Főoldal > MOZGÁS > Vérnyomáscsökkentés a futópadon

Vérnyomáscsökkentés a futópadon

0

Írta:

Egy amerikai egyetemen több mint 100 felnőttel végeztek el egy olyan hathónapos vizsgálatot, melyben arra keresték a választ, vajon az átlag 63 éves, enyhe magas vérnyomással küzdő, gyógyszert nem szedő emberek szívére milyen hatást gyarkorol a testedzés. A vérnyomásról érdemes tudni, hogy az életkorral lassan emelkedik, és az esetek többségében sosem derül ki, hogy már […]

Egy amerikai egyetemen több mint 100 felnőttel végeztek el egy olyan hathónapos vizsgálatot, melyben arra keresték a választ, vajon az átlag 63 éves, enyhe magas vérnyomással küzdő, gyógyszert nem szedő emberek szívére milyen hatást gyarkorol a testedzés. A vérnyomásról érdemes tudni, hogy az életkorral lassan emelkedik, és az esetek többségében sosem derül ki, hogy már nem az egészségesnek mondott, normál 120/75-ös értékek körül mozog, mivel nem okoz panaszt. Ezért sokszor alattomosnak mondják…

A betegségek, különösen a szív- és érrendszeri betegségek általában megelőzhetők rendszeres testedzéssel. Nincs ez máshogy a magas vérnyomással sem. Mi a helyzet azonban akkor, ha már kialakult egy enyhe magas vérnyomás? Hiszen a testedzés maga is – ugyan csak időszakosan – vérnyomásemlekedéssel jár.

0000718_1.jpg ()

A felmérés során a résztvevők heti 3 alkalommal amolyan klasszikus edzőtermi edzésen vettek részt: egy 15 perces cardio bemelegítést – gyaloglást, biciklizést – követően kis súlyokkal minden izomcsoportot átmozgattak 2-2 sorozat erejéig, sorozatonként 10-15 ismétléssel, végül az életkoruknak megfelelő alacsony-közepes pulzusértékeken még 30 percet gyalogoltak, tapostak, tekertek. A résztvevők többsége túlsúlyos volt, és korábban sosem edzett rendszeresen. A vizsgálatot megelőzően ellátták őket az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk garmadájával, de senkit sem köteleztek arra, hogy szigorúan diétázzon, vagy fogyjon le. A mozgásprogram megkezdése előtt természetesen mindenki külön konzultált orvossal, aki jóváhagyta, támogatta a nem magas intenzitású, hanem kifejezetten kis vagy közepes erősségű mozgásprogramokat, az életkoruknak, aktuális egészségi állapotuknak megfelelő terhelést.
Az eredmények a fél év elteltével a következők voltak:

A vizsgálat előtt és végén elvégzett, a szív és tüdők munkájára vonatkozó felmérés értékei javultak. A szív üregeinek falai nem keményettek meg, a szív méretében nem állt be veszélyes elváltozás. A résztvevők izomereje nőtt, testzsír százalékuk csökkent. Míg a vérnyomás első számértékében, az ún. szisztolés értékben nem következett be emelkedés, a második, ún. diasztolés érték csökkent! Az eredmények hatására az emberek önbizalma, önértékelése is javult.
A rendszeres testmozgás, legalább heti 3 alkalommal, alkalmanként legalább 35 percnyi cardiomozgással talán a leghatásosabb eszköz a kezedben a magas vérnyomás kordában tartásához, és minden más érrendszeri elváltozás megelőzéséhez! A lényeg a magas intenzitás, magas pulzusszámok és nehéz edzőtermi súlyok kerülése. Egy 40 éves ember esetében az optimális pulzusszám egy ilyen edzésen 120-130, 50 évesen 110-120, 60 évesen pedig 100-115 körül van.
Ezeket az értékek azonban lehetnek kicsit alacsonyabbak vagy magasabbak az egészségi állapotodnak megfelelően. Ezt érdemes az orvosoddal személyre szabottan egyeztetned! A lényeg, hogy vérnyomásértékeid közelebb kerülnek az optimálishoz, ha testedzéseid során a hangsúly a moderáltságon és a gyakoriságon van! Vágj bele Te is!

Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X