Főoldal > MOZGÁS > Ne eddz ész nélkül!

Ne eddz ész nélkül!

0

Írta: and

A mozgás számtalan fajtája őrült divat lett, lépten-nyomon nyílnak új edzőtermek, naponta hallhatsz új és menő módszerekről, amik felkeltik figyelmedet. Most az a trend, hogy aki nem kondizik, az nem is ember. Sokan szeretik a hasukat, és választják éhezés helyett inkább az intenzív mozgást, miközben életvitelük átalakul mániákussá. Mozogni kifulladásig Ez a típusú zavar főként […]

A mozgás számtalan fajtája őrült divat lett, lépten-nyomon nyílnak új edzőtermek, naponta hallhatsz új és menő módszerekről, amik felkeltik figyelmedet. Most az a trend, hogy aki nem kondizik, az nem is ember. Sokan szeretik a hasukat, és választják éhezés helyett inkább az intenzív mozgást, miközben életvitelük átalakul mániákussá.

Mozogni kifulladásig

Ez a típusú zavar főként a magazinok címlapszereplőire hasonlítani vágyó, önmagukat a szépség és karcsúság oltárán feláldozó fiatalokat érinti. Vannak nők, akik már-már rögeszmésen formálják testüket, és férfierőt meghazudtoló módon emelik a súlyokat, tekerik a gépeket.

Talán meglepődsz, de a túlzott mozgás is betegségbe torkollhat, a fogyni vágyónál ugyanis könnyen elmosódnak az egészséges határok. Az áhított külalak érdekében bármire és bármi áron képes, kikészíti saját testét, és amikor már csupa izom és szálka, akkor is kövérnek látja magát, és hajt, hajt, amíg össze nem esik.

Az exorexia testképzavaron alapuló betegség, tünetei szinte megegyeznek az anorexia jellemzőivel, a különbség csak annyi, hogy az utóbbinál a koplalás és hányás miatt veszti el az illető józan ítélőképességét és racionalitását.

A testsúly és az alak kontrolljának megtartása egyre növekvő edzésszámmal olyan szenvedélybetegség kialakulásához vezet, ahol az eredetileg egészséges mozgás válik a betegség tünetévé. A függőség azt jelenti, hogy az illető egyre növeli az adagokat, edzés hiányában feszült és indulatos lesz, és mindent megtesz azért, hogy céljait elérje. A betegség tényét nagyon nehéz vele tudatosítani: mivel az illetőnek nincs betegségtudata, az életmódjára vonatkozó kritikákra pedig élesen reagál, nem érti, miért baj, ha szeret mozogni és „egészségesen” élni.

edzesfuggo2.jpg ()Alattomos sport

Az edzésmánia – szakemberek szerint – 70 százalékban azoknál jelentkezik, akik egyébként is kisebb önbizalommal vannak megáldva, vagy étkezési zavarokkal küzdenek. A sport ártalmas lehet, ha nem megfelelő mennyiségben és minőségben végzed, mert a túlzott, intenzív mozgás miatt szervezeted hozzászokik ahhoz, hogy mennyi kalóriaégetéssel számoljon, ezáltal a teljes anyagcsere-folyamat átáll erre az üzemmódra.

Ha pedig vissza szeretnél venni a későbbiekben a tempóból, az addig elfogyasztott (esetleg minimális) táplálékvolumentől is hízni kezdhetsz, és máris benne vagy a spirálban, amiből nagyon nehéz kiszállni, és sokszor már késő is lehet!

Személyi edzők véleménye alapján heti 7 edzés egészséget károsító, heti 5 túlzott mértékű, és hetente 3-4 alkalom az, ami normálisnak   tekinthető. A férfiaknál ez a probléma általában az izmok építésében mutatkozik meg, amikor azért kezdik el „gyúrni” magukat, mert elégedetlenek a látvánnyal, és akár egészségtelen szerveket is bevetnek a siker érdekében.

Széthulló önbizalom

Az exorexiás beteg képtelen tükörbe nézni, és elfogadni, amit lát. Ezért olyan énképet céloz meg, ami meghaladja az egészségesen elérhető szintet, és abszurditásba fordul. Drasztikus fogyókúra, több órás napi edzés, nehéz súlyok, nagy fizikai terhelés, és persze, minimális étkezés. További gondot okozhat, hogy az anorexiással ellentétben a környezet nehezebben ismeri fel a problémát, hisz nem evészavar okozza a megváltozott viselkedést.

Az exorexia hátterében főként pszichés tényezők – önbizalomhiány, kisebbségi érzés, megfelelési vágy – állnak. Az edzés rögeszmébe csap át, teljesen elveszik a realitásérzék, a beteg kizárja a külvilágot, és egyre durvább megterhelés elé állítja szervezetét.

Ha a fentiek igazak rád, vegyél nagy levegőt, és gondold végig, megéri-e, amit eddig magaddal műveltél!

Tudnod kell, hogy ez nem játék, hanem nagyon komoly egészség- és személyiségromboló betegség, ezért létfontosságú, hogy azonnal cselekedj, változtass, vagy ha egyedül nem megy, kérd szakember segítségét.

Ha időben észbe kapsz, újra elfogadhatod és megszeretheted önmagad, és meglelheted a mozgásban azt az egészséges vonalat, ami személyiségednek, fizikumodnak, és testfelépítésednek ideális és egészséges!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X