Jól teszed, ha ezeket az élelmiszereket inkább elkerülöd!
Mosatlan zöldségek és gyümölcsök
Akár a friss, akár a fagyasztott gyümölcsök, ha nem mosod meg őket alaposan, számos baktériumot és kórokozót tartalmazhatnak. A boltba került gyümölcsök és zöldségek nem kizárt, hogy a növényvédő szerek és a kórokozók maradványait még magukon hordozzák, vagy akár nyomokban szalmonellával is fertőzöttek lehetnek. Ha a helyi termesztésű, szezonális gyümölcsöket részesíted előnyben, kisebb rá az esély, hogy a hosszú szállítási procedúra alatt mindenki összefogdossa őket. Fogyasztás előtt a terméseket legalább 20 másodpercig tarts a víz alá, de ne feledd, hogy ha a zöldségek, vagy a gyümölcsök a vízzel érintkeznek, úgy felgyorsul a romlási folyamat, tehát csak közvetlenül evés előtt mosd meg őket!
Rágógumi
A rágógumitól könnyen felpuffadhatsz, valamint a fogyasztása hasi fájdalmakat és nemkívánatos gázokat is eredményezhet. A folyamatos rágás miatt a levegőt nyeled, amitől felpuffad a gyomrod, ezáltal az étvágyad is megnő. Az állkapcsod állandó mozgása idézi elő az éhségérzetet. Azok a rágógumik, amelyek szorbitot tartalmaznak cukor helyett, szintén ezt a mechanizmust indítják be a szervezetedben, így semmivel sem jobbak, mint a hagyományos változatok. A kutatások szerint az édesítőszeres rágógumik hasi fájdalmat és hasmenést is eredményezhetnek.
Mogyorókrém
A mogyorókrém nagy mennyiségben cukrot tartalmaz, megemeli a koleszterinszintet, és növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ugyan a mogyorókrémben található fehérje, azonban magas cukor- és zsírtartalma miatt többet árt, mint használ. A zsírokat a mogyorókrémbe a szavatossági idő kitolásának érdekében rakják bele nagy mennyiségben, ugyanakkor ezek hozzáadásával megnövelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amivel a szervezetednek a lehető legrosszabbat teszik. Ezen kívül adagonként majdnem egy teáskanál cukrot tartalmaz.
Megégett hús
A sült és a roston sült húsok nagy mértékű bevitele növeli a rák kialakulásának kockázatát, többek között a mellrákét is. A bűnös: a túl magas hőmérsékleten sült állati hús rákkeltő. A vörös hús ugyancsak gazdag telített zsírsavakban, ami megemelheti a vér koleszterin szintéjét, nem beszélve a szívbetegségek és a stroke kockázatáról. Ezért kerüld a húsok túlsütését, odaégetését!
Génkezelt csirkehús
A génkezelt csirkehús magában hordozza a káros baktériumok és a fertőzések kockázatát. A friss csirkemell vitaminokban és fehérjében gazdag, de nem minden csirkét állítanak elő az előírások szerint. A legtöbb bolti csirkemell antibiotikumokkal felhizlalt szárnyasból készül. Így az állatok 10-20 százalékkal gyorsabban növekednek, azonban a hatalmasra nőtt, génkezelt csirke fogyasztása ellenállóvá tehet az antibiotikumokkal szemben, ezzel pedig akaratodon kívül a káros baktériumok számára szabad utat nyitsz. Védd ki ezt, és vegyél génkezeléstől mentes, bio csirkehúst (biopiacokon)!