Főoldal > MAGAZIN > Édes mint a méz… na, de melyik?

Édes mint a méz… na, de melyik?

édesítőegészségmezméztípus
0

Írta: and

A vegyes virág- és akácmézen túl annyi fajtája létezik a „folyékony aranynak”,

A vegyes virág- és akácmézen túl annyi fajtája létezik a „folyékony aranynak”, hogy tuti neked is tátva marad a szád. Nem is baj, máris kanalazhatsz a legkülönlegesebbek közül!

Fenyőméz

Milyen az íze? Fűszeresebb, karakteresebb ízű, nagyon sötét színű méz.

Mire jó? Az összes méz közül a legmagasabb ásványi anyag tartalmú. Foszfort, mangánt, aldehideket, alkaidokat, gyantaanyagokat, limonent és felandrent is tartalmaz. Fertőtlenítő és vizelethajtó, ezért légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására kiváló. Enyhén nyugtató, csonterősítő hatású. Segíti a vas beépülését a szervezetbe, ezért ha vashiányos vagy, fogyaszd rendszeresen!

Hogyan használd? Édesítheted vele a teád, vagy lefekvés előtt egy bögre tejet, segít majd az elalvásban. Vashiányra mákkal keverve (1:1 arányban) fogyaszd heti 2-3-szor.

Selyemfűméz

Milyen az íze? A más néven vaddohányméz vaníliás jellegű, illatos, kellemes ízű, az akácmézhez hasonló.

Mire jó? Pollentartalma alacsony, így allergiások is fogyaszthatják. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomás-szabályozó hatású. A sebeket, égési sérüléseket remekül gyógyítja.

Hogyan használd? Desszertméznek számít, így a legjobb, ha nyersen, magában eszed.

mezfajta2.jpg ()

Manuka méz

Milyen az íze? Édes, fanyar gyógynövényes utóízzel. Borostyánszínű, finoman krémes állagú.

Mire jó? Az újzélandi teafa, a manuka fa virágaiból kinyert méz igazi különlegesség. Kivételesen erős antibakteriális hatása van, gyorsan gyógyítja még a legdurvábban elfertőződött sebeket is, sőt az úgynevezett kórházi szuperbaktérium (húsevő baktérium) ellen is hatásos. Ekcémára, pattanásokra, fekélyekre, arthritisre és még sok más bőrbetegségre is használható. Vírusölő tulajdonsága miatt a legjobb immunrendszer erősítő, elpusztítja még az antibiotikumokra rezisztens bacikat is. Gyulladáscsökkentő, közérzetjavító, gyógyítja a különféle gyomorbetegségeket, javítja az emésztést, csökkenti az asztmát, a köhögést és torokfájást, fokozza a termékenységet, energetizál és még sorolhatnánk. Nem hiába az egyik legdrágább méz.

Hogyan használd? Megelőzésre napi 1 teáskanállal fogyassz el belőle. Influenzára háromszor 1 teáskanálnyit nyalogass el naponta étkezés előtt. Külsőleg sebekre, bőrproblémákra is kenheted.

Gesztenyeméz

Milyen az íze? Ha igazi ínyenc vagy, ez lesz a kedvenced. Gesztenyevirág illatú, különleges, enyhén kesernyés utóízű méz.

Mire jó? Magas az ásványianyag-tartalma. Szuper ellenszer kimerültség, legyengültség, étvágytalanság, vérszegénység ellen. Fogyasztásával megelőzheted a trombózis kialakulását. Genitális gyulladásokra is ajánlják. Visszértágulatra, érgyulladásra külsőleg is alkalmazható.

Hogyan használd? Önmagában vagy édesítőként, főzéshez-sütéshez kesernyés íze miatt nem a legjobb választás.

Hársméz

Milyen az íze? Zamatos, kissé fűszeres, illatos. A kislevelű hársról gyűjtött méz édesebb, az ezüsthársról gyűjtött kesernyésebb, mentás jellegű.

Mire jó? Ősszel mindenképp legyen otthon belőle, mert megfázásra, hörghurutra nagyon hatékony gyógyír, de köhögésre is alkalmazható, mivel fertőtlenítő hatású. Enyhíti a lázas betegségeket, jó görcsoldó, nyugtató hatású. Gyomorsav-túltengésre is fantasztikus.

Hogyan használd? Naponta 4-5 teáskanálnyit fogyassz, magában vagy például hársfatea ízesítéseként. Álmatlanság ellen, lefekvés előtt nyammogj el belőle 1-2 kávéskanálnyit.

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin 2015/5. számában!


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X