Vannak ételek, amelyeket bár imádunk, alakunk megőrzése szempontjából jobban járunk, ha lemondunk róluk. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel, időráfordítással helyettesíthetjük őket egészséges, fogyókúrás alternatívákkal.
Fagyasztott, félkész termékek
A legnagyobb rizikó a fogyókúrát tekintve az a sok félkész, fagyasztott és feldolgozott élelmiszer, amelyet nap, mint nap megeszünk. A siker érdekében tilos minden olyan termék fogyasztása, ami hemzseg az adalékanyagokban, tartósítószerekben. Kerüld el messzire a hűtős pultot, hiszen a felvágottak, virslik, gyorsfagyasztott ételek pillanatok alatt tönkretehetik a legszigorúbb diétát is.
Pékáru
A kenyér és a péksütemények olyannyira ártanak az alaknak, hogy a legjobb, amit tehetsz, hogy soha nem fogyasztod fehér lisztes változatukat. Szerencsére egyre több reform- és biopékség süt finomabbnál finomabb pékárukat, amelyeket rizs-, mandula- vagy kukoricalisztből készítenek. Ráadásul speciális lisztkeverékekkel már otthon is elkészíthetőek kedvenc diétás desszertjeid, pékáruid.
Cukor
Régóta tudjuk, hogy a cukor a legősibb ellensége az álomalaknak, ám abba sokan bele sem gondolnak, hogy egyes élelmiszerek cukortartalma mennyire magas. Nem elég a cukrot kihagyni az étrendünkből, de kerülni kell a rejtett cukrot tartalmazó élelmiszereket is. Jobb, ha ezentúl nem vásárolsz kész szószokat, mártásokat, gyümölcsdzsemeket, -joghurtokat. Készítsd inkább házilag ezeket az ételeket, édesítésre pedig használj természetes és egészséges cukorhelyettesítőket, például stevia-t vagy eritritet.
Tejtermékek
Mint már annyi kutatás bizonyítja, a tejtermékek sajnos nem sorolhatóak a superfood kategóriába. A hormonok és gyógyszerek, amelyekkel az állatokat kezelik, bekerülnek a tejükbe, így a belőlük készült termékekbe is. Emellett tejcukor-tartalmuk is hizlal, ráadásul gyakran a gyulladt, pattanásos bőrért is a tejtermékek rendszeres fogyasztása okolható. Válogass inkább a növényi tejek és tejtermékek közül, de ne feledkezz meg a kalciumpótlásról.
Fotó: 123RF