Főoldal > PSZICHÉ > Így győzd le a stresszt a legújabb módszerekkel!

Így győzd le a stresszt a legújabb módszerekkel!

0

Írta: and

Ha a mély lélegzet, a jóga és a barátoknak való panaszkodás nem segít, ha nem tudsz a lelkeden könnyíteni, az nem a te hibád. Új tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a idegességet feloldani hivatott klasszikus módszerek nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A Wellness Cafe most megmutatja, mi segít igazán a […]

Ha a mély lélegzet, a jóga és a barátoknak való panaszkodás nem segít, ha nem tudsz a lelkeden könnyíteni, az nem a te hibád. Új tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a idegességet feloldani hivatott klasszikus módszerek nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A Wellness Cafe most megmutatja, mi segít igazán a stressz kezelésben, hogy egy csapásra búcsút inthess a „megtépázott” idegeknek.

Múltbéli bölcsesség: Soha ne térj nyugovóra bosszúsan!

Az új tanács: Csak végre aludj egy kiadósat!

Sokan egy esti veszekedés után úgy vélekednek, hogy nem szabad haragban lefeküdni. Szóval tovább vitatkoznak, így téve újabb erőfeszítéseket a megoldás, a kompromisszum irányába. Amikor dühös vagy, az agy amigdala nevű része (amely fontos szerepet játszik az érzelmi reakciók adásában és feldolgozásában) tulajdonképpen meggátol abban, hogy lehiggadj, és akadályozza azt is, hogy racionálisan vitasd meg a kérdést. Mindent egybevetve jó ötlet távol maradni mindennemű összeszólalkozástól addig, amíg lecsillapodsz. Az alvás egy erőteljes ellenméreg a stressz ellen, tehát a csetepaté helyett egyezzetek meg abban, hogy fegyverszünetet köttök reggelig, és másnap, tiszta fejjel beszéljétek meg a sérelmeiteket.

Múltbéli bölcsesség: Kontrolláld a kedélyváltozásaidat!

Az új tanács: Engedj utat a negatív érzelmeknek!

Kiskorunk óta arra tanítanak, hogy a kedélyváltozásainkat kordában kell tartani. Felnőttként – különösen, ha nők vagyunk – még mindig úgy állunk hozzá, hogy ha kieresztjük a mérgünket az egészségtelen és nem kelt jó visszhangot. Valójában ennek az ellentéte bizonyul igaznak. Egy amerikai pszichiátriai lapban megjelent tanulmány szerint, – amely a stresszre adott válaszaink érzelmekben (félelem, felháborodás) történő megnyilvánulását, illetve azoknak az arcon való kifejeződésének hatását vizsgálta -, ha kimondod a benned lévő haragot, az azt is eredményezi, hogy az agyad kevesebb kortizolt bocsájt ki. A kortizol pedig egy olyan stresszhormon, amelyet az elhízással és a szívbetegségekkel hoznak összefüggésbe. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a tartós idegeskedés magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez vezet. Emellett azt is megállapították, hogy a nemkívánatos érzelmek felszínre kerülése, a rövid távú igazságtalanságérzet és a frusztráció kifejezése csorbítják a stressz káros hatásait.

stresszcikkkozi.jpg ()Múltbéli bölcsesség: Támogatásért fordulj a barátokhoz, családhoz!

Az új tanács: Öleld meg a kis kedvencedet!

A szeretteinkkel való időtöltésről sokáig azt gondolták, hogy azonnali hangulatfokozó, egy új tudományos megállapítás szerint azonban, ha feszültség levezetéséről van szó, egy szőrős kisállat társasága megnyugtatóbb és kellemesebb lehet, mint a barátok, családtagok jelenléte. A Kaliforniai Egyetemen végeztek egy kísérletet, ahol az önkénteseket egy nehéz feladat elé állították, pontosabban egy stresszes szituációba sodorták. Azonban mindenki magával vihette hitvesét, egy barátját vagy a háziállatát. A pulzusszámmal és a vérnyomással mérték a stresszt, és a kutatók arra jutottak, hogy legkevésbé azok voltak feszültek, akik egy cicát vagy egy kutyát hoztak magukkal. Noha a legjobb barátnőddel vagy a szerelmeddel nagyszerűen lazíthatsz egy nehéz nap után, ha azonban nagy rajtad a nyomás, tölts több időt a kedvenceddel!

Múltbéli bölcsesség: Soha ne vigasztalódj evéssel!

Az új tanács: Élvezd ki néhány kocka csoki fenséges ízét!

A fagyi és a süti kettőse elég gyenge módja a stressz oldásnak, és még több idegeskedést kreálhat. De íme, egy édes kivétel: egy kevéske csokoládé csodákra képes! Friss kutatások azt helyezik előtérbe, hogy néhány kocka sötét csokoládé elmajszolása, amikor nem vagy a toppon, elősegítheti, hogy mihamarabb megnyugodj. A tanulmányban, a gyakorta idegeskedő résztvevők két héten át minden nap 5 kocka csokit fogyasztottak, melynek eredményeként a stresszhormonok szintje jelentősen csökkent. A sötét csoki tehát a desszert legjobb változata, amely abszolút bűntudat- és stresszmentes finomság.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X