Nem minden szénhidrát rossz: vannak olyanok, amelyek serkentik az anyagcserét, ezzel hozzájárulnak a fogyáshoz.
Quinoa
Sokan azt hiszik, gabona, pedig nem az: ezek az apró, Dél-Amerikában őshonos szemek 70%-ban szénhidrátokból állnak, amelyeknek nagy része szerencsés módon rost. Nagyon jó fehérjeforrás, és fellendíti az anyagcserét is.
Zabpehely
Egyike a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alapanyagoknak, szépen, lassan emeli a vércukorszintet, és nem követi hirtelen vércukorszint-esés, azaz nem okoz falásrohamokat. Béta-glükán rostforrás (ez segíti az immunrendszert), tele van fehérjével és antioxidánsokkal.
Hajdina
Egy újabb “gabona”, ami csodákra képes: ásványi anyagokat és flavonoidot rejt, ami nagy löketet ad az anyagcserének. Érdemes gyakran fogyasztani, igen laktató élelmiszer.
Bulgur
A durumbúza tört verziója kiváló táplálékot jelent a jótékony bélbaktériumoknak, kordában tartja a vércukorszintet is. Az anyagcserét fokozza, hiszen dugig van rostokkal.
Köles
Összetett szénhidrátok, rostok, fehérjék: ezekben mind bővelkedik a köles, így kiváló választás lehet, ha feldobnánk a bélműködésünket, anyagcserénket. Hozzájárul a bélmozgások rendszerességéhez, ráadásul tartós teltségérzetet okoz.
Édesburgonya
A zöldségben található rezisztens keményítő az, ami miatt érdemes rendszeresen enni a batátából. Ez a keményítőfajta ugyanis nem emésztődik meg a folyamat elején, hanem egészen a vastagbélig érintetlenül jut el. Hosszas teltségérzetet ad, tehát nem fogunk olyan sokat enni utána.