Ha épp diétázol, és kicsit bizonytalan vagy, mit egyél tízóraira vagy épp uzsonnára, akkor nézd át a következő listát. Egészen biztosan találsz valami számodra megfelelőt.
Cottage cheese
Hasonló, mint a túró, csak nagyobb szemcsék találhatók benne, illetve sokkal krémesebb. Az egyik legjobb választás, ha valami protein dús finomságot ennél, mivel 100g cottage cheeseben nagyjából 10g fehérje található. Fogyaszthatod édesen gyümölcsökkel, fahéjjal vagy kipróbálhatod a sós változatait is.
Energiaszelet
A zabpehelyből, olajos magokból és aszalt gyümölcsökből készített energiaszelet igazi megváltás lehet a délelőtti hajrában vagy a délutáni „második műszakhoz”. Akár gyorsan, otthon is összedobhatod, finom, egészséges és garantáltan nincs tele finomított cukorral, mint a bolti társai.
Tipp: Ha nincs kedved otthon házi energiaszelettel bajlódni, kiválthatod teljes kiőrlésű, cukormentes kekszekkel. Finomak, egészségesek és kevés helyet foglalnak a táskában!
Banános tekercs
A hétvégéről maradt palacsinta remekül bevethető tízóraira vagy uzsira. Kend meg a palacsinta belsejét 100%-os mogyorókrémmel, tegyél bele egy banánt, csavard fel, majd vág 3-4 cm-es darabokra. Jól néz ki és nagyon finom.
Zöldséges muffin
A muffinokat nem csak gyümölcsből, de zöldségből is elkészítheted. A sárgarépa, a cukkini, a brokkoli, a cékla vagy akár a sütőtök is ideális választás hozzá.
Sajtos-brokkolis muffin
Hozzávalók:
1/2 csésze apróra vágott brokkoli
1/2 csésze apróra vágott hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
2 ek zabpehelyliszt
3 tojás
1 kk szódabikarbóna
1/2 csésze cheddar sajt
1/2 csésze parmezán sajt
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egyszerűen keverd össze a hozzávalókat, töltsd papírokkal kibélelt muffin formákba, és süsd 180 fokon, 20-25 percig.
Házi tortilla avokadókrémmel
Tortillát házilag is készíthetsz, így biztosan tudod, hogy mi van benne. Pillanatok alatt összekeverhetsz mellé egy finom avokádókrémet vagy salsa szószt és máris kész a tökéletes, egészséges délelőtti vagy délutáni nasi.
Hozzávalók:
2 és 1/2 csésze kukoricaliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
1/2 csésze olaj
1 tk só
1 csésze meleg víz
Elkészítés:
- Robotgép segítségével alaposan keverd össze a lisztet, a sót és az olajat.
- Lassan csorgatva öntsd hozzá a meleg vizet, és keverd addig, amíg a tészta teljesen sima nem lesz.
- Az kész tésztából 12 golyót formázz, amit aztán vékony, kerek lapokká kell nyújtani.
- Ezután 15 perc pihentetés.
- Sütés előtt a lapokat kör alakúra nyújtva palacsintasütőben egy kevés olajon süsd meg. Az így elkészült lapok használhatók tortillaként.
- A sütéshez kevés olajat használj, a tortillákat 190 fokon süsd készre. Ha már szép sárga, akkor kész!