Ezek a szuperélelmiszerek nemcsak egészségesek, hanem finomak és táplálóak is, épp ezért soha ne felejtsd el őket a bevásárlásnál.
1. Citrom
Már egy citrom fedezi a napi C-vitamin szükséglet 100%-át, növeli a jó (HDL) koleszterin szintjét, erősíti a csontokat és az izmokat, csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat, valamint hatékonyan tisztítja a májat és az epét.
A citrom a diétázók nagy kedvence is, hiszen kitűnően lúgosít, savanyú íze miatt pedig kevésbé kívánjuk az édességeket, a szénsavas italokat és a gyümölcsleveket!
2. Brokkoli
Egy közepes méretű brokkoli a napi K-vitamin 100%-át és a C-vitamin szükséglet 200%-át tartalmazza – nem csoda, hogy tele leszünk tőle energiával.
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai mellett csontépítő és -javító tulajdonságai miatt is fogyasztják, de a rákos megbetegedések esélyeit is csökkenti, ha rendszeresen eszel brokkolit.
3. Étcsokoládé
Már napi két kocka étcsokoládé csökkenti a vérnyomást – de csak akkor, ha legalább 75%-os kakaótartalmút eszel és abból is minimális mennyiséget. De, hogy miért is hat ilyen jótékonyan a szervezetre az étcsoki? Tele van antioxidánsokkal és sejtépítő flavonoidokkal, amelyeknek hála csökken a rossz (LDL) és nő a jó (HDL) koleszterinszint.
Tudtad? Míg az étcsokoládéban nagyjából 53.5 mg flavonoid található, addig a tejcsokoládéban csak 14.
4. Burgonya
Egy közepes burgonya 66 mg sejtépítő folsavat tartalmaz – nagyjából annyit, mint amennyi egy fél brokkoliban vagy egy maroknyi spenótban található meg.
Az édesburgonya pedig még ennél is egészségesebb. Az általános napi szükségletnél ugyanis nyolcszor több immunerősítő A-vitamint tartalmaz, ami erősen kedvez az immungyengeségben és különböző betegségekben szenvedőknek.
5. Lazac
Az omega-3 zsírsavak kedvenc természetes forrása, melynek gyakori fogyasztásával bizonyítottan kevesebb esélyünk lesz a depresszió, a stressz, az alvászavarok, a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok kialakulására.
Ezeken felül ráadásul már egy szelet lazac is pozitív változásokat képes véghezvinni az agyban: egy adag ugyanis a napi ajánlott niacin szükséglet 50%-át tartalmazza, mely segít a demencia, az Alzheimer-kór és a memóriakiesés problémáival szemben.
6. Dió
Az egészséges nassolnivalóként is elhíresült olajos magvak közül a dió tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat, ami javítja a testi-lelki egyensúlyt, az agyműködést, valamint a szív egészségét is. Mindezek mellett a dióban az A-, a C-, és a K-vitamin, valamint a növényi rost és ásványi anyag is igen nagy mennyiségben van jelen (hogy csupán néhány említsünk: magnézium, kálium, flour, mangán, réz és szelén).
7. Avokádó
Tele van egészséges (és fogyasztó hatású) zsírokkal, amelyek hála a fogyókúrázók előszeretettel sütik, főzik – de nem csak ez a jó benne. Az avokádó hozzájárul a rossz (LDL) koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a szív-és érrendszeri betegségek, az elhízás és a bőrbetegségek (akné, pikkelysömör, ekcéma) kialakulásának kockázatát is mérsékelheti.
8. Fokhagyma
Az ételmérgezés elsőszámú baktériumának, az E.coli-nak ellenharcosaként is hívják, hiszen gyulladáscsökkentő, immunerősítő és antibakteriális hatása miatt hatékonyan képes felvenni a harcot bármilyen szervezetben lévő vírussal vagy bacival. A maximális hatás érdekében fogyasszuk nyersen, önmagában.
Fotó: 123RF