A kukoricaszirup az egyik közkedvelt édesítőszer, a szénsavas üdítőkben például előszeretettel használják. De tudtad, hogy milyen sok veszélyt jelent számodra ez az adalékanyag?
Ha választhatsz a cukor és a kukoricaszirup közül, a legjobb, ha a cukrot választod, mert ugyan ez sem egészséges, de a szervezeted még mindig jobban reagál rá, mint a kukoricaszirupra.
A kutatások egyre több káros hatását fedezik fel ennek az édesítőszernek. A számtalan egészségre károsa hatás közül az egyik legveszélyesebb a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup emésztésre gyakorolt hatása. Ráadásul egy tanulmány szerint a kukoricaszirup rendszeres fogyasztása az egyik leggyorsabb módja az egészséged leépítésének.Hozzájárul a máj elzsírosodásához, megterheli és lassítja a máj működését, gyorsítja a zsírlerakódást.
Ahogy biológia óráról tudjuk, a fruktóz a glükóz egy fajtája. A glükóz pedig energiaforrás, amelyre mindenkinek szüksége – még a legkisebb baktériumnak is. Viszont ha túl nagy mennyiségben viszel be glükózt a szervezetedbe, akkor bajt okozol vele.
A glükóznak két ismert fajtája: az egyik a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a másik pedig egy kristályos fruktóz, ezt nevezzük asztali (v. kristály-) cukornak. Azt már mindenki tudja, hogy a túl sok kristálycukor fogyasztása hízáshoz és ingadozó vércukorszinthez vezet. A túl sok magas fruktóztartalmú kukoricaszirup pedig előnytelenül befolyásolja az emésztőrendszert. gy tanulmány szerint a túl sok magas fruktóztartalmú kukoricaszirup közvetlenül hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.
Ezekben van a legtöbb magas fruktóztartalmú kukoricaszirup – tehát jobb, ha odafigyelsz, mennyit fogyasztasz ezekből az ételekből és italokból!
- Szénsavas üdítők
- Nem 100%-os gyümölcslevek
- Ízesített joghurt
- Fagyasztott joghurt
- Gyümölcskonzervek
- Szószok, öntetek
- Instant levesek
- Reggeliző pelyhek
- Kávéízesítők
És hogy milyen káros következményeket okoz a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztása? Íme!
- Magas vérnyomás
- Magas koleszterintszint
- Inzulinrezisztencia
- Genotoxikus hatás a vastagbélre (a testi és ivari sejtek örökítőanyagára hat, megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információt)
- Hasnyálmirigy rák
- Elhízás
- Agyműködési zavarok
- Zsírmáj
- Krónikus veseelégtelenség
- Szív- és érrendszeri panaszok
- Anyagcsere problémák
Ha szeretnéd elkerülni ezeket a durva egészségügyi problémákat, kerüld a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – ehhez mindig olvasd el az ételek csomagolásán a feltüntetett összetevők listáját!
Fotó: Profimedia – Red Dot