Valóban jótékony hatásúak, de csodát azért ne várjunk tőlük – most lerántjuk a leplet a mindenhatónak gondolt szuperételekről!
Tudományos meghatározás egyelőre nincs arra, mi számít szuperételnek, az olyan ételekre szokás „rásütni”, amik sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, egészségesek, jó hatással vannak a szervezetre. A kifejezést azonban gyakran indokolatlanul és félreérthetően használják – egyetlen élelmiszer sem képes önmagában biztosítani az ember számára szükséges összes tápanyagot. Összegyűjtöttük azokat a szuperételeket, amikről kiderült, hogy kissé túlértékeltük őket.
Goji bogyó
A vöröses-narancsos apró bogyókat évekig a fiatalság forrásának tartották, segítségül hívták a rák elleni küzdelemben, a gyulladások kezeléséhez is használták, és termékenységjavító tulajdonságokat is tulajdonítottak neki. Bár a goji valóban finom, egészséges és antioxidánsokat is tartalmaz, hasonló tulajdonságai vannak a könnyebben elérhető és olcsóbb bogyós gyümölcsöknek, például az epernek, az áfonyának és a málnának is.
Búzafű
A búzafű és a belőle készült lé nagy népszerűségnek örvend a méregtelenítés hívei közt. Bár rendkívül sok klorofillt és a sejtek megújulását segítő apigenin nevű vegyületet tartalmaz, hiányoznak belőle olyan alapvető tápanyagok, mint az A-, C-, E-vitamin, a kalcium, a vas és a magnézium – vagyis hiába tisztít, nem táplál. Ha zöld növényekből szeretnél tápanyagokat a szervezetedbe juttatni, válassz sötétzöld leveles zöldségeket, mint a mángold, a kelkáposzta, a káposzta, a cikória és a spenót.
Acai bogyó
Energiafokozó, fogyást segítő, allergiagyógyító, gyulladásgátló hatásokat tulajdonítanak neki, és egy amerikai tanulmány szerint képes elpusztítani a leukémiás sejteket is. Azonban az acaiból hiányoznak a fontos vitaminok, az ásványi anyagok és az antocianinok, melyek rendkívül hatásos antioxidánsok. Ha ezekkel szeretnéd feltölteni a tested, jöhet a szeder, az áfonya, a meggy, a ribizli és a piros szőlő.
A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2015/6. lapszámában!