olaj
– 1 kis fej vöröshagyma szeletelve
– 1 ek. szeletelt fokhagyma
– ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
– 70 dkg szilárd tofu
– 1 kaliforniai piros paprika, magozva és szeletelve (ha szereted)
– 1 ek. chilipor
– 2 lime, 1 felezve és 1 negyedelve
– ¼ csésze szeletelt, friss koriander a díszítéshez
– ¼ csésze szeletelt mogyoróhagyma a díszítéshez
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 400 fokra. Tedd a tortillákat egy nagy négyszögletű fóliába és takard be őket lazán.
2. Öntsd az olajat egy nagy serpenyőbe és melegítsd közepes lángon. Tedd bele a vörös- és fokhagymát, majd szórd meg 1 teáskanál sóval és fél teáskanál borssal. Főzd így időnként megkeverve 3-5 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
3. Morzsold a serpenyőbe a kezeddel a tofut és főzd így, beállítva a megfelelő hőmérsékletet addig, amíg a tofu megbarnul és ízlésednek megfelelően ropogós nem lesz (kb. 10-30 perc). Amikor a tofu elkészül, tedd a sütőbe a tortillákat.
4. Tedd a serpenyőbe a kaliforniai paprikát (ha szereted). Szórd meg a keveréket chili porral, kevergesd a pirult darabokat lekapargatva a serpenyő aljáról, míg érezni nem kezded a massza illatát (kb. 1 perc). Facsard bele a fél lime-ot, díszítsd korianderrel és mogyoróhagymával. Végül tálald a tortillával és a negyedelt lime darabokkal.
Tápanyagtartalom adagonként: 317 kcal, 17g zsír, 18g fehérje, 28g szénhidrát, 4g rost, 0g koleszterin, 3mg vas, 366 mg kalcium, 627 mg nátrium
Fotó: Profimedia – Red Dot