Főoldal > PSZICHÉ > 7 dolog, amivel elronthatod az önéletrajzod

7 dolog, amivel elronthatod az önéletrajzod

0

Írta: and

1. Ne pályázz meg olyan pozíciót, amelyhez nem rendelkezel megfelelő képesítéssel! Sok jelölt abban a hiszemben él, hogy az álláskeresés csupán a számok játéka, ha sok helyre beadják a jelentkezésüket, a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb sikerrel járnak. A valóságban viszont a személyzetisek utálják nem kellőképpen képzett pályázókra fecsérelni az idejüket! Legközelebb, amikor az állásportálon […]

1. Ne pályázz meg olyan pozíciót, amelyhez nem rendelkezel megfelelő képesítéssel!

Sok jelölt abban a hiszemben él, hogy az álláskeresés csupán a számok játéka, ha sok helyre beadják a jelentkezésüket, a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb sikerrel járnak. A valóságban viszont a személyzetisek utálják nem kellőképpen képzett pályázókra fecsérelni az idejüket!

Legközelebb, amikor az állásportálon megjelent mind a hatvan olyan hirdetésre elküldenéd a jelentkezésed, amiben csak egyszer is feltűnik például a „marketing” vagy a „pénzügyes” kifejezés,  vagy bármi, ami vonzó számodra, csak nem rendelkezel ahhoz szükséges végzettséggel, inkább gondold át még egyszer, hogy bírsz-e olyan kvalitásokkal, amelyekkel kiválóan tudnád a munkát végezni? Összpontosíts olyan lehetőségekre, amelyekhez valóban értesz, amiben ténylegesen van gyakorlatod, így jóval nagyobb esélyed lesz az elhelyezkedésre.

2. A jövőbeli célkitűzéseidre vonatkozóan ne írj túlzottan fennkölt állításokat!

Napjaink már-már „kegyetlen” munkaerő piaca inkább a cégek igényeiről, semmint a munkavállalókról szól. És mint ilyen, a hangzatos jövőbeli célkitűzésekről szóló mondatok, kiváltképp azok, amelyek a pályázó álmait tükrözik, még az amúgy jó önéletrajzot is parkolópályára tehetik.

Ehelyett inkább objektív állításokat fogalmazz meg, melyek azok a speciális képességek és szakmai tapasztalatok, amelyek alkalmassá tesznek rá, hogy ott dolgozz. Legyél világos afelől is, hogy milyen munkát keresel.

oneletrajz2.jpg ()3. Ne küldd mindenhova ugyanazt az általános önéletrajzot!

Ahhoz, hogy az önéletrajzod kitűnjön az életrajzok tömkelegéből, minden egyes pozíció esetén mással kell előrukkolnod! Akár még a hirdetés szövegéből is idézhetsz, a lényeg, hogy ne egy átlagos, a végletekig leegyszerűsített példányt adj be mindenhova.

Mind az önéletrajzod, mind pedig a motivációs leveled tartalmazzon legalább érintőlegesen az adott területre jellemző szakzsargont – így támasztod alá, hogy tudni fogod a dolgod, ugyanakkor mégsem lesz túl hivalkodó az összhatás. Arra is kitérhetsz, hogy személyeddel miként tudnál hozzájárulni a cég fellendüléséhez.

4. Ne a személyzetiseknek kelljen kitalálni, mitől vagy te a legjobb!

A szakértők azonnal tisztába akarnak kerülni azzal, mi az, amit a jelölt fel tud mutatni, nem akarnak azzal foglkozni, hogy kibogarásszák a lényeget. Tartsd szem előtt, hogy az, amire fel akarod hívni a figyelmet, annak néhány másodpercnyi olvasás után észrevehetőnek kell lennie.

5. Ne felejtsd el leírni, hogy a múltbéli tapasztalataidat hogyan tudnád kamatoztatni az új helyen

Noha az állásra vadászók általában kerülik az olyan ajánlatokat, amelyek kapcsán még nem szereztek tapasztalatot, de mégis, olyan területeket igenis meg kellene célozniuk, ahol a múltbéli tapasztalatokat hatékonyan és sikeresen kamatoztatni tudják. Vannak képességek, amelyek többféle állástípushoz is passzolnak, vedd a bátorságot, és akár vágj bele olyan dologba is, amely teljesen különbözik az előző munkakörödtől.

6. Ne hagyd le a motivációs levelet!

Motivációs levélnek mindig társulnia kell az önéletrajzhoz, akkor is, ha például egy ismerősöd ajánl neked állást. Ezt nem szabad két mondatban elintézni, legyen benne, miért veszed fel a vállalattal a kapcsolatot, miért pályázod meg az állást, legyen egy rövid háttéranyag rólad és a karriercéljaidról.

7. Légy óvatos a részletekkel!

Még a legígéretesebb és legszuperebb életrajzoknak is ragaszkodniuk kell a régi, jól bevált szabályokhoz: helyesírási hibától, elütésektől mentes legyen, helyes legyen az elrendezés, és ne tartalmazzon semmilyen díszítést, csak és kizárólag a lényeget.

Ezeket a szabályokat mindenképp be kell tartani, mert lehetsz akármilyen tehetséges és tanult jelentkező, ha pocsék az önéletrajzod, nem rúgsz labdába!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X