Főoldal > DIÉTA > Így ne hízz nyáron

Így ne hízz nyáron

fogyásnyári hízásnyári pluszkilók
0

Írta:

Sokan úgy gondolják, inkább télen szaladnak fel ránk a pluszkilók, de bizony nyáron is könnyű meghízni – segítünk, hogy ez veled idén már ne fordulhasson elő.

Üdítő, limonádé, jegestea

A legtöbben kívülről fújjuk, hogy ügyelnünk kell a bőséges folyadékpótlásra, ennek jegyében pedig sokszor cukros üdítők, limonádék, ice teák után nyúlunk. Mielőtt ezt legközelebb is megtennéd, jusson eszedbe, hogy ezekben mennyi – egyébként a szervezetednek totál felesleges – kalória van. Egy pohár jegestea elszürcsölése vagy két és fél deci gyümölcslé például 80-80 pluszkalóriát jelent, ugyanennyi limonádé pedig 99 kalóriát. Ha nem akarsz mindig vizet inni, te magad is mennyei, egészséges nyári frissítőket készíthetsz – kattints a szuper jegestea receptekért.

Ragaszkodj a friss összetevőkhöz

A gyümölcssaláta remek választás, ha desszertről vagy uzsonnáról van szó. De arra figyelj, hogy ne cukros lében áztatott konzervananász és társai kerüljenek a tálkádba, hanem friss összetevők. A tejszínhab és a cukorszórás pedig, bár tényleg mennyei kényeztetés, szintén felesleges pluszkalória. Másra nem jó, csak “úszógumiképzésre”.

“A saláta mindig jó választás”

Nem mindig. Csak akkor, ha elhagyod az előre csomagolt önteteket, nem sózod-borsozod túl, és itt is ragaszkodsz a friss összetevőkhöz a “zacskós” verziók, vagy az előre elkészített, napokig műanyag tégelyben tárolt salik helyett.

15978480 - close-up of pretty girl eating fresh vegetable salad

Grillparti? Csak mértékkel

Nem azt mondjuk, hogy a nyárnak szuper grillpartik nélkül kellene eltelnie, hanem azt, hogy a grillkajákkal sem árt a mértékletesség. A marhahúsból készült húspogácsának ugyanis elég magas a telített zsírsavtartalma, emellett rendesen megdobja a napi nátrium- és kalóriabeviteledet is. A következő grillpartin inkább felezz el egy húsos bucit a pároddal vagy a legjobb barátnőddel, és szedj mellé sok grillezett- és friss zöldséget.

“Úgy élvezem én a strandot”

Ki ne érezte volna kicsit szűkebbnek a fürdőruháját a nyaralás végére? Ennek egyszerű az oka: a legtöbb strandkaja nem éppen diétás, érdemes ezekkel mértéket tartani, illetve ugyanez igaz az alkoholos koktélokra is. Tudtad például, hogy egy Piña Colada vagy Long Island koktél akár 600-800 kalóriát is tartalmazhat? Ráadásul az alkoholbevitel növelésével egyenes arányban csökken az a képességünk, hogy az étkezésre is rendesen oda tudjunk figyelni. Ilyenkor kerülnek a tányérunkra a chipsek, hot dogok, hamburgerek és társaik, a fürdőruhánk pedig napról napra egyre szűkebbé válik. Kell ez nekünk?!

Hűs finomságok

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fagyasztott joghurt egészségesebb, mint a fagyi vagy a jégkrém, de a szakértők szerint ez elég hiú ábránd. Mert bár tartalmaz némi fehérjét, 26 gramm zsír és akár 400 kalória is lapulhat egy-egy adagban. Ezért a dietetikus szerint jobb, ha ugyanúgy kezeled, mint a fagyit, és felezel egy adagot valakivel, vagy beéred egy kanálnyi kóstolóval.

A szakértő tanácsa

A szakember szerint két alapvető dolgot érdemes észben tartani, hogy sikeresen elkerüljük a nyári súlygyarapodást. Az egyik, hogy az általunk választott ételnek mindig van egészségesebb verziója, csak meg kell találnunk. A másik pedig, hogy nemcsak az számít, milyen ételt választunk, hanem az is, hogyan van elkészítve – gondolj vissza arra, amit a gyümölcssalátáról írtunk.

Fotók: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X