Főoldal > PSZICHÉ > Tippek, hogy igazán boldog lehess

Tippek, hogy igazán boldog lehess

0

Írta: and

1. Vedd sorra a jó tulajdonságaid! Ha éppen rossz passzban vagy, és sikertelennek érzed magad, számold meg, hány jó tulajdonságod van, és vesd őket papírra. Pszichológusok tapasztalatai szerint azok, akik összegyűjtenek legalább ötöt a saját maguk által pozitívnak tartott tulajdonságaik közül, boldogabbnak érzik magukat, hiszen ettől értékesnek és sikeresnek láthatják saját magukat.   2. Hallgass […]

1. Vedd sorra a jó tulajdonságaid!

Ha éppen rossz passzban vagy, és sikertelennek érzed magad, számold meg, hány jó tulajdonságod van, és vesd őket papírra. Pszichológusok tapasztalatai szerint azok, akik összegyűjtenek legalább ötöt a saját maguk által pozitívnak tartott tulajdonságaik közül, boldogabbnak érzik magukat, hiszen ettől értékesnek és sikeresnek láthatják saját magukat.

 

2. Hallgass zenét!

Akár könnyű-, akár komolyzenéről van szó, a ritmusok és a dallamok mindenkire hatással vannak: hozzáférést adnak az érzéseinkhez. A zene aktiválja az agy azon részét, amely a boldogságért felelős, és ugyanúgy endorfinokat szabadít fel a szervezetből, mint az evés vagy a szex. A zene segít ellazulni a testnek és a léleknek, stimulálja az agyban a melatonin felszabadulását. Egy nehéz nap után – vagy akár munka közben is – nyugodtan hallgass zenét, hiszen ellazít, megnyugtat és felvidít.

 

 3. Csókolózz, ölelkezz!

Csókolózni és ölelkezni jó, hiszen olyan emberekkel tesszük ezt, akiket szeretünk, és ez máris javít a rossz hangulaton. Ráadásul az ilyen jellegű testi érintkezés felszabadítja az endorfinokat, amelyek az idegpályákon keresztül az agyba jutnak. Ezek a boldogsághormonok csökkentik a fájdalomérzetet, fájdalom hiányában pedig eufóriát okoznak. Csókolózás közben egy sor kémiai anyag árad szét a testünkben, amelyek megnyugvást nyújtanak. A csók és az ölelés erősítik a kötődés és a bizalom érzését, csökkentik a stresszt, segítenek kifejezni az érzéseinket, és kapcsolatainkat is meghosszabbítják.

 

shutterstock_56022412.jpg ()4. Mozogj!

Mozogj bármit, amit csak szeretnél, a lényeg az aktivitás. Táncolj, játssz, labdázz, fuss a kutyáddal. Eddz úgy, ahogy csak jól esik! Sétálj egy nagyot, amikor úgy érzed, eluralkodik rajtad a stressz. Töröld le a port a szobabicikliről, pattanj fel rá, és tekerj egy kicsit. Hidd el, jól fog esni! A mozgás hatására is endorfin átad szét a testben, ezért rövid időn belül jobban érzed majd magad, vidámabb, magabiztosabb, pozitívabb leszel.

 

5. Nevess nagyokat!

Legyen az vicc, egy humoros vígjáték vagy nevetőjóga, keress valamit, ami kivált belőled egy szívből jövő nevetést. Az emberek harmincszor többet nevetnek társaságban, mint egyedül – nem meglepő, hogy a nevetés növeli az emberek közti kapcsolatok számát és mélységét, és egyúttal a nevetések mennyiségét is. A nevetés hatására csökken a szervezet stresszhormon szintje, és erősödik az immunrendszer.

 

6. Próbálj ki új dolgokat!

Ne nyomd el a vágyaidat, ne ülj otthon a négy fal között – inkább ötletelj! Régóta szeretnéd kipróbálni az ejtőernyőzést? Szívesen vezetnéd a legújabb sportautót? Nagy álmod, hogy megtanulj japánul? Ne várj tovább, valósítsd meg régóta dédelgetett álmaidat, ne állj a saját utadba! Pszichológusok szerint azok az emberek, akik több és változatosabb tapasztalattal, élménnyel rendelkeznek, sokkal nyitottabbak és érzelemdúsabbak másoknál. Ne foszd meg magadat az élményektől – kalandra fel!

 

7. Beszélgess!

Akár jó, akár rossz dolgok történtek veled, fontos, hogy megoszd őket másokkal. Személyesen, telefonon vagy akár az interneten keresztül, a lényeg, hogy legyen kinek elmesélned. A beszélgetés segít feldolgozni az élményeket, megnyugtat és felvidít. Érdemes nem csak a jó, hanem a rossz dolgokról is beszélni, hiszen így könnyebben fel tudod őket dolgozni, és mások véleményét, élményeit is megismerheted, ezáltal pedig fejlődhetsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X