A garcinia cambogia népszerű táplálék-kiegészítő, de vajon valóban hatékony a fogyásban?
Még mindig népszerűek a táplálék-kiegészítők, különösen a garcinia cambogia, ami a fogyókúra során állítólag segíthet. A garcinia cambogia, más néven Malabar tamarind, egy olyan növény, amely Indiában és Dél-Ázsiában honos, és gyümölcseinek héját a hagyományos élelmiszeriparban használják tartósításra és ízesítésre. A héj hidroxi-citromsav (HCA) vegyületet tartalmaz, amely étvágycsökkentő hatása miatt vált népszerűvé.
A Garcinia cambogia azt hirdeti, hogy megakadályozza a felhalmozódott energiának zsírként való tárolását, miközben az éhségérzetet is csökkenti. Ennek ellenére a változatos kutatások közül, melyeket az utóbbi 50 évben végeztek, csupán 5 tanulmány volt kiemelkedő, de ezek eredményei nem voltak meggyőzőek, hiszen a résztvevők csupán minimális súlycsökkentést tapasztaltak. A leghatékonyabb eredmény csupán fél kiló fogyást mutatott, ami még a placebo hatásnál is gyengébb volt.
Bár a kutatások a garcinia cambogia fogyasztásának mellékhatásait csak minimálisan bizonyították, néhány esetben hasmenés, szédülés vagy májkárosodás fordult elő, mégis a rövidtávú alkalmazás biztonságosnak minősül.Fontos azonban észben tartani, hogy kombinált fogyókúrás készítmények szedése esetén a más összetevők mellékhatásaira is figyelni kell. Például a Fruta Planta Life, más néven Garcinia Cambogia Premium, forgalomból való kivonása is biztonsági okok miatt történt.
Összességében a kutatások eredményei azt mutatják, hogy a garcinia cambogia minimális támogatást nyújt a fogyáshoz, így a megvásárlása egy drága pénzkidobás lehet. A szakértők szerint a valódi fogyás a munka és az életmódváltás által érhető el, például egészséges diétával és rendszeres testmozgással.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |