A következő finomságok nagyon egészségesek is, részben a joghurt áldásos hatásainak köszönhetően. A végére tartogatjuk a legjobbat!
Tejszínes spárgaleves
(4 adag)
Hozzávalók:
1 ek. olívaolaj
1 csokor tisztított spárga
2 nagy póréhagyma felaprítva
2 szál friss kakukkfű
1 tk. citromhéj
¼ tk. bors
¼ tk. őrölt kardamom
1/8 tk. őrölt szegfűszeg
½ tk. só
4 dl zöldség- vagy húsleves
20 dkg bébispenót levél
¼ doboz zsírszegény joghurt
Elkészítés:
Melegítsd fel az olajat egy nagyobb fazékban. Add hozzá a spárgát, és főzd 7-10 percig, amíg barnulni nem kezd. Mehet hozzá a póré, kakukkfű, citromhéj, só, bors, kardamom és szegfűszeg, majd főzd 10-15 percig, amíg a póráhagyma megpuhul, és elkezd illatozni a fűszerektől. Ezután add hozzá a húslevest, és párold 10-15 percig. Dobd bele a spenótot, és még 2 percig hevítsd, amíg a spenót meg nem fonnyad. Ezután add hozzá a joghurtot, és botmixerrel turmixold simára.
Mit tartalmaz 1 adag?
148 kcal, 8 g fehérje, 20 g szénhidrát, 3 g rost, 6 dkg cukor, 5 dkg zsír, 412 mg nátrium
Grillezett Tandoori csirke joghurtos-uborkás öntettel
(4 adag)
Hozzávalók:
1 doboz zsírszegény joghurt
3 nagy gerezd aprított fokhagyma
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriander
1 lime frissen reszelt héja
½ teáskanál őrölt pirospaprika
¼ teáskanál só
1 kg kicsontozott, bőr nélküli csirkemell
2 ek. zsírszegény tej
1 ek. őrölt lenmag
1 kis uborka vékonyra szeletelve
2 hagyma vékonyra szeletelve
2 ek. apróra vágott friss menta
Elkészítés:
Tedd egy zacskóba a joghurt negyedét, a fokhagymát, a köményt, a koriandert, a lime-ot, a pirosparikát és 1/8 teáskanál sót. Alaposan masszírozd át a zacskót, majd add hozzá a csirkét és addig nyomogasd tovább, amíg a szósz “kabátot” nem képez a csirkén. Szorítsd ki az összes levegőt a zacskóból, zárd le, majd legalább 2, maximum 8 órán át pihentesd a hűtőben. Keverd simára a maradék joghurtot, a tejet, a lenmagot és sót egy edényben. Add hozzá az uborkát, a hagymát és a mentát, és mixeld össze így is. Fedd le, és pihentesd a hús mellett a hűtőben.
30 perccel a grillezés előtt vedd ki a csirkét a sütőből. Melegítsd fel a grillt, kend meg egy kevés olajjal, és kb. 4-4 perc alatt süsd meg a csirke mindkét oldalát. Hagyd hűlni 5 percig, majd tálalhatod is az uborkás-joghurtos öntettel!
Mit tartalmaz 1 adag?
153 kcal, 24 g fehérje, 9 g szénhidrát, 2 g rost, 5 dkg cukor, 2 g zsír, 177 mg nátrium
Joghurt nyalóka
(4 adag)
Hozzávalók:
8 dkg zsírszegény joghurt
20 dkg vegyes bogyós gyümölcslé
vanília kivonat
méz
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverd össze a hozzávalókat, majd öntsd őket 4 egyforma papírpohárba, és tedd a fagyasztóba 1 órára. Ezután szúrj jégkrémes pálcikát minden egyes adagba, és fagyaszd még 4 óráig. Így elég szilárd lesz ahhoz, hogy a pálcika segítségével ki tudd húzni a pohárból. Fincsi, ugye?
Mit tartalmaz 1 adag?
111 kcal, 3 g fehérje, 22 g szénhidrát, 0 g rost, 19 g cukor, 1 g zsír, 44 mg nátrium