Őrület! Hiába diétásak, a szervezetednek rosszat tesznek: a bennük található telített zsírsavak ugyanis rákot és más daganatos betegségeket okozhatnak.
A legújabb kutatások szerint tényleg egészségtelenek! A szárított zöldségfélékből (pl. alma, banán stb.) készült harapnivalók ugyanis sokkal több tartósítószert és feldolgozott zsírt tartalmaznak, mint a normál, sós – fokhagymás – sajtos ízesítésű snackek: a banánchipsekkel és a társaival tehát csak rombolod az egészségedet.
Ez azért lehetséges, mert a telített zsírfajták nagyban felelősek a magas koleszterinszintért, az érelmeszesedésért, valamint a rákos betegségek (különösképpen a nőket érintő melldaganatok) kialakulásáért is.
Charlotte Stirling-Reed amerikai sztárdietetikus kifejtette, hogy a zöldséget és az egészséges hozzávalókat tartalmazó nassolnivalók nem minden esetben teszik a legjobbat a testünkkel: „A gyümölcs – és zöldségchipsekre ez különösen igaz, hiszen sokkal több só, ízfokozó és tartósítószer szükséges ahhoz, hogy ízletes, fogyasztható állapotban legyenek. A munkám során már jó néhány olyan kliensem volt, akik egészségesnek hitt táplálékokat fogyasztottak, az eredményeik és a leleteik mégis sokkal rosszabbak voltak, mintha egy átlagos felnőttnek, aki normál mennyiségben eszik chipset, pattogatott kukoricát és más sós ropogtatnivalókat.”
A biochipseket tehát az étkezési szakértők is kifejezetten ellenzik, a meglepő eredmények pedig futótűzként terjednek az egészségtudatos életmódot előnyben részesítők között is, akik pont azért választották a sokszor kevésbé ízes snackeket, hogy ne fájjon a foguk a chipsek után.
Most viszont új alternatíva után kell nézniük: de vajon milyen ételekkel lehet helyettesíteni a chipseket?
A sztárdietetikus szerint a zöldségchipseket reszelt sárgarépával, rozs- és zabpelyhes kekszekkel, banánnal, probiotikus joghurtokkal, mogyoróvajjal, valamint teljes kiőrlésű lisztből készült krékerekkel is pótolni tudjuk – ezeket pedig mind el lehet készíteni otthon is, a saját konyhádban.
Fotó: 123RF