Főoldal > DIÉTA > Édes és csendes gyilkos: a kukoricaszirup

Édes és csendes gyilkos: a kukoricaszirup

cukorfruktózkukoricaszirupszénhidrát
0

Írta:

A kukoricaszirup az egyik közkedvelt édesítőszer, a szénsavas üdítőkben például előszeretettel használják. De tudtad, hogy milyen sok veszélyt jelent számodra ez az adalékanyag?

Ha választhatsz  a cukor és a kukoricaszirup közül, a legjobb, ha a cukrot választod, mert ugyan ez sem egészséges, de a szervezeted még mindig jobban reagál rá, mint a kukoricaszirupra.

A kutatások egyre több káros hatását fedezik fel ennek az édesítőszernek. A számtalan egészségre károsa hatás közül az egyik legveszélyesebb a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup emésztésre gyakorolt hatása. Ráadásul egy tanulmány szerint a kukoricaszirup rendszeres fogyasztása az egyik leggyorsabb módja az egészséged leépítésének.Hozzájárul a máj elzsírosodásához, megterheli és lassítja a máj működését, gyorsítja a zsírlerakódást.

Ahogy biológia óráról tudjuk, a fruktóz a glükóz egy fajtája. A glükóz pedig energiaforrás, amelyre  mindenkinek szüksége – még a legkisebb baktériumnak is. Viszont ha túl nagy mennyiségben viszel be glükózt a szervezetedbe, akkor bajt okozol vele.

A glükóznak két ismert fajtája: az egyik a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a másik pedig egy kristályos fruktóz, ezt nevezzük asztali (v. kristály-) cukornak. Azt már mindenki tudja, hogy a túl sok kristálycukor fogyasztása hízáshoz és ingadozó vércukorszinthez vezet. A túl sok magas fruktóztartalmú kukoricaszirup pedig előnytelenül befolyásolja az emésztőrendszert. gy tanulmány szerint a túl sok magas fruktóztartalmú kukoricaszirup közvetlenül hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

, Image: 225507731, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Ezekben van a legtöbb magas fruktóztartalmú kukoricaszirup – tehát jobb, ha odafigyelsz, mennyit fogyasztasz ezekből az ételekből és italokból!

  • Szénsavas üdítők
  • Nem 100%-os gyümölcslevek
  • Ízesített joghurt
  • Fagyasztott joghurt
  • Gyümölcskonzervek
  • Szószok, öntetek
  • Instant levesek
  • Reggeliző pelyhek
  • Kávéízesítők

És hogy milyen káros következményeket okoz a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztása? Íme!

  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterintszint
  • Inzulinrezisztencia
  • Genotoxikus hatás a vastagbélre (a testi és ivari sejtek örökítőanyagára hat, megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információt)
  • Hasnyálmirigy rák
  • Elhízás
  • Agyműködési zavarok
  • Zsírmáj
  • Krónikus veseelégtelenség
  • Szív- és érrendszeri panaszok
  • Anyagcsere problémák

Ha szeretnéd elkerülni ezeket a durva egészségügyi problémákat, kerüld a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – ehhez mindig olvasd el az ételek csomagolásán a feltüntetett összetevők listáját!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X